Seler naciowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w selerze naciowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Seler naciowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze selera naciowego - tabela

Energia i białka

Seler naciowy
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w selerze naciowym
Białko 0.69 g
Fenyloalanina 0.02 mg

Węglowodany w selerze naciowym

Seler naciowy
na 100 g
Węglowodany 2.97 g
Węglowodany przyswajalne 1.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.60 g
Sacharoza (cukier) 0.08 g
Glukoza 0.40 g
Fruktoza 0.37 g
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Seler naciowy
na 100 g
Tłuszcz 0.17 g
Tłuszcze nasycone 0.09 g
Tłuszcze nienasycone 0.08 g
Tłuszcze jednonasycone b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.08 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na seler naciowy

Seler naciowy
na 100 g
Witamina A 22.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.07 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C 3.10 mg
Witamina D b/d
Witamina E 0.27 mg
Retinol b/d
Tiamina 0.02 mg
Ryboflawina 0.06 mg
Niacyna 0.32 mg
Foliany 36.00 µg (mcg)
Beta karoten 270.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na seler naciowy

Seler naciowy
na 100 g
Sód 80.00 mg
Potas 260.00 mg
Wapń 40.00 mg
Fosfor 24.00 mg
Magnez 11.00 mg
Żelazo 0.20 mg
Cynk 0.13 mg
Miedź 0.04 mg
Mangan 0.10 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169988/nutrients

Alergie w selerze naciowym

  • Seler naciowy - Seler i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z selerem naciowym

Przepisy z selerem naciowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto