Seler naciowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w selerze naciowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Seler naciowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
seler naciowy 15 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego selera naciowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak seler naciowy indeks glikemiczny wynosi 15, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z selerem naciowym
Papryka, Kapusta, Cukinia, Kalafior, Brokuł, Jarmuż, Seler, Kabaczek

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla selera naciowego

Seler naciowy
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* Seler i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 15
(niski)

Przepisy z selerem naciowym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z selerem naciowym

spaghetti bolognese kcal, lasagne kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto