Spaghetti z soczewicą

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:44 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spaghetti z soczewicą podane na białym talerzu.
Spaghetti z soczewicą
Spaghetti z soczewicą to świetna alternatywa na makaron z warzywnym sosem bolognese. Soczewica jest warzywem strączkowym zawierającym sporą ilość białka roślinnego.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
652 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty (360 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Soczewica czerwona (250 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler naciowy (200 g)
  • Ser kozi miękki (100 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, kolendra świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti z soczewicą krok po kroku

W garnku umieść soczewicę, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotuj soczewicę do miękkości.

Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z czosnkiem na oleju rzepakowym. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i podsmaż.

Seler naciowy pokrój drobno i dodaj na patelnię, zalej warzywa pomidorami z puszki i duś 15 minut.

Na patelnię dodaj soczewicę, dopraw solą, pieprzem i kuminem.

W dużym garnku umieść makaron, wlej 4 litrów wody i wsyp łyżkę soli, gotuj około 9 minut. Makaron ma być ugotowany al dente.

Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj, podawaj w głębokich talerzach posypany posiekaną kolendrą i pokruszonym kozim serem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti z soczewicą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat spaghetti z soczewicą

Spaghetti z soczewicą to doskonała propozycja na makaron z warzywnym sosem bolognese. Przepis na spaghetti z soczewicą jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Wegetariańskie spaghetti wykonasz z następujących produktów spożywczych: makaron spaghetti, pomidory w puszce, soczewica, marchew, seler naciowy, cebula, ser kozi, sól, pieprz, kumin i świeża kolendra.

Jak zrobić spaghetti z soczewicą? W garnku umieść soczewicę, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz sól i gotuj soczewicę do miękkości. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z czosnkiem na oleju rzepakowym. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli i podsmaż. Seler naciowy pokrój drobno i dodaj na patelnię, zalej warzywa pomidorami z puszki i duś 15 minut. Dodaj soczewicę, dopraw solą, pieprzem i kuminem. W dużym garnku umieść makaron wlej 4 litrów wody i wsyp łyżkę soli, gotuj około 9 minut. Makaron ma być ugotowany al dente. Makaron odcedź i dodaj do niego sos, wymieszaj, podawaj w głębokich talerzach posypany posiekaną kolendrą i pokruszonym kozim serem.

Soczewica jest rośliną strączkową bogatą w wiele składników odżywczych. Pierwsza i najważniejszą jej zaletą jest duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Nie jest to jednak białko pełnowartościowe, dodatek ziemniaków czy produktów zbożowych sprawia, że wchłanianie białka z roślin strączkowych jest bardziej efektywne. Świetnie sprawdza się w dietach wegańskich i wegetariańskich. Zawiera małe ilości tłuszczu co powoduje, że jest produktem mało kalorycznym. Zawarte w niej węglowodany złożone powoli podnoszą poziom cukru we krwi, co za tym idzie są idealne dla osób chorujących na cukrzycę. Soczewica zawiera duże ilości potasu, cynku i fosforu. Rośliny strączkowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i poprawia perystaltykę jelit.

Podsumowując pomysł na spaghetti z czerwoną soczewicą to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Dobre spaghetti bez mięsa skradnie podniebienie nie jednego mięsożercy. Soczewica jest dość delikatna w smaku dlatego pamiętaj o odpowiednim doborze przypraw, aby danie nie było mdłe.

Alergeny w spaghetti z soczewicą

Lista alergenów dla spaghetti z soczewicą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser kozi miękki

Wartości odżywcze spaghetti z soczewicą

na 100g gotowej potrawy

Spaghetti z soczewicą to świetna alternatywa mięsnego dania. Soczewica zawiera sporo białka roślinnego, które powinno zastępować białko pochodzenia zwierzęcego w naszej diecie. Danie jest nisko kaloryczne i syte dlatego świetnie sprawdzi się u osób na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
155.47
652.98
Białko (g)
6.73
28.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
24.21
101.70
Węglowodany przyswajalne (g)
20.01
84.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.20
17.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
4.14
17.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.28
5.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.86
12.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.87
7.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
4.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ser kozi miękki.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.13
8.94
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
97.11
407.85
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.12
21.52
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.08
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.59
2.47
Brak danych dla: soczewica czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.47
35.58
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
8.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.67
191.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
846.55
3555.51
Brak danych dla: makaron spaghetti, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
106.95
449.19
Potas (mg)
315.26
1324.09
Wapń (mg)
38.02
159.68
Fosfor (mg)
113.71
477.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
35.37
148.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.05
8.59
Cynk (mg)
1.01
4.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
1.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti z soczewicą 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti z soczewicą

Koszt składników
42.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
360 g
pełnoziarnisty
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 360 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Soczewica czerwona
250 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 250 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ser kozi miękki
100 g
7.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
42.10