Drinki

Drink - charakterystyka, przepisy, sposoby przygotowania, porady

Drink lub koktajl oznacza klasyczny napój alkoholowy podawany na imprezach. Przepis na drink powstaje dzięki zmieszaniu różnych napojów alkoholowych lub przez dodanie do alkoholu takich dodatków jak woda sodowa, sok z cytryny, syrop i inne. Łącząc różne składniki uzyskujemy napoje o niepowtarzalnych smakach. Koktajle zachwycają nie tylko smakiem, lecz także atrakcyjnym, kolorowym wyglądem. Drinki dzielą się na mocne, podawane w małych szklankach oraz delikatne i lekkie podawane w dużych szklankach. Do klasycznych drinków należy: Mojito, Krwawa Mary, Malibu, Pina Colada i wiele innych. Dla osób niepijących przygotowuje się pięknie wyglądające napoje bez alkoholu.

Wyróżnione przepisy na drinki

Pozostałe przepisy na drinki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Drink - charakterystyka, przepisy, sposoby przygotowania, porady

Drinki zadomowiły się na dobre na naszych przyjęciach i imprezach. Nie tylko świetnie smakują, lecz także zdobią imprezowy bufet, zaś osoby znające najlepsze przepisy na drinki robią furorę na imprezach. Jak i z czego robimy dobre drinki imprezowe? Jak robimy mocne drinki dla gości, a jak zrobić lekkie i delikatne koktajle na letnią imprezę? Wyjaśniamy jak przyrządzać najciekawsze przepisy na kultowe drinki oraz jak dekorować szklanki. Doradzamy jakie drinki podawać na różnych imprezach.

Drinki i koktajle z alkoholem i bez alkoholu jako klasyczne napoje na imprezę

Kiedy pojawiły się pomysły na dobre drinki imprezowe

Drink lub koktajl oznacza napój z alkoholem tworzony od podstaw poprzez połączenie różnych napojów alkoholowych lub przez dodanie różnych dodatków do napoju alkoholowego. Połączone składniki tworzą zupełnie nową kombinację smakową i kolorystyczną. Drinki upowszechniły się jako klasyczne napoje imprezowe lub podawane gościom. Z założenia drink nie może być zbyt mocny, aby goście się zbyt szybko nie upili i mogli się długo bawić na imprezie. Dlatego mocne drinki podajemy w małej ilości, zaś lekkie podajemy w dużych szklankach.

Nie wiemy kiedy powstał przepis na drink, jednak koktajle z alkoholem upowszechniły się w Stanach Zjednoczonych w XIX wieku. Legenda głosi, że przepis na koktajl powstał w czasie walk kogutów, kiedy to zagrzewano ptaki do walki dając im zlewki alkoholi. Inni przypuszczają, że raczej barmani, pragnący zaoszczędzić, zlewali resztki alkoholi i tworzyli nowe napoje dla podpitych już kibiców walk kogutów. Słowo “koktajl” oznacza także ogon koguta. Przepis na mieszanie napojów alkoholowych okazał się strzałem w dziesiątkę. Zaczęły więc powstawać pomysły na różne kombinacje składników i pojawiły się, klasyczne dziś, najlepsze drinki, jak Mojito, Pina Colada, Curacao, Tequila Sunrise i wiele innych.

Polska tradycja, gdzie na przyjęciach siedzi się przy suto zastawionym stole, nie stworzyła przepisów na drinki. Na klasycznych imprezach pije się mocny alkohol w niewielkich ilościach, który ma wprowadzić gości w dobry nastrój, lecz także dobrze działa na trawienie. Obecnie coraz częściej organizujemy imprezy, gdzie się mniej je, a bardziej przemieszcza i rozmawia z różnymi osobami. Dlatego też coraz bardziej popularne są pyszne, kolorowe drinki, które dodają humoru, lecz niekoniecznie dobrze działają na żołądek.

Rodzaje drinków

Tworzymy lekkie drinki i koktajle, tak aby goście na imprezie cieszyli się wspaniałym smakiem, poczuli jak alkohol wprawia ich w dobry nastrój, a jednocześnie nie upili się na tyle, aby nie mogli się dalej bawić. Dlatego też najczęściej robi się drinki lekkie i delikatne. Natomiast dla osób niepijących robimy drinki bez alkoholu, które wyglądają i smakują podobnie, lecz nie zawierają alkoholu.

Wyróżniamy dwa rodzaje drinków imprezowych, czyli “short drinks” i “long drinks”. Short drinks są dość mocne, gdyż stanowią mieszankę różnych alkoholi. Dlatego podaje się je w małej ilości, w małej szklance, zwykle zawierającej 100 ml napoju. Raczej się ich nie rozcieńcza. Niektóre przepisy zawierają takie dodatki, jak: żółtko, sok z cytryny lub cukier. Małe drinki zwykle podaje się na kameralnych przyjęciach lub na małych spotkaniach towarzyskich, gdzie się siedzi i rozmawia.

Przykładem short drink jest:

  • Margarita z tequili i likieru Triple Sec,
  • Manhattan z whisky i wermutu z angosturą,
  • Brudny Harry z whisky i wermutu,
  • Daiquiri, czyli rum z syropem cukrowym.

“Long drinks” to delikatne, lekkie napoje z małą ilością alkoholu i dużą ilością innych płynów. Są to raczej napoje orzeźwiające na imprezę, które bardziej gaszą pragnienie, zaś składniki alkoholowe dodają tylko smaczku. Long drinks podaje się w dużych, długich szklankach o pojemność większej niż 100 ml, zwykle 200 - 250 ml. Do niewielkiej ilości alkoholu dodaje się soki owocowe i warzywne, wodę sodową, colę, sok z cytryny, syrop cukrowy i inne. Long drinks są bardziej napojami orzeźwiającymi niż alkoholami. Najlepiej sprawdzają się na dużych przyjęciach bufetowych, gdzie się porusza, rozmawia lub tańczy. Świetnie pasują do imprez robionych latem, gdzie także gaszą pragnienie w czasie upałów i ochładzają organizm.

Przykłady długich drinków:

  • Tequila Sunrise,
  • Sex on the beach,
  • Mojito,
  • Cuba Libre,
  • Pina Colada,
  • Gin z tonikiem,
  • Krwawa Mary.

Większość drinków powstaje w wersji słodkiej z dodatkiem syropów cukrowych, cukru lub owoców. Robimy również drinki wytrawne. Przykładem jest Krwawa Mary, którą robimy z dodatkiem soku pomidorowego, sosu tabasco, sosu worcestershire i soli.

Dla osób niepijących, kierowców, w czasie leczenia lub kobiet w ciąży i karmiących konieczne są drinki bez alkoholu. Dlatego też warto poznać przepis na taki drink, gdyż na przyjęciu może pojawić się osoba niepijąca. Drinki bezalkoholowe robimy w taki sam sposób, tylko bez dodatku alkoholu. Ważne, aby wspaniale smakowały i pięknie wyglądały. Pomysły na drinki i koktajle bezalkoholowe podchwycono, aby tworzyć różnego rodzaju napoje na co dzień, na przykład koktajle mleczne, koktajle witaminowe owocowo-warzywne, czy też koktajle odchudzające.

Najlepsze pomysły na dekoracje drinków

Drinki i koktajle upowszechniły się na imprezach także z powodu ich atrakcyjnego wyglądu. Drink musi być nie tylko smaczny, lecz także atrakcyjny wizualnie, kolorowy i piękny. Uzyskujemy to poprzez mieszanie kolorowych soków, kostki lodu, dekoracje szklanek, czy dodawanie owoców. Rząd pięknych, kolorowych drinków w długich szklankach wygląda wspaniale na bufecie.

Sztuką stało się także samo robienie drinków. W USA pojawiły się konkursy barmanów nalewających drinki i robiących koktajle w wyjątkowo wyszukany i atrakcyjny sposób. Również u nas, osoba umiejąca przyrządzić różne, ciekawe drinki i znająca najlepsze przepisy, robi furorę na każdym przyjęciu.

Najlepsze i najpiękniejsze drinki robimy łącząc napoje alkoholowe z kolorowymi sokami owocowymi, owocami, miętą i kostkami lodu. Ciekawy efekt wizualny daje gęsty syrop, na przykład grenadina, który jest ciężki i opada na dno. Dodając syrop uzyskujemy drinki warstwowe lub piękne efekty przenikania się warstw. Przykładem jest tequila sunrise z grenadiną, gdzie w czasie nalewania pojawia się ciekawy efekt przenikania się kolorów.

Na imprezie nie zapominamy również udekorować szklanki. Klasycznym sposobem jest umoczenie brzegu szklanki w wodzie lub białku jajka i zanurzenie w cukrze lub soli, tak aby na brzegu szklanki pojawiły się kryształki. Klasyczną dekorację stanowią także plasterki cytrusów zatknięte na brzegu szklanki. Pięknie wyglądają również owoce zatopione w napoju.

Jak robić dobre drinki

Z czego robimy drinki - najlepsze składniki

Podstawą drinków są napoje alkoholowe, jak:

  • wódka,
  • rum,
  • tequila,
  • whisky,
  • gin,
  • różne, kolorowe likiery alkoholowe.

Aby podać gościom drinki musimy zaopatrzyć się w shaker do drinków. Niektóre drinki robimy bez shakera po prostu nalewając składniki w określonej kolejności. Ważne są również odpowiednie szklanki lub kieliszki.

Do drinków potrzebne będą następujące składniki:

  • kostki lodu lub kruszony lód,
  • owoce,
  • soki owocowe, przede wszystkim sok pomarańczowy, grejpfrutowy, soku z limonki czy żurawinowy,
  • sok z cytryny, limonki lub kawałki owoców cytrusowych,
  • świeże zioła, na przykład mięta,
  • cukier lub syrop cukrowy,
  • sól,
  • woda sodowa, woda gazowana,
  • tonik,
  • cola,
  • gazowane napoje, jak Mirinda, 7up i inne,
  • gęste, kolorowe syropy, na przykład grenadina,
  • mleko zwykłe, skondensowane lub kokosowe.

Najbardziej popularne są drinki na bazie wódki, rumu i tequili. Najprostszy drink powstaje przez połączenie wódki z sokiem pomarańczowym lub grapefruitowym. Najsłynniejszym, kultowym drinkiem jest Mojito, który powstanie na bazie rumu, z dodatkiem wody sodowej, soku z limonki i świeżych liści mięty. Ciekawym i łatwym do zrobienia drinkiem jest Cuba Libre, który robimy z rumu, coli i soku z limonki. Nieco trudniejszy jest koktajl Daiquiri, który przyrządzimy z rumu z dodatkiem soku z limonki i różnych owoców.



Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto