Przepis na spaghetti z soczewicą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, kolendra świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku umieść soczewicę, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotuj soczewicę do miękkości.

Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z czosnkiem na oleju rzepakowym. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i podsmaż.

Seler naciowy pokrój drobno i dodaj na patelnię, zalej warzywa pomidorami z puszki i duś 15 minut.

Na patelnię dodaj soczewicę, dopraw solą, pieprzem i kuminem.

W dużym garnku umieść makaron, wlej 4 litrów wody i wsyp łyżkę soli, gotuj około 9 minut. Makaron ma być ugotowany al dente.

Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj, podawaj w głębokich talerzach posypany posiekaną kolendrą i pokruszonym kozim serem.

Spaghetti z soczewicą podane na białym talerzu.
Spaghetti z soczewicą
Koszt przygotowania dania
21.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
652 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
39

Spaghetti z soczewicą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o spaghetti z soczewicą

Spaghetti z soczewicą to doskonała propozycja na makaron z warzywnym sosem bolognese. Przepis na spaghetti z soczewicą jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Wegetariańskie spaghetti wykonasz z następujących produktów spożywczych: makaron spaghetti, pomidory w puszce, soczewica, marchew, seler naciowy, cebula, ser kozi, sól, pieprz, kumin i świeża kolendra.

Jak zrobić spaghetti z soczewicą? W garnku umieść soczewicę, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotuj soczewicę do miękkości. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z czosnkiem na oleju rzepakowym. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i podsmaż. Seler naciowy pokrój drobno i dodaj na patelnię, zalej warzywa pomidorami z puszki i duś 15 minut. Dodaj soczewicę, dopraw solą, pieprzem i kuminem. W dużym garnku umieść makaron wlej 4 litrów wody i wsyp łyżkę soli, gotuj około 9 minut. Makaron ma być ugotowany al dente. Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj, podawaj w głębokich talerzach posypany posiekaną kolendrą i pokruszonym kozim serem.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując pomysł na spaghetti z czerwoną soczewicą to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobre spaghetti bez mięsa skradnie podniebienie nie jednego mięsożercy. Soczewica jest dość delikatna w smaku dlatego pamiętaj o odpowiednim doborze przypraw, aby danie nie było mdłe.

Wartości odżywcze spaghetti z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
155.47 kcal
652.98 kcal
Białko
6.73 g
28.27 g

Węglowodany w spaghetti z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
24.21 g
101.70 g
Węglowodany przyswajalne
20.01 g
84.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.20 g
17.65 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
4.14 g
17.39 g
Tłuszcze nasycone
1.28 g
5.37 g
Tłuszcze nienasycone
2.86 g
12.02 g
Tłuszcze jednonasycone
1.87 g
7.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
4.18 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser kozi miękki.
czytaj dalej
Cholesterol
2.13 mg
8.94 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na spaghetti z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
97.11 µg (mcg)
407.85 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.12 mg
21.52 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
0.59 mg
2.47 mg
Brak danych dla: soczewica czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
8.47 µg (mcg)
35.58 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.10 mg
8.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.67 µg (mcg)
191.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
846.55 µg (mcg)
3555.51 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na spaghetti z soczewicą

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
106.95 mg
449.19 mg
Potas
315.26 mg
1324.09 mg
Wapń
38.02 mg
159.68 mg
Fosfor
113.71 mg
477.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
35.37 mg
148.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.05 mg
8.59 mg
Cynk
1.01 mg
4.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.33 mg
1.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z soczewicą 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w spaghetti z soczewicą

Lista alergenów dla spaghetti z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser kozi miękki

Cena przygotowania spaghetti z soczewicą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
360 g
pełnoziarnisty
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 360 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Soczewica czerwona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ser kozi miękki
100 g
7.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
42.10
Jak oceniasz przepis na spaghetti z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób