Przepis na fasolka w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Fasolę namocz dzień wcześniej w wodzie.

Obierz cebulę z łupin i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.

Obierz marchew i pokrój w talarki, pokrój seler naciowy drobno i podsmaż razem z cebulą.

W garnku umieść fasolę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, przełóż warzywa, dodaj paprykę ostrą i wędzoną, wlej bulion warzywny.

Całość gotuj 35-40 minut, aż fasola będzie miękka, na koniec dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem.

Fasolka w sosie pomidorowym podana w czarnej miseczce, która stoi na ciemnym, drewnianym blacie.
Fasolka w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
35.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
762 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Fasolka w sosie pomidorowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o fasolce w sosie pomidorowym

Fasolka w sosie pomidorowym to pyszne danie bez dodatku mięsa. Fasola zawiera dużo białka, dlatego nie musisz się martwić o jego podaż spożywając to danie. Przepis na fasolkę w sosie pomidorowym jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Jedyne o czym musisz pamiętać to aby namoczyć fasolę w wodzie dzień wcześniej, wtedy szybciej się ugotuje. Do przygotowania fasolki będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: fasola biała Jaś, cebula, marchewka, seler naciowy, pomidory w puszce, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, papryka wędzona i papryka ostra oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić fasolkę w sosie pomidorowym? Na początek fasolę wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na dobę aby namokła. Po tym czasie odcedź wodę z fasoli. Obierz cebulę z łupin i pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Obierz marchew i pokrój w talarki, pokrój seler naciowy drobno i podsmaż razem z cebulą. W garnku umieść fasolę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, przełóż warzywa, dodaj paprykę ostrą i wędzoną i wlej bulion warzywny, gotuj 35-40 minut aż fasola będzie miękka, na koniec dodaj pomidory z puszki i gotuj na średnim ogniu jeszcze 20 minut, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszna fasolka idealnie nadaje się na obiad. Pomysł na fasolkę możesz przygotować także w wersji mięsnej lub z dodatkiem ziemniaków wtedy danie będzie bardziej syte. Dobra fasolka może być wekowana w słoikach.

Wartości odżywcze fasolki w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
127.11 kcal
762.69 kcal
Białko
6.94 g
41.62 g

Węglowodany w fasolce w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
14.91 g
89.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.98 g
29.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
2.59 g
15.52 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
2.17 g
13.03 g

Składniki mineralne w przepisie na fasolka w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
101.34 mg
608.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny fasolki w sosie pomidorowym 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w fasolce w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla fasolki w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Cena przygotowania fasolki w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
1000 g
6.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 1000 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler naciowy
200 g
10.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Bulion warzywny
400 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 ml
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koszt składników
60.10
Jak oceniasz przepis na fasolka w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób