Przepis na gulasz z baraniny krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Mięso pokrój w większą kostkę.

Mięso obtocz w mące i obsmaż na mocno rozgrzanym oleju.

Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż cebulę pokrojoną w pióra, rozciśnięty nożem czosnek w łupinie i marchewkę pokrojoną w słupki.

Mięso i podsmażone warzywa włóż do garnka.

Do garnka wlej 300ml wody, wino, dodaj przyprawy, pokrojone w kostkę pomidory. Włóż gałązki selera w całości lub przekrojone w pół. Zagotuj.

Całość duś na małym ogniu przez 180 minut.

Podawaj posypane natką pietruszki i z pieczonymi ziemniakami.

Gulasz z baraniny podany w ozdobnym garnku.
Gulasz z baraniny
Koszt przygotowania dania
45.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
47

Gulasz z baraniny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu z baraniny

Gulasz z baraniny to doskonała propozycja na pyszny obiad. Baranina jest dość rzadko spotykanym mięsem a naszych stołach. Boimy się eksperymentować a przepis na gulasz z baraniny jest prosty i po prostu nie może się nie udać. Nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia w kuchni. Więc koniecznie spróbuj gulaszu baraniego. Aby przygotować gulasz z baraniny potrzebujesz następujących składników: łopatki baraniej bez kości, cebuli, białego wytrawnego wina, marchewki, selera naciowego, cukinii, przypraw (soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, świeżego rozmarynu, czosnku, skórkę z cytryny), pomidorów świeżych lub w puszce.

Jak zrobić dobry gulasz z baraniny ? Podstawą jest świeże, dobrej jakości mięso baranie. Mięso pokrój w większą kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej i obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Na patelnie po mięsie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w łupinie zmiażdżony nożem i marchewkę pokrojoną w słupki. Podsmaż. Składniki umieść w dużym garnku. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i białym winem, dodaj pokrojone pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj seler naciowy w całości. Duś na wolnym ogniu przez 180 minut. Pod koniec duszenia dodaj podsmażoną cukinię. Podawaj udekorowany natką pietruszki z pieczonymi ziemniakami. Sos z baraniny, który powstanie po duszeniu możesz wykorzystać jako bazę do zupy gulaszowej.

Gulasz węgierski z baraniny przygotujesz dodając do podstawowej wersji mieszankę papryki suszonej (słodkiej, ostrej i wędzonej) podsmażonej na smalcu, paprykę świeżą czerwoną i zieloną pokrojoną w większą kostkę. Mięso baranie zawiera dużo kwasów omega 3, jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Regulują stężenie cholesterolu we krwi i mają działanie przeciwzapalne.

Podsumowując gulasz z baraniny to aromatyczne i pełne składników odżywczych danie na obiad. Gulasz możesz przygotować z warzywami takimi jak cukinia, bakłażan, ziemniaki czy dynia. Wzbogacą one smak i będą dobrym źródłem błonnika w diecie. Sos z baraniny podaj na obiad dla całej rodziny czy na kolację w gronie przyjaciół.

Wartości odżywcze gulaszu z baraniny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
134.18 kcal
268.36 kcal
Białko
7.98 g
15.95 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.71 g
17.42 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.09 g
6.18 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.62 g
11.24 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.32 g
8.65 g
Brak danych dla: seler naciowy, wino białe wytrawne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.30 g
2.59 g
Brak danych dla: wino białe wytrawne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gulasz z baraniny

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.24 mg
4.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.17 µg (mcg)
38.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gulasz z baraniny

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
133.66 mg
267.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
246.45 mg
492.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
19.18 mg
38.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
77.76 mg
155.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.95 mg
31.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.36 mg
2.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: wino białe wytrawne, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z baraniny 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu z baraniny

Lista alergenów dla gulaszu z baraniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Cena przygotowania gulaszu z baraniny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec barani
500 g
65.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
32.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 większe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 większa sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler naciowy
100 g
1 mały kawałek
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Pomidor
350 g
2 większe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 350 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Liczba porcji:
Koszt składników
122.50
Jak oceniasz przepis na gulasz z baraniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób