Przepis na pasztet warzywny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, tymianek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do garnka z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy i smaż przez 7 minut.

Po tym czasie warzywa zalej bulionem i gotuj przez 40 minut, aż zmiękną.

Warzywa zblenduj na gładką masę. Dodaj do nich pieprz, sól, paprykę, gałkę, kminek, czosnek i zioła. Wszystko razem wymieszaj.

Dodaj bułkę tartą i ponownie zamieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż całą masę. Wygładź łyżką górę.

Piecz pasztet w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Pasztet warzywny podany na drewnianej desce i udekorowany listkami bazyli.
pasztet warzywny
Koszt przygotowania dania
37.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
105 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Pasztet warzywny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecie warzywnym

Pasztet warzywny to idealna opcja dla osób, które kochają tradycyjną kuchnię polską, jednak szukają propozycji bez mięsa, ze względu na rodzaj diety lub preferencje. Ten pasztet choć bezmięsny smakuje idealnie dzięki połączeniu pysznych warzyw i dużej ilości aromatycznych przypraw i ziół. Dzięki temu sprawia, że nie tylko miłośnicy diety roślinnej nie będą mogli zapomnieć o jego idealnej strukturze i smaku. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, jednak, by skrócić cały okres oczekiwania można przygotować warzywa wcześniej lub wykorzystać te z gotowania buliony. Ta ostatnia opcja to świetny pomysł na zmniejszenie marnowania żywności w kuchni i dawanie jej drugiego, smaczniejszego życia.

Ten prosty przepis na pasztet warzywny będzie idealny również dla początkujących kucharzy, którzy nie czują się zbyt pewnie podczas gotowania, dlatego, że jest naprawdę nieskomplikowany i zawsze się udaje. Efekt końcowy jest naprawdę zachwycający, tak, że ciężko jest uwierzyć, że całe wykonanie zabiera tak mało czasu.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pasztet warzywny, który będzie świetnie smakował, a do tego będzie odpowiednio suchy i kruchy, to ta opcja będzie dla ciebie idealną inspiracją. To naprawdę wspaniały dodatek do kanapek, który zachwyca również w wersji solowej. To dlatego, że jest idealnie wypieczony, przez co smacznie chrupie i pięknie wygląda. Na pewno spodoba się wszystkim wegetarianom i weganom, ale także miłośnikom mięs, którzy szukają w kuchni czegoś świeżego i nowego. Połączenie tak wielu różnych warzyw sprawia, że całość jest naprawdę sycąca i ma mnóstwo błonnika. Dzięki temu pasztet ten to dobra opcja dla osób z chorobami układu krążenia, gdyż zmniejsza ilość cholesterolu we krwi. Ponadto duza ilość włókna pokarmowego usprawnia układ trawienny.

Wegetariański domowy pasztet warzywny świetnie sprawdzi się również na wigilię, gdyż jest daniem jarskim i lekkim. Jednak można go jeść nie tylko od święta. Choć zawiera dodatek mąki pszennej można zrobić go w taki sposób, by był bezglutenowy, wystarczy tylko bułkę tartą zamienić na mąkę z ciecierzycy, która również dobrze zagęści całość. Ten pyszny pasztet na pewno sprawdzi się jako dodatek do chleba na śniadanie, kolację czy jako przekąska.

Wartości odżywcze pasztetu warzywnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(164g)
Energia (kalorie)
Białko
1.50 g
2.45 g

Węglowodany w pasztecie warzywnym

Na 100g
Na porcję
(164g)
Węglowodany
9.71 g
15.92 g
Węglowodany przyswajalne
8.00 g
13.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.71 g
2.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(164g)
Tłuszcz
2.48 g
4.07 g
Tłuszcze nasycone
0.51 g
0.83 g
Tłuszcze nienasycone
1.97 g
3.24 g
Tłuszcze jednonasycone
1.59 g
2.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
0.62 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pasztet warzywny

Na 100g
Na porcję
(164g)
Witamina A
56.10 µg (mcg)
92.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
5.96 mg
9.77 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.48 mg
0.79 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.10 mg
Niacyna
0.73 mg
1.19 mg
Foliany
16.73 µg (mcg)
27.43 µg (mcg)
Beta karoten
558.13 µg (mcg)
915.34 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pasztet warzywny

Na 100g
Na porcję
(164g)
Sód
149.12 mg
244.56 mg
Potas
220.58 mg
361.74 mg
Wapń
35.78 mg
58.68 mg
Fosfor
70.16 mg
115.06 mg
Magnez
15.05 mg
24.68 mg
Żelazo
0.61 mg
1.00 mg
Cynk
0.29 mg
0.47 mg
Miedź
0.06 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu warzywnego 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecie warzywnym

Lista alergenów dla pasztetu warzywnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania pasztetu warzywnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler korzeniowy
1000 g
2 szt
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Marchewka
135 g
3 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Pietruszka
140 g
2 szt
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 140 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Seler naciowy
135 g
3 łodygi
10.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.38
Za 135 g
Bulion warzywny
480 ml
2 szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.29
Za 480 ml
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Koszt składników
78.80
Jak oceniasz przepis na pasztet warzywny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób