Przepis na udziec z indyka pieczony z warzywami krok po kroku

Składniki
  • Mięso z piersi indyka bez skóry 1300 g udziec z indyka
  • Cebula 200 g 2 szt
  • papryka żółta 230 g 1 szt
  • Papryka czerwona 230 g 1 szt
  • Seler naciowy 180 g 4 łodygi
  • Oliwa z oliwek 90 ml 6 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza

Do miski wlej 4 łyżki oliwy, dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

Indyka umyj i wetrzyj w niego przygotowaną marynatę. Całość zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 2 godziny.

Cebulę obierz. Wszystkie warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż je na dno naczynia żaroodpornego i polej 2 łyżkami oliwy. Posyp odrobiną soli i ziołami prowansalskimi.

Mięso ułóż na wierzchu warzyw. Całość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godzinę.

Udziec z indyka pieczony z warzywami podany w naczyniu żaroodpornym.
udziec z indyka pieczony z warzywami
Koszt przygotowania dania
46.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Udziec z indyka pieczony z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o udźcu z indyka pieczonym z warzywami

Udziec z indyka pieczony z warzywami to idealny pomysł na zdrowy, ale bardzo wykwintny obiad. Całość prezentuje się naprawdę wspaniale, a przy tym dostarcza sporo białka. To świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na uroczyste danie, które przy okazji będzie również dietetyczne. Całość nie jest nudna i smakuje naprawdę dobrze. Idealnie komponuje się z ziemniakami czy kaszą.

Przepis na udziec z indyka pieczony z warzywami jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. To danie pełne smaku i aromatu, a przy tym wspaniale się prezentujące. Udziec jest mięsem niezwykle delikatnym, dlatego w przepisie jest naprawdę dobrze przyprawiony. Kompozycja słodkiej papryki mielonego czosnku i majeranku świetnie współgra z mięsem z indyka. Całość wzbogaca dodatek warzyw, które ze względu na długą obróbkę termiczną stają się niezwykle delikatne, miękkie i bardzo smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udziec z indyka pieczony z warzywami, który będzie naprawdę sycący, a przy tym smaczny i niezbyt pracochłonny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i dobrze doprawiona. Mięso wychodzi z tej receptury miękkie i aromatyczne, tak że rozpływa się w ustach.

Ten przepis świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza uroczysty, gdyż całość prezentuje się elegancko i wyśmienicie smakuje. To również dobry pomysł na wykwintną kolację. Całe danie najlepiej podawać z kluskami lub ziemniakami, dzięki temu wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Indyk jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. To mięso, które dostarcza dużo białka, a niezbyt wiele tłuszczów, szczególnie tych nasyconych. Dzięki temu może spokojnie często gościć w menu. Jest on również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który w organizmie ulega przemianie do serotoniny - hormonu szczęścia. Dlatego indyk będzie świetną opcją w menu, zwłaszcza osób dbających o układ nerwowy i mózg. Ten z przepisu jest niezwykle soczysty i stanowi dobry pomysł na przepyszny posiłek, który może gościć w menu codziennie i od święta.

Wartości odżywcze udźca z indyka pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (371g)
Energia (kalorie)
112.32 kcal
416.70 kcal
Białko
13.94 g
51.73 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (371g)
Tłuszcz
5.47 g
20.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
3.05 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na udziec z indyka pieczony z warzywami

Na 100g
Na porcję (371g)
Witamina B6
0.54 mg
1.99 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.82 mg
3.04 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
6.23 mg
23.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
16.12 µg (mcg)
59.79 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na udziec z indyka pieczony z warzywami

Na 100g
Na porcję (371g)
Sód
50.65 mg
187.93 mg
Potas
233.40 mg
865.91 mg
Wapń
12.43 mg
46.13 mg
Fosfor
117.54 mg
436.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
20.00 mg
74.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.59 mg
2.20 mg
Cynk
0.75 mg
2.77 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka pieczonego z warzywami 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w udźcu z indyka pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla udźca z indyka pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Cena przygotowania udźca z indyka pieczonego z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1300 g
udziec z indyka
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
31.20
Za 1300 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
papryka żółta
230 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Oliwa z oliwek
90 ml
6 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 90 ml
Liczba porcji:
Razem
76.50
Łączny koszt
46.34
Jak oceniasz przepis na udziec z indyka pieczony z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób