Bloody mary

Opublikowano: 17.07.2022 r., 14:31 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bloody mary
Bloody mary
Bloody mary to nic innego jak drink na bazie wódki i soku pomidorowego, który podaje się z dodatkiem selera naciowego. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest dobry w smaku.
Przygotowanie 15 min
122 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Wódka 1 kieliszek (50 ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
  • Sok pomidorowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Sos Worcestershire 1 łyżeczka (5 ml)
  • Tabasco kilka kropel (5 ml)
  • Seler naciowy 1 łodyga (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
szklanka

Przepis na bloody mary krok po kroku

Wszystkie składniki wlej do wysokiego kielicha i wymieszaj.

Gdy składniki połączą się, przelej drinka do szklanki.

Podawaj z pokrojonym selerem naciowym.

Jak oceniasz przepis na bloody mary
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat bloody mary

Bloody mary, czyli krwawa mery to połączenie soku pomidorowego z wódką, drink, który podaje się z selerem naciowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na bloody mary, który przygotujesz bez problemu w swoim domu.

Do jego przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które znajdziesz w każdym sklepie, zaopatrz się w sok pomidorowy, tabasco, sos worcestershire, seler naciowy, wódka, sok z cytryny.

Zatem, jak zrobić bloody mary?

To naprawdę nic trudnego wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki w wysokim naczyniu. Gdy wszystko się ze sobą połączy, przelej drink do szklanki i podawaj z selerem naciowym.

Nasz domowy trunek jest dobry do spożycia.

Zatem, skoro już znasz mój prosty przepis na domowy alkohol, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, że jest najlepszy.

Będzie to zdecydowanie lepsza wersja niż wybór kupnego alkoholu szczególnie takiego z dodatkami i cukrem.

Połączenie soków warzywnych z alkoholem zyskuje coraz bardziej na popularności i nie ma się co dziwić, takie napoje alkoholowe umilaj czas w rodzinnym gronie lub na spotkaniu z przyjaciółmi.

Sam widzisz jak proste i powszechne są składniki, a proporcje proste do zapamiętania, taki drink będzie idealny na imprezę. Jeśli chcesz, aby smak był nieco bardziej delikatny, po wymieszaniu wszystkich składników możesz dolać sok pomidorowy do końca. To sprawi, że wódka nie będzie tak bardzo wyczuwalna. Jeśli chcesz, aby Twój drink był mocniejszy, a alkohol bardziej wyczuwalny możesz przygotować szybkie shoty, wtedy maksymalnie zmniejsz ilość dodanego soku pomidorowego i dodaj więcej tabasco, które spotęguje smaku dodanego alkoholu. Nie zapominaj o soku z cytryny, który doda lekko kwaskowego posmaku i przełamie goryczkę, którą nadaje alkohol. Jeśli nie możesz użyć cytryny postaw na limonkę lub syntetyczny kwasek cytrynowy.

Mój prosty przepis sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale też na rodzinne spotkania na tarasie lub w ogrodzie.

Pamiętaj, że alkohol spożywany w nadmiarze jest szkodliwy i toksyczny dlatego zachowaj umiar.

Alergeny w bloody mary

Lista alergenów dla bloody mary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze bloody mary

na 100g gotowej potrawy

Możesz dodać sok z cytryny lub z limonki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
61.39
122.78
Białko (g)
0.62
1.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.10
6.19
Węglowodany przyswajalne (g)
2.54
5.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.08
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
18.00
36.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.33
Witamina C (mg)
38.33
76.67
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.22
0.44
Retinol (µg (mcg))
0.02
0.04
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.43
0.86
Foliany (µg (mcg))
18.55
37.10
Beta karoten (µg (mcg))
212.53
425.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
185.10
370.20
Potas (mg)
187.33
374.65
Wapń (mg)
15.94
31.88
Fosfor (mg)
17.43
34.86
Magnez (mg)
8.67
17.35
Żelazo (mg)
0.38
0.77
Cynk (mg)
0.10
0.20
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny bloody mary 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bloody mary

Koszt składników
63.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wódka
50 ml
1 kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Sok pomidorowy
125 ml
1/2 szklanki
1.80
Za 300,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Sos Worcestershire
5 ml
1 łyżeczka
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
0.22
Za 5 ml
Tabasco
5 ml
kilka kropel
13.00
Za 60,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 5 ml
Seler naciowy
50 g
1 łodyga
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
63.80