Udziec z indyka pieczony z warzywami

Opublikowano: 28.08.2021 r., 19:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony indyk z warzywami
Udziec z indyka pieczony z warzywami
Udziec z indyka pieczony z warzywami to wspaniały pomysł na zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny. Można go przygotować szybko, a prezentuje się wspaniale.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
416 kcal
Kcal w porcji
371 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry - udziec z indyka (1300 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Papryka żółta - 1 szt (230 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Seler naciowy - 4 łodygi (180 g)
  • Oliwa z oliwek - 6 łyżek (90 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza

Przepis na udziec z indyka pieczony z warzywami krok po kroku

Do miski wlej 4 łyżki oliwy, dodaj sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

Indyka umyj i wetrzyj w niego przygotowaną marynatę. Całość zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 2 godziny.

Cebulę obierz. Wszystkie warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż je na dno naczynia żaroodpornego i polej 2 łyżkami oliwy. Posyp odrobiną soli i ziołami prowansalskimi.

Mięso ułóż na wierzchu warzyw. Całość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 1 godzinę.

Jak oceniasz przepis na udziec z indyka pieczony z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat udźca z indyka pieczonego z warzywami

Udziec z indyka pieczony z warzywami to idealny pomysł na zdrowy, ale bardzo wykwintny obiad. Całość prezentuje się naprawdę wspaniale, a przy tym dostarcza sporo białka. To świetna opcja dla wszystkich osób, które szukają pomysłu na uroczyste danie, które przy okazji będzie również dietetyczne. Całość nie jest nudna i smakuje naprawdę dobrze. Idealnie komponuje się z ziemniakami czy kaszą.

Przepis na udziec z indyka pieczony z warzywami jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. To danie pełne smaku i aromatu, a przy tym wspaniale się prezentujące. Udziec jest mięsem niezwykle delikatnym, dlatego w przepisie jest naprawdę dobrze przyprawiony. Kompozycja słodkiej papryki mielonego czosnku i majeranku świetnie współgra z mięsem z indyka. Całość wzbogaca dodatek warzyw, które ze względu na długą obróbkę termiczną stają się niezwykle delikatne, miękkie i bardzo smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić udziec z indyka pieczony z warzywami, który będzie naprawdę sycący, a przy tym smaczny i niezbyt pracochłonny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna i dobrze doprawiona. Mięso wychodzi z tej receptury miękkie i aromatyczne, tak że rozpływa się w ustach.

Ten przepis świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza uroczysty, gdyż całość prezentuje się elegancko i wyśmienicie smakuje. To również dobry pomysł na wykwintną kolację. Całe danie najlepiej podawać z kluskami lub ziemniakami, dzięki temu wspaniale smakuje i pięknie wygląda.

Indyk jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. To mięso, które dostarcza dużo białka, a niezbyt wiele tłuszczów, szczególnie tych nasyconych. Dzięki temu może spokojnie często gościć w menu. Jest on również świetnym źródłem witamin z grupy B, a także tryptofanu, aminokwasu, który w organizmie ulega przemianie do serotoniny - hormonu szczęścia. Dlatego indyk będzie świetną opcją w menu, zwłaszcza osób dbających o układ nerwowy i mózg. Ten z przepisu jest niezwykle soczysty i stanowi dobry pomysł na przepyszny posiłek, który może gościć w menu codziennie i od święta.

Alergeny w udźcu z indyka pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla udźca z indyka pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze udźca z indyka pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe, pełne białka i witamin, danie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(371g)
Energia (kcal)
112.32
416.70
Białko (g)
13.94
51.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(371g)
Węglowodany (g)
2.35
8.72
Węglowodany przyswajalne (g)
1.76
6.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
2.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(371g)
Tłuszcz (g)
5.47
20.29
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
7.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.27
12.15
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
3.05
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.90
114.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(371g)
Witamina A (µg (mcg))
21.91
81.30
Witamina B6 (mg)
0.54
1.99
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
2.92
Witamina C (mg)
33.01
122.47
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.43
Witamina E (mg)
0.82
3.04
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.91
10.81
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Ryboflawina (mg)
0.12
0.44
Niacyna (mg)
6.23
23.13
Foliany (µg (mcg))
16.12
59.79
Beta karoten (µg (mcg))
201.76
748.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(371g)
Sód (mg)
50.65
187.93
Potas (mg)
233.40
865.91
Wapń (mg)
12.43
46.13
Fosfor (mg)
117.54
436.08
Magnez (mg)
20.00
74.20
Żelazo (mg)
0.59
2.20
Cynk (mg)
0.75
2.77
Miedź (mg)
0.05
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny udźca z indyka pieczonego z warzywami 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania udźca z indyka pieczonego z warzywami

Koszt składników
76.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1300 g
udziec z indyka
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
31.20
Za 1300 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Papryka żółta
230 g
1 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.30
Za 230 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Oliwa z oliwek
90 ml
6 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.60
Za 90 ml
Koszt składników
76.50