Przepis na spaghetti z soczewicą krok po kroku
- Makaron spaghetti 360 g pełnoziarnisty
- Pomidory w puszce 800 g
- Soczewica czerwona 250 g
- Cebula 200 g 2 duże sztuki
- Marchewka 200 g 2 małe sztuki
- Seler naciowy 200 g
- Ser kozi miękki 100 g
- Olej rzepakowy 50 ml
W garnku umieść soczewicę, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotuj soczewicę do miękkości.
Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z czosnkiem na oleju rzepakowym. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i podsmaż.
Seler naciowy pokrój drobno i dodaj na patelnię, zalej warzywa pomidorami z puszki i duś 15 minut.
Na patelnię dodaj soczewicę, dopraw solą, pieprzem i kuminem.
W dużym garnku umieść makaron, wlej 4 litrów wody i wsyp łyżkę soli, gotuj około 9 minut. Makaron ma być ugotowany al dente.
Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj, podawaj w głębokich talerzach posypany posiekaną kolendrą i pokruszonym kozim serem.
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Spaghetti bolognese
-
Spaghetti z cukinii
-
Spaghetti z tuńczykiem
-
Spaghetti z tofu
-
Spaghetti z klopsikami
-
Sos pomidorowy do spaghetti
-
Sos do spaghetti bolognese
-
Spaghetti bolognese Thermomix
-
Spaghetti Thermomix
-
Wegańskie spaghetti
-
Wegańska carbonara
-
Carbonara z cukinią
-
Sos do spaghetti z cukinią
-
Spaghetti z cukinii i marchewki
-
Wegańskie bolognese
-
Spaghetti z parówkami
-
Spaghetti

(liczba kalorii)
Spaghetti z soczewicą - cechy przepisu
Więcej o spaghetti z soczewicą
Spaghetti z soczewicą to doskonała propozycja na makaron z warzywnym sosem bolognese. Przepis na spaghetti z soczewicą jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Wegetariańskie spaghetti wykonasz z następujących produktów spożywczych: makaron spaghetti, pomidory w puszce, soczewica, marchew, seler naciowy, cebula, ser kozi, sól, pieprz, kumin i świeża kolendra.
Jak zrobić spaghetti z soczewicą? W garnku umieść soczewicę, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotuj soczewicę do miękkości. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z czosnkiem na oleju rzepakowym. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i podsmaż. Seler naciowy pokrój drobno i dodaj na patelnię, zalej warzywa pomidorami z puszki i duś 15 minut. Dodaj soczewicę, dopraw solą, pieprzem i kuminem. W dużym garnku umieść makaron wlej 4 litrów wody i wsyp łyżkę soli, gotuj około 9 minut. Makaron ma być ugotowany al dente. Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj, podawaj w głębokich talerzach posypany posiekaną kolendrą i pokruszonym kozim serem.
Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.
Podsumowując pomysł na spaghetti z czerwoną soczewicą to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobre spaghetti bez mięsa skradnie podniebienie nie jednego mięsożercy. Soczewica jest dość delikatna w smaku dlatego pamiętaj o odpowiednim doborze przypraw, aby danie nie było mdłe.
Wartości odżywcze spaghetti z soczewicą
Energia i białka
(420g)
Węglowodany w spaghetti z soczewicą
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy w przepisie na spaghetti z soczewicą
(420g)
Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z soczewicą
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w spaghetti z soczewicą
Lista alergenów dla spaghetti z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser kozi miękki