Powidła śliwkowe

Opublikowano: 24.05.2021 r., 11:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwkowe powidła w garnku
Powidła śliwkowe
Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do chleba. Jest tak smaczny że można używać go do ciast lub zjadać na toście. Zrobione ze świeżych śliwek są naprawdę słodkie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
38 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 22 porcji
  • Śliwki (1000 g)
  • Cukier - pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, słoiki

Przepis na powidła śliwkowe krok po kroku

Śliwki umyj, osusz, pozbaw je pestek i pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż śliwki do dużej patelni i dolej 1/3 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Po tym czasie dodaj pół szklanki cukru i cynamon. I smaż przez kolejne 30 minut, by były bardzo gęste.

Zdejmij powidła z gazu. Przełóż je do słoika i dobrze zakręć.

Słoiki włóż do nagrzanego do 110 stopni piekarnika i zostaw w nim na około 15 minut, po tym czasie słoiki możesz przestudzić i włożyć do szafek.

Jak oceniasz przepis na powidła śliwkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat powideł śliwkowych

Powidła śliwkowe to pyszny dodatek do ciast, deserów czy na kanapki. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, a także są niezwykle słodkie, dlatego nie potrzebują zbyt dużo cukru do dosłodzenia. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Będą idealnym wyborem do placuszków i naleśników, zwłaszcza w połączeniu z orzechami i odrobiną bitej śmietany.

Przepis na powidła śliwkowe jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, a w tym wydaniu również szybki. Choć z tego przepisu nie powstaje dużo porcji, dzięki użyciu mniejszej ilości śliwek całość nie zabiera zbyt dużo czasu i można się cieszyć gotowymi powidłami znacznie szybciej. To przepis idealny zarówno dla dopiero zaczynających przygodę z przetworami, jak i osób, które mają dużą wprawę, jednak szukają szybszego sposób na przygotowanie. Dzięki temu przepisowi można znacznie skrócić czas oczekiwania na powidła i cieszyć się ich słodkim smakiem dużo szybciej.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić powidła śliwkowe w łatwy i prosty sposób, tak by były naprawdę smaczne to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego przepyszne powidła, które pasują do każdego deseru i świetnie urozmaicą codzienną dietę, gdyż zwykle częściej sięga się po powidła truskawkowe, jagodowe lub porzeczkowe.

Ten dżem ze śliwek węgierek jest wyjątkowo dobry i słodki, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, świetnie komponuje się ze słodkimi naleśnikami, omletami, czy placuszkami. Można użyć go także do różnych ciast i tortów. Ze względu na dodatek cynamonu świetnie odnajdzie się w cieście marchewkowym, dyniowym czy orzechowym, gdyż wszystkie one charakteryzują się niezwykle korzennym smakiem.

Te domowe powidła są świetną alternatywą dla tych ze sklepu ze względu na większą zawartość owoców, a mniejszą cukru. To również świetny sposób na kontrolowanie ilości dodanego cukru. W wersji dla osób z cukrzycą zamiast białego cukru można użyć słodzika, który znacznie obniży indeks glikemiczny.

To idealne i pyszne przetwory na zimę, można je zamknąć w słoiku i przechowywać w spiżarni. Warto pamiętać, że po otwarciu muszą znaleźć się w lodówce. Są tak dobre, że szybko znikają ze słoików. I choć są przygotowywane z cukrem, zawierają go wciąż mniej niż ich sklepowe odpowiedniki. To tradycyjne i domowe powidła, które odmienią każdy deser.

Alergeny w powidłach śliwkowych

Lista alergenów dla powideł śliwkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła śliwkowe

Wartości odżywcze powideł śliwkowych

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na duży udział cukrów prostych ten przepis nie będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
76.82
38.41
Białko (g)
0.64
0.32
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
19.42
9.71
Węglowodany przyswajalne (g)
18.15
9.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.28
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
15.45
7.73
Witamina B6 (mg)
0.03
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.64
4.32
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.38
0.19
Foliany (µg (mcg))
4.55
2.27
Beta karoten (µg (mcg))
172.73
86.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
0.09
0.05
Potas (mg)
142.91
71.45
Wapń (mg)
5.55
2.77
Fosfor (mg)
14.55
7.27
Magnez (mg)
6.36
3.18
Żelazo (mg)
0.16
0.08
Cynk (mg)
0.09
0.05
Miedź (mg)
0.06
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny powideł śliwkowych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powideł śliwkowych

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
12.50