Przepis na krwawa mary krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
dzbanek, szklanka

Wszystkie składniki (poza selerem) umieść w dzbanku i wymieszaj dokładnie.

Włóż pocięte gałązki selera naciowego do każdej szklanki i wlej koktajl.

Krwawa mery podana w ozdobnym kieliszku. Dookoła niego leżą papryczki.
Krwawa mary
Koszt przygotowania dania
35.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
140 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
29

Krwawa mary - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krwawej mary

Krwawa mary to drink z sokiem pomidorowym o wytrawnym smaku. Należy do tego rodzaju trunków które albo się lubi albo nie. Przepis na krwawą merry jest bardzo prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Drink możesz przygotować w szklance lub w dzbanku jeśli będziesz nim częstować większą liczbę osób. Do przygotowania tego drinka będą Ci potrzebne następujące składniki: sok pomidorowy, wódka, seler naciowy, sos tabasco, sos worcestershire, sok z cytryny oraz kostki lodu.

Jak zrobić drinka krwawa mary? W dużym dzbanku umieść sok pomidorowy, wódkę, sos tabasco, sos Worcestershire, sok z cytryny, sól i kostki lodu, wymieszaj dokładnie. Łodygi selera pokrój w kawałki długości szklanek w których podasz drink, umieść go w szklankach i wlej koktajl.

Pomidory z których zrobiony jest sok są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.

Podsumowując domowy drink alkoholowy jest smaczny i prosty do przygotowania. Dobry drink przygotujesz bez użycia zbędnego sprzętu barmańskiego, wystarczy szklanka lub dzbanek. Dzbanek z drinkiem przechowuj w lodówce aby napój był zimny cały czas.

Wartości odżywcze krwawej mary

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
56.00 kcal
140.01 kcal
Białko
0.47 g
1.19 g

Węglowodany w krwawej mary

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.57 g
6.43 g
Węglowodany przyswajalne
2.30 g
5.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
0.17 g
0.43 g
Tłuszcze nasycone
0.15 g
0.36 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.06 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.01 g
Tłuszcze wielonasycone
0.02 g
0.05 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na krwawa mary

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
12.31 µg (mcg)
30.78 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina C
38.27 mg
95.67 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.42 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Retinol
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.89 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
12.67 µg (mcg)
31.66 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
144.69 µg (mcg)
361.73 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krwawa mary

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
355.17 mg
887.94 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
131.03 mg
327.58 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
7.63 mg
19.07 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
12.11 mg
30.27 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
6.44 mg
16.10 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.26 mg
0.66 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krwawej mary 29
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krwawej mary

Lista alergenów dla krwawej mary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire

Cena przygotowania krwawej mary

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok pomidorowy
900 ml
1.80
Za 300,0 ml
Liczba opakowań 3
5.40
Za 900 ml
Sól
10 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Seler naciowy
50 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Sok z cytryny
150 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 8
7.50
Za 150 ml
Tabasco
5 ml
13.00
Za 60,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 5 ml
Sos Worcestershire
15 ml
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 15 ml
Lód
330 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 330 g
Wódka
350 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
17.50
Za 350 ml
Koszt składników
80.40
Jak oceniasz przepis na krwawa mary
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób