Przepis na ciasto drożdżowe na pizzę krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia
To będzie niezbędne
miska

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z łyżką cukru.

Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól bazylię, oregano, oliwę z oliwek i zagnieć gładkie ciasto.

Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Po tym czasie możesz albo przygotować pizzę, albo wstawić ciasto do dojrzewania w lodówce na 24 do 48 godzin.

Ciasto drożdżowe na pizzę leży na marmurowym blacie.
Ciasto drożdżowe na pizzę
Koszt przygotowania dania
3.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
446 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Ciasto drożdżowe na pizzę - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście drożdżowym na pizzę

Ciasto drożdżowe na pizzę to wspaniała propozycja na proste i dobre ciasto na spód do pizzy. Pomysł na ciasto możesz wykorzystać, przygotowując pizzę na obiad lub jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto drożdżowe na pizzę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, oliwa z oliwek, sól, cukier, oregano, bazylia, drożdże.

Jak zrobić ciasto drożdżowe na pizzę? Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Przesiej mąkę pszenną, dodaj sól bazylię, oregano, oliwę z oliwek i zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. Po tym czasie możesz albo przygotować pizzę, albo wstawić ciasto do dojrzewania w lodówce na 24 do 48 godzin. Po takim czasie dojrzewania w niskiej temperaturze ciasto jest bardzo chrupiące.

Pizza jest to potrawa wywodząca się z kuchni włoskiej. Jest to drożdżowy placek z sosem na bazie pomidorów i mozzarellą oraz liśćmi świeżej bazylii. Pizza jak wiele potraw ma swoje różne wariacje. Ta tradycyjna włoska jest cienka z różnymi dodatkami. Zawsze wysokiej jakości i koniecznie świeżymi. Włoska pizza jest lekka jak piórko, a po jej zjedzeniu nie czujemy się ciężko. Kuchnia włoska to przede wszystkim prostota i miłość do produktów najlepszej jakości. Pizza amerykańska natomiast przygotowywana jest na grubym cieście często z serem w brzegach. Jest ciężko strawna i bardzo kaloryczna.

Wyróżnić możemy dwa rodzaje sosów do pizzy czerwony na bazie pomidorów i biały na bazie jajek i śmietany. Najprostsza pizza nazywana jest Margaritą. Ciekawą odmianą ciasta drożdżowego na pizzę jest focaccia, jest to czyste ciasto polane oliwą z oliwek, dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu. Podaje się ją jako dodatek do wielu potraw.

Podsumowując pyszne drożdżowe ciasto na pizzę jest szybkie do zrobienia. Możesz je przechowywać w lodówce przez 1-2 dni, ciasto nabierze wtedy bardziej wyrafinowanego smaku i będzie bardziej chrupiące po upieczeniu. Pamiętaj, że pizzę wypieka się w opalanych drewnem piecach. Domowa powinna być pieczona równie krótko i w bardzo wysokiej temperaturze.

Wartości odżywcze ciasta drożdżowego na pizzę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
372.18 kcal
446.62 kcal
Białko
12.59 g
15.10 g

Węglowodany w cieście drożdżowym na pizzę

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
65.14 g
78.17 g
Węglowodany przyswajalne
64.58 g
77.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
7.12 g
8.55 g
Tłuszcze nasycone
2.38 g
2.85 g
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
5.69 g

Witaminy w przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.10 mg
0.12 mg
Tiamina
0.93 mg
1.11 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.54 mg
Niacyna
6.37 mg
7.64 mg
Foliany
176.57 µg (mcg)
211.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto drożdżowe na pizzę

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
276.08 mg
331.30 mg
Potas
148.77 mg
178.52 mg
Wapń
17.52 mg
21.03 mg
Fosfor
127.55 mg
153.06 mg
Magnez
32.93 mg
39.52 mg
Żelazo
4.92 mg
5.90 mg
Cynk
1.59 mg
1.91 mg
Miedź
0.17 mg
0.20 mg
Mangan
0.64 mg
0.77 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta drożdżowego na pizzę 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście drożdżowym na pizzę

Lista alergenów dla ciasta drożdżowego na pizzę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta drożdżowego na pizzę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sól
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na ciasto drożdżowe na pizzę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób