Przepis na zupę kwaśniewskiego krok po kroku
- Kapusta biała 1000 g 1 mała główka
- Marchewka 135 g 3 szt
- Pomidor 340 g 2 szt
- Seler naciowy 180 g 4 łodygi
- Natka pietruszki 45 g 1 pęczek
- Por 280 g 2 szt
- Cebula 100 g 1 szt
Kapustę drobno poszatkuj. Pomidory obierz i pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Całość zalej 3l wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Gotuj przez 30 minut do całkowitego zmięknięcia warzyw.
Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa kwaśniewskiego - cechy przepisu
Więcej o zupie kwaśniewskiego
Zupa kwaśniewskiego to danie, którą znają na pewno wszyscy miłośnicy diet i zdrowego odchudzania. Dieta kapuściana, której bazą jest właśnie zupa kwaśniewskiego jest niskokaloryczna dietą, o obniżonej zawartości węglowodanów. Opiera się na spożywaniu lekkostrawnych warzywnych i mięsnych dań, zwłaszcza zupy na bazie białej kapusty. Ta dieta, choć bardzo popularna, jest bardzo restrykcyjna, dlatego w wielu przypadkach jest stosowana jako post detoksykacyjny, na krótką metę.
Składniki do przygotowania tego dania powinny być jak najlepszej jakości, by całość była smaczna i dostarczała jak największej ilości składników odżywczych i mineralnych. Głównym składnikiem tej zupy jest kapusta. W większości stosuje się białą kapustę, która jest niskokaloryczna i ma mały indeks glikemiczny. Jest też cennym składnikiem wielu witamin, w tym witaminy K i A, a także składników odżywczych. Świetnie działa na zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie, a także ma pozytywny wpływ na stan układu pokarmowego. W tej zupie przeplata się wiele różnych warzyw, to dlatego jest ona bardzo zdrowa, a przy tym pełna błonnika, który dba o zdrowie układu trawiennego i mikroflory jelitowej.
Przepis na zupę kwaśniewskiego jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. To zupa choć dietetyczna, jest pełna smaku i aromatu. To wszystko ze względu na dość duży dodatek warzyw, które wzbogacają całą kompozycję smakową tego dania.
Dieta niskowęglowodanowa jest obecnie polecana głównie osobom z cukrzycą czy insulinoopornością. Jednak wcale nie trzeba być na diecie, by korzystać z tego wspaniałego przepisu na zupę. To idealna alternatywa dla kapuśniaku, tylko w wersji bardziej warzywnej. To sprawia, że zupa jest zdrowsza, ale również smaczniejsza. Jest w pełni jarska, dlatego spokojnie mogą ją włączyć do swojego menu również weganie.
Ta zupa kwaśniewskiego na odchudzanie jest pyszna i bardzo łatwo, dzięki czemu powstaje w kilkanaście minut. Przepis na dietetyczną zupę kapuścianą pozwala na przygotowanie wspaniałego i lekkostrawnego dania w swojej kuchni. Z tej receptury dowiesz się jak ugotować zupę kapuścianą, która naprawdę dobrze smakuje i bardzo syci.
Wartości odżywcze zupy kwaśniewskiego
Energia i białka
(508g)
Węglowodany w zupie kwaśniewskiego
(508g)
Tłuszcze
(508g)
Witaminy w przepisie na zupę kwaśniewskiego
(508g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę kwaśniewskiego
(508g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie kwaśniewskiego
Lista alergenów dla zupy kwaśniewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy