Przepis na caponatę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Bakłażana pokrój na plastry, obsyp go solą i pozostaw na kilka minut. Gdy na bakłażanie pojawią się krople wody wytrzyj je ręcznikiem papierowym a warzywo pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, selera umyj i pokrój w plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skórki i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, następnie podsmaż na niej bakłażana przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie bakłażana przełóż do miseczki.

Na tą samą patelnię wlej pozostały olej, zeszklij na nim cebulę, następnie dodaj do niej selera i smaż aż warzywa zmiękną.

Do cebuli i selera dodaj ocet, podgotuj chwilę, aby ocet wyparował.

Następnie dodaj pomidory i przyprawy, całość duś pod przykryciem przez około 10 minut.

Na koniec dodaj kapary i oliwki, składniki wymieszaj. Następnie dodaj podsmażonego bakłażana i wymieszaj.

Danie podawaj na ciepło lub na zimno.

Caponata podane w drewnianym talerzu. W oddali leży pieczywo i drewniana łyżka.
Caponata
Koszt przygotowania dania
17.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
185 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
26

Caponata - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o caponacie

Caponata z bakłażanem jest to warzywny gulasz podawany jako sycylijskie danie. Warzywne caponata jest dniem bezmięsnym, dlatego idealnie sprawdzi się dla osób które są na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej i na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Przepis na caponatę jest szybki w przygotowaniu i prosty w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych i wolnego czasu. Produkty potrzebne do  wykonania przepisu to bakłażan, oliwa z oliwek, cebula, seler, ocet, pomidor, kapary, oliwki, sól, pieprz i bazylia.

Jak przygotować sycylijską caponate? Bakłażana pokrój w plastry, posyp go solą i pozostaw na kilka minut. Gdy na bakłażanie pojawią się kropelki wody wytrzyj je i bakłażana pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, a selera pokrój w plasterki. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, po czym pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż bakłażana. Usmażonego bakłażana odłóż do miseczki. Na tej samej patelni usmaż cebulę i seler do momentu aż warzywa zmiękną. Do warzyw na patelni dodaj ocet i poczekaj do momentu jego wyparowania. Następnie dodaj pomidory i duś pod przykryciem przez 10 minut. Na koniec dodaj kapary, oliwki i bakłażana, wszystko dokładnie wymieszaj. Danie można podawać na ciepło lub na zimno. Gulasz warzywny świetnie sprawdzi się z dodatkiem ugorowanej kaszy lub ryżu.

Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Dodatkowo jest dobrym źródłem potasu, wapnia, magnezu czy błonnika. Bakłażan znany jest również pod nazwą oberżyny. Warzywo to posiada właściwości detoksykacyjne, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego czy jego spożywanie wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu.

Podsumowując warzywna caponata jest daniem na bazie bakłażana i pomidora. Ten warzywny posiłek sprawdzi się idealnie jako lekki niskokaloryczny obiad dla osób, które są aktualnie na diecie. Caponatę możemy zabrać ze sobą do pracy w wygodnej formie pakując danie do lunchbox’a.

Wartości odżywcze caponaty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kalorie)
57.11 kcal
185.61 kcal
Białko
0.90 g
2.91 g

Węglowodany w caponacie

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany
4.69 g
15.26 g
Węglowodany przyswajalne
2.81 g
9.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.89 g
6.13 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz
4.29 g
13.94 g
Tłuszcze nasycone
0.79 g
2.58 g
Tłuszcze nienasycone
3.50 g
11.36 g
Tłuszcze jednonasycone
3.01 g
9.78 g
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
1.58 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na caponatę

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A
20.61 µg (mcg)
66.99 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
7.38 mg
23.97 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.96 mg
3.11 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.10 mg
Niacyna
0.54 mg
1.75 mg
Foliany
17.28 µg (mcg)
56.15 µg (mcg)
Beta karoten
223.65 µg (mcg)
726.86 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na caponatę

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód
76.94 mg
250.07 mg
Potas
207.61 mg
674.74 mg
Wapń
14.28 mg
46.40 mg
Fosfor
21.96 mg
71.38 mg
Magnez
11.70 mg
38.04 mg
Żelazo
0.51 mg
1.65 mg
Cynk
0.16 mg
0.52 mg
Miedź
0.08 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny caponaty 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w caponacie

Lista alergenów dla caponaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania caponaty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
2 sztuki
2.80
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Seler naciowy
50 g
10.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ocet winny
25 ml
6.00
Za 250.0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 25 ml
Pomidor
600 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
8.00
Za 600 g
Kapary
25 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 25 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
50 g
6.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 50 g
Koszt składników
63.10
Jak oceniasz przepis na caponatę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób