Gulasz z baraniny

Opublikowano: 24.08.2021 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z baraniny podany w ozdobnym garnku.
Gulasz z baraniny
Gulasz z baraniny to propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na spotkaniach ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na gulasz z baraniny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 180 min
268 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec barani (500 g)
  • Cebula 2 większe sztuki (200 g)
  • Marchewka 1 większa sztuka (150 g)
  • Seler naciowy 1 mały kawałek (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Cukinia (150 g)
  • Pomidor 2 większe sztuki (350 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Mąka ziemniaczana (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na gulasz z baraniny krok po kroku

Mięso pokrój w większą kostkę.

Mięso obtocz w mące i obsmaż na mocno rozgrzanym oleju.

Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż cebulę pokrojoną w pióra, rozciśnięty nożem czosnek w łupinie i marchewkę pokrojoną w słupki.

Mięso i podsmażone warzywa włóż do garnka.

Do garnka wlej 300ml wody, wino, dodaj przyprawy, pokrojone w kostkę pomidory. Włóż gałązki selera w całości lub przekrojone w pół. Zagotuj.

Całość duś na małym ogniu przez 180 minut.

Podawaj posypane natką pietruszki i z pieczonymi ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na gulasz z baraniny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z baraniny

Gulasz z baraniny to doskonała propozycja na pyszny obiad. Baranina jest dość rzadko spotykanym mięsem a naszych stołach. Boimy się eksperymentować a przepis na gulasz z baraniny jest prosty i po prostu nie może się nie udać. Nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia w kuchni. Więc koniecznie spróbuj gulaszu baraniego. Aby przygotować gulasz z baraniny potrzebujesz następujących składników: łopatki baraniej bez kości, cebuli, białego wytrawnego wina, marchewki, selera naciowego, cukinii, przypraw (soli, ziela angielskiego, liścia laurowego, świeżego rozmarynu, czosnku, skórkę z cytryny), pomidorów świeżych lub w puszce.

Jak zrobić dobry gulasz z baraniny ? Podstawą jest świeże, dobrej jakości mięso baranie. Mięso pokrój w większą kostkę. Obtocz w mące ziemniaczanej i obsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Na patelnie po mięsie dodaj pokrojoną w piórka cebulę, czosnek w łupinie zmiażdżony nożem i marchewkę pokrojoną w słupki. Podsmaż. Składniki umieść w dużym garnku. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i białym winem, dodaj pokrojone pomidory. Doprowadź do wrzenia. Dodaj seler naciowy w całości. Duś na wolnym ogniu przez 180 minut. Pod koniec duszenia dodaj podsmażoną cukinię. Podawaj udekorowany natką pietruszki z pieczonymi ziemniakami. Sos z baraniny, który powstanie po duszeniu możesz wykorzystać jako bazę do zupy gulaszowej.

Gulasz węgierski z baraniny przygotujesz dodając do podstawowej wersji mieszankę papryki suszonej (słodkiej, ostrej i wędzonej) podsmażonej na smalcu, paprykę świeżą czerwoną i zieloną pokrojoną w większą kostkę. Mięso baranie zawiera dużo kwasów omega 3, jest jednym z najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Regulują stężenie cholesterolu we krwi i mają działanie przeciwzapalne.

Podsumowując gulasz z baraniny to aromatyczne i pełne składników odżywczych danie na obiad. Gulasz możesz przygotować z warzywami takimi jak cukinia, bakłażan, ziemniaki czy dynia. Wzbogacą one smak i będą dobrym źródłem błonnika w diecie. Sos z baraniny podaj na obiad dla całej rodziny czy na kolację w gronie przyjaciół.

Alergeny w gulaszu z baraniny

Lista alergenów dla gulaszu z baraniny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze gulaszu z baraniny

na 100g gotowej potrawy

Gulasz barani to świetny pomysł na pożywny obiad. Mięso baranie jest bardzo zdrowe. Zawiera dobrej jakości tłuszcze wielonienasycone. Jest również źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
134.18
268.36
Białko (g)
7.98
15.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
4.79
9.58
Węglowodany przyswajalne (g)
3.77
7.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
2.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.71
17.42
Tłuszcze nasycone (g)
3.09
6.18
Tłuszcze nienasycone (g)
5.62
11.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.32
8.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
2.59
Cholesterol (mg)
28.13
56.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
90.43
180.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.08
14.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.06
Witamina E (mg)
0.25
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.24
4.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.17
38.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
914.74
1829.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
133.66
267.32
Potas (mg)
246.45
492.89
Wapń (mg)
19.18
38.35
Fosfor (mg)
77.76
155.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.95
31.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.66
Cynk (mg)
1.36
2.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z baraniny 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z baraniny

Koszt składników
122.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec barani
500 g
65.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
32.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 większe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
150 g
1 większa sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler naciowy
100 g
1 mały kawałek
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Cukinia
150 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 150 g
Pomidor
350 g
2 większe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 350 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Mąka ziemniaczana
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
122.50