Sok z jarmużu

Opublikowano: 16.06.2021 r., 12:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielony sok w eleganckich szklankach
Sok z jarmużu
Sok z jarmużu to świetna opcja dla wszystkich osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Ten sok dostarcza wielu cennych witamin i składników mineralnych, a smakuje pysznie!
Przygotowanie 15 min
138 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Jarmuż - 2 szklanki (100 g)
  • Seler naciowy - 4 łodygi (180 g)
  • Jabłko - 2 szt (360 g)
  • Cytryna - pół sztuki (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sokowirówka

Przepis na sok z jarmużu krok po kroku

Jarmuż opłucz i włóż do sokowirówki. Dodaj również seler.

Jabłko i cytrynę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do sokowirówki i przeciśnij.

Sok podawaj w dużej szklance.

Jak oceniasz przepis na sok z jarmużu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat soku z jarmużu

Sok z jarmużu to przepis idealny dla wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Robi się go naprawdę łatwo, a jego smak, ze względu na dodatek innych składników jest naprawdę pyszny. Ten sok sprawdzi się jako solidna porcja warzyw w zdrowej diecie, a w takim wydaniu ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z jarmużu, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Potrzebujesz naprawdę niewiele, by stworzyć ten jakże pyszny, a przy tym niezwykle zdrowy napój. Świetnie sprawdzi się on jako drugie śniadanie czy podwieczorek. Można go wypijać z rana, by dodać sobie więcej energii na cały dzień. Ten zielony sok robiony na bazie jarmużu, selera naciowego i jabłek ma fantastyczny smak, który podbija serca wszystkich, którzy go spróbują.

Ten wyciskany sok może spokojnie zastąpić jedną porcję warzyw w ciągu dnia. Jest wykonany z wielu różnych warzyw i owoców, co sprawia, że zawiera dużo witamin i składników mineralnych. Oczywiście jego zdrowotną gwiazdą będzie niewątpliwie jarmuż, który nie bez przyczyny zaliczany jest do superfoods. Jest świetnym źródłem potasu, wapnia, witamin C i K, a także tych z grupy B. Zawiera bardzo dużo antyoksydantów, które chronią przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, a także powstawaniem nowotworów. Jednym z najpopularniejszych i najsilniejszych jest sulforafan. Im dłużej pozostawiony rozgnieciony jarmuż przed użyciem, tym więcej sulforafanu w tym warzywie będzie.

Ten sok najlepiej zrobić z sokowirówki. Dzięki temu w łatwy sposób można pozbyć się zgrubień i łykowatych części, a sok wychodzi klarowny i niezbyt gęsty. To sprawia, że łatwiej się go pije.

Ten przepis na sok z jarmużu pozwala stworzyć pyszny koktajl w niespełna kilka minut. Wystarczy do tego tylko parę składników i dobrej jakości wyciskarka. Ze względu na duży udział warzyw sok ten nie ma aż tak wysokiego indeksu glikemicznego, dlatego może być włączony do diety osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Sok z jarmużu i selera naciowego będzie idealnym pomysłem na pyszną i zdrową przekąskę, szczególnie dla osób na diecie. Jak wiadomo zwiększona ilość warzyw w diecie wpływa pozytywnie na odchudzanie, dlatego warto postawić na pyszne soki i koktajle. Z tego przepisu dowiesz się z czym łączyć jarmuż, by stworzyć coś pysznego.

Alergeny w soku z jarmużu

Lista alergenów dla soku z jarmużu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze soku z jarmużu

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowy sok, który dostarcza dużej ilości witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
40.74
138.50
Białko (g)
0.82
2.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
9.18
31.23
Węglowodany przyswajalne (g)
6.72
22.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.46
8.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
0.36
1.23
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.75
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.48
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
42.91
145.90
Witamina B6 (mg)
0.07
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.27
0.93
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Niacyna (mg)
0.31
1.06
Foliany (µg (mcg))
20.88
71.00
Beta karoten (µg (mcg))
506.94
1723.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
30.15
102.50
Potas (mg)
181.06
615.60
Wapń (mg)
52.65
179.00
Fosfor (mg)
20.68
70.30
Magnez (mg)
10.88
37.00
Żelazo (mg)
0.36
1.23
Cynk (mg)
0.12
0.40
Miedź (mg)
0.04
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny soku z jarmużu 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soku z jarmużu

Koszt składników
18.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
100 g
2 szklanki
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 100 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Jabłko
360 g
2 szt
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Cytryna
40 g
pół sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 40 g
Koszt składników
18.80