Przepis na krwawa mary krok po kroku
- Sok pomidorowy 900 ml
- Sól 10 g szczypta
- Seler naciowy 50 g
- Sok z cytryny 150 ml
- Tabasco 5 ml
- Sos Worcestershire 15 ml
- Lód 330 g
- Wódka 350 ml
Wszystkie składniki (poza selerem) umieść w dzbanku i wymieszaj dokładnie.
Włóż pocięte gałązki selera naciowego do każdej szklanki i wlej koktajl.
-
Cosmopolitan
-
Long island drink
-
Nalewka z winogron
-
Likier pomarańczowy
-
Bloody mary
-
White russian
-
Moscow mule
-
Kociołek panoramixa
-
Blue lagoon drink
-
Espresso martini
-
Campari drink
-
Ajerkoniak Thermomix
-
Kolana pszczoły
-
Wściekły pies
-
Drink z sokiem pomarańczowym
-
Black russian
-
Kminkówka
-
Smorodina
-
Drinki z wódką

(liczba kalorii)
Krwawa mary - cechy przepisu
Więcej o krwawej mary
Krwawa mary to drink z sokiem pomidorowym o wytrawnym smaku. Należy do tego rodzaju trunków które albo się lubi albo nie. Przepis na krwawą merry jest bardzo prosty do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Drink możesz przygotować w szklance lub w dzbanku jeśli będziesz nim częstować większą liczbę osób. Do przygotowania tego drinka będą Ci potrzebne następujące składniki: sok pomidorowy, wódka, seler naciowy, sos tabasco, sos worcestershire, sok z cytryny oraz kostki lodu.
Jak zrobić drinka krwawa mary? W dużym dzbanku umieść sok pomidorowy, wódkę, sos tabasco, sos Worcestershire, sok z cytryny, sól i kostki lodu, wymieszaj dokładnie. Łodygi selera pokrój w kawałki długości szklanek w których podasz drink, umieść go w szklankach i wlej koktajl.
Pomidory z których zrobiony jest sok są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując domowy drink alkoholowy jest smaczny i prosty do przygotowania. Dobry drink przygotujesz bez użycia zbędnego sprzętu barmańskiego, wystarczy szklanka lub dzbanek. Dzbanek z drinkiem przechowuj w lodówce aby napój był zimny cały czas.
Wartości odżywcze krwawej mary
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w krwawej mary
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na krwawa mary
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na krwawa mary
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krwawej mary
Lista alergenów dla krwawej mary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire