Przepis na zupę kwaśniewskiego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

Kapustę drobno poszatkuj. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Całość zalej 3l wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Gotuj przez 30 minut do całkowitego zmięknięcia warzyw.

Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki.

Zupa kwaśniewskiego podana w eleganckim garnuszku z pieczywem.
zupa kwaśniewskiego
Koszt przygotowania dania
18.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
151 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Zupa kwaśniewskiego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie kwaśniewskiego

Zupa kwaśniewskiego to danie, którą znają na pewno wszyscy miłośnicy diet i zdrowego odchudzania. Dieta kapuściana, której bazą jest właśnie zupa kwaśniewskiego jest niskokaloryczna dietą, o obniżonej zawartości węglowodanów. Opiera się na spożywaniu lekkostrawnych warzywnych i mięsnych dań, zwłaszcza zupy na bazie białej kapusty. Ta dieta, choć bardzo popularna, jest bardzo restrykcyjna, dlatego w wielu przypadkach jest stosowana jako post detoksykacyjny, na krótką metę.

Składniki do przygotowania tego dania powinny być jak najlepszej jakości, by całość była smaczna i dostarczała jak największej ilości składników odżywczych i mineralnych. Głównym składnikiem tej zupy jest kapusta. W większości stosuje się białą kapustę, która jest niskokaloryczna i ma mały indeks glikemiczny. Jest też cennym składnikiem wielu witamin, w tym witaminy K i A, a także składników odżywczych. Świetnie działa na zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie, a także ma pozytywny wpływ na stan układu pokarmowego. W tej zupie przeplata się wiele różnych warzyw, to dlatego jest ona bardzo zdrowa, a przy tym pełna błonnika, który dba o zdrowie układu trawiennego i mikroflory jelitowej.

Przepis na zupę kwaśniewskiego jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. To zupa choć dietetyczna, jest pełna smaku i aromatu. To wszystko ze względu na dość duży dodatek warzyw, które wzbogacają całą kompozycję smakową tego dania.

Dieta niskowęglowodanowa jest obecnie polecana głównie osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Jednak wcale nie trzeba być na diecie, by korzystać z tego wspaniałego przepisu na zupę. To idealna alternatywa dla kapuśniaku, tylko w wersji bardziej warzywnej. To sprawia, że zupa jest zdrowsza, ale również smaczniejsza. Jest w pełni jarska, dlatego spokojnie mogą ją włączyć do swojego menu również weganie.

Ta zupa kwaśniewskiego na odchudzanie jest pyszna i bardzo łatwo, dzięki czemu powstaje w kilkanaście minut. Przepis na dietetyczną zupę kapuścianą pozwala na przygotowanie wspaniałego i lekkostrawnego dania w swojej kuchni. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować zupę kapuścianą, która naprawdę dobrze smakuje i bardzo syci.

Wartości odżywcze zupy kwaśniewskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(508g)
Energia (kalorie)
29.75 kcal
151.12 kcal
Białko
1.20 g
6.09 g

Węglowodany w zupie kwaśniewskiego

Na 100g
Na porcję
(508g)
Węglowodany
6.79 g
34.51 g
Węglowodany przyswajalne
4.68 g
23.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.11 g
10.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(508g)
Tłuszcz
0.17 g
0.88 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.45 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.43 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.11 g
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.32 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę kwaśniewskiego

Na 100g
Na porcję
(508g)
Witamina A
85.65 µg (mcg)
435.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.63 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
25.34 mg
128.70 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
1.79 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.20 mg
Niacyna
0.39 mg
1.97 mg
Foliany
40.29 µg (mcg)
204.68 µg (mcg)
Beta karoten
898.60 µg (mcg)
4564.88 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę kwaśniewskiego

Na 100g
Na porcję
(508g)
Sód
24.97 mg
126.84 mg
Potas
206.98 mg
1051.44 mg
Wapń
38.50 mg
195.59 mg
Fosfor
28.13 mg
142.91 mg
Magnez
14.63 mg
74.32 mg
Żelazo
0.73 mg
3.73 mg
Cynk
0.19 mg
0.96 mg
Miedź
0.05 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kwaśniewskiego 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie kwaśniewskiego

Lista alergenów dla zupy kwaśniewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Cena przygotowania zupy kwaśniewskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Marchewka
135 g
3 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pomidor
340 g
2 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.53
Za 340 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Por
280 g
2 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.73
Za 280 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
34.50
Jak oceniasz przepis na zupę kwaśniewskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób