Przepis na u boot drink krok po kroku
- Piwo jasne 500 ml
- Wódka 50 ml kieliszek
Schłodzone piwo przelej do kufla.
Zmrożoną wódkę wlej do kieliszka a kieliszek wrzuć do kufla.
Często zadawane pytania
-
Cosmopolitan
-
Krwawa mary
-
Long island drink
-
Nalewka z winogron
-
Likier pomarańczowy
-
Bloody mary
-
White russian
-
Moscow mule
-
Kociołek panoramixa
-
Blue lagoon drink
-
Espresso martini
-
Campari drink
-
Ajerkoniak Thermomix
-
Kolana pszczoły
-
Wściekły pies
-
Drink z sokiem pomarańczowym
-
Black russian
-
Kminkówka
-
Drinki z wódką

(liczba kalorii)
U boot drink - cechy przepisu
Więcej o u boot drinku
U boot drink to znany w Polsce, Niemczech a także na Syberii mocny drink alkoholowy spożywany głównie przez mężczyzn. Przepis na u boota jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia barmańskiego aby go wykonać. Do zrobienia drinka potrzebna będzie zmrożona czysta wódka oraz piwo jasne.
Jak zrobić u boota? Do kufla wlej piwo, w kieliszek do wódki wlej mocno zmrożoną wódkę i kieliszek wrzuć do piwa.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem w jakim powinno podawać się piwo jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklanki zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak aby jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo, tak jak wino, otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.
Podsumowując piwo z kieliszkiem wódki w środku jest prosty do zrobienia. Możesz go podać na domówkę. Mocny drink świetnie sprawdzi się na imprezę z kolegami. Nie przesadzaj z ilością drinka, gdyż jego moc potrafi zwalić z nóg.
Wartości odżywcze u boot drina
Energia i białka
(550g)
Węglowodany w u boot drinku
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy w przepisie na u boot drink
(550g)
Składniki mineralne w przepisie na u boot drink
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w u boot drinku
Lista alergenów dla u boot drina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne