Ogórki konserwowe

Opublikowano: 24.05.2021 r., 19:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki konserwowe w słoikach.
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe to świetny dodatek do głównych dań. Są pyszne i aromatyczne, a przy tym odpowiednio jędrne. Świetnie sprawdzają się w kanapkach i sałatkach.
Przygotowanie 20 min
69 kcal
Kcal w porcji
192 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (1500 g)
  • Ocet winny 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier pół szklanki (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży pęczek (65 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, słoiki

Przepis na ogórki konserwowe krok po kroku

Ogórki ułóż w słoikach dość ciasno. Do każdego słoika dodaj liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i 2 łodygi kopru.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Po zagotowaniu dodaj do niej cukier i wymieszaj, by się rozpuścił. Dodaj sól i pieprz i ponownie zagotuj. Do zalewy dodaj ocet.

Każdy słoik zalej ostudzoną zalewą i dobrze zakręć.

Na dnie dużego garnka umieść ściereczkę i ustaw słoiki zakrętką do dołu. Zalej garnek wodą do 3/4 wysokości słoików.

Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ogórki konserwowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ogórków konserwowych

Ogórki konserwowe to smaczny dodatek do dania głównego o niebanalnym smaku. Ogórki choć łatwe w przygotowaniu, dzięki swojemu świetnemu smakowi cieszą się dużą popularnością i będą świetnym wyborem dla wielu osób. Ich aromat i smak odmieni każde, nawet najbanalniejsze dnie i uczyni z niego przepyszną i ciekawą potrawę. Te ogórki są również niskokaloryczne z czego ucieszą się osoby na diecie redukcyjnej.

Przepis na ogórki konserwowe jest niezwykle łatwy i można go przygotować w kilka chwil. Warto jednak wybrać do konserwowania odpowiednie ogórki. Dobrze, by nie były zbyt duże, by nie zajmowały zbyt dużo miejsca w słoiku, gdyż to sprawi, że potrzeba będzie znacznie więcej słoików, a w jednym zmieści się niewielka liczba warzyw. Nie powinny być również zbyt miękkie, gdyż pod wpływem konserwowania staną się jeszcze miększe i nie będą zbyt smaczne. Najlepiej wybierać te, które są dość małe i bardzo twarde, takie ogórki będą idealnie jędrne i smaczne po konserwowaniu.

Choć są domowe, to smakują naprawdę wyśmienicie. Są także lepszą alternatywą dla tych ze sklepu ze względu na mniejszą zawartość soli i cukru. To na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom pikli, którzy nie mogą ich spożywać ze względu na ograniczenia dietetyczne.

Te ogórki idealnie sprawdzą się na zimę, można je przełożyć do słoików i trzymać w spiżarni. Warto wtedy zrobić dość sporo porcji, gdyż są tak pyszne, że szybko znikają ze słoika, więc lepiej od razu się na to przygotować. Po otwarciu słoika ogórki powinny stać w lodówce.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ogórki konserwowe w słoikach, które będą odpowiednio kwaśne, a przy tym naprawdę pyszne i łatwe, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Choć zwykle przygotowuje się je z dodatkiem octu spirytusowego, to w tym przepisie używa się octu winnego, dzięki temu całość ma łagodniejszy i mniej ostry smak.

Te ogórki są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie, na pewno przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten sprawdzony przepis pokaże ci jak robić, wspaniałe ogórki konserwowe w bardzo szybki sposób.

Zalewa, której używa się w tym przepisie jest dużo łagodniejsza niż zwykle, dlatego sprawdzi się dla osób, które nie przepadają za zbyt kwaśnymi potrawami.

Alergeny w ogórkach konserwowych

Lista alergenów dla ogórków konserwowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków konserwowych

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na dodatek do dań głównych. Nie będzie jednak dobrą opcją dla osób z chorobami układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(192g)
Energia (kcal)
36.05
69.23
Białko (g)
0.63
1.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(192g)
Węglowodany (g)
8.40
16.14
Węglowodany przyswajalne (g)
7.94
15.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(192g)
Tłuszcz (g)
0.14
0.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.05
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(192g)
Witamina A (µg (mcg))
17.02
32.68
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.08
9.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.13
0.25
Foliany (µg (mcg))
10.57
20.30
Beta karoten (µg (mcg))
43.86
84.22
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(192g)
Sód (mg)
4.34
8.34
Potas (mg)
149.83
287.67
Wapń (mg)
20.56
39.47
Fosfor (mg)
22.08
42.40
Magnez (mg)
12.70
24.39
Żelazo (mg)
0.47
0.91
Cynk (mg)
0.19
0.37
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków konserwowych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków konserwowych

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
15.00
Za 1500 g
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
65 g
pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 3
6.50
Za 65 g
Koszt składników
31.00