Przepis na koktajl owocowy krok po kroku

Składniki
  • Truskawki 500 g 5 małych porcji
  • Sok z cytryny 30 ml
  • Banan 200 g 2 małe sztuki
  • Lód 200 g
  • Sok jabłkowy 200 ml niecała szklanka
  • Mięta 50 g
  • Bazylia świeża 1 szt.
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera, szklanka wysoka

Truskawki umyj dokładnie i usuń z nich szypułki.

Banany obierz ze skórki, umieść w pojemniku do blendera, wlej sok jabłkowy i sok z cytryny, dodaj kostki lodu oraz liście mięty i bazylii i zblenduj.

Koktajl owocowy podany jest w ozdobnym słoiczku. Dookoła niego znajdują się kawałki truskawki oraz banana.
Koktajl owocowy
Koszt przygotowania dania
20.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
46

Koktajl owocowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o koktajlu owocowym

Koktajl owocowy to doskonały pomysł na zdrowy napój bezalkoholowy. Pyszny koktajl jest orzeźwiający i możesz go podać jako przekąskę dla dzieci. Przepis na koktajl owocowy jest bardzo łatwy do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia koktajlu owocowego potrzebne Ci są następujące produkty spożywcze: truskawki, banan, sok z cytryny, sok jabłkowy oraz kostki lody, liście mięty i bazylii.

Jak zrobić koktajl owocowy ? Umyj dokładnie truskawki i usuń z nich szypułki, umieść w naczyniu do blendowania, obierz banana ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki i również dodaj do naczynia, wlej sok z cytryny oraz sok jabłkowy. Dodaj także liście mięty oraz bazylii oraz kostki lodu, zblenduj i przelej do szklanek typu long.

Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin(A, C, E oraz K) oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Truskawki są niskokalorycznymi owocami wywodzącymi się z połączenia różnych odmian poziomek. Mają niski indeks glikemiczny przez co nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi. Są bogatym źródłem witaminy C, która uczestniczy między innymi w syntezie kolagenu odpowiadającemu za jędrność naszej skóry. Witamina C wpływa również na wzmocnienie odporności naszego organizmu - dlatego jej odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując pomysł na bezalkoholowy koktajl to dobra propozycja na przekąskę. Najlepszy koktajl owocowy powstaje ze świeżych owoców. Smaczny koktajl jest dobry jako bezalkoholowy drink podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Koktajl możesz wykorzystać jako dodatek do jogurtu greckiego i domowej granoli.

Wartości odżywcze koktajlu owocowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
36.99 kcal
110.96 kcal
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Białko
0.50 g
1.49 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej

Węglowodany w koktajlu owocowym

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
9.20 g
27.61 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.87 g
23.62 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
3.99 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
0.21 g
0.63 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.30 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.33 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.07 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.26 g
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na koktajl owocowy

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Witamina C
29.11 mg
87.33 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.05 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.38 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Niacyna
0.24 mg
0.71 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na koktajl owocowy

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
1.30 mg
3.90 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Potas
145.37 mg
436.12 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Wapń
9.28 mg
27.83 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Fosfor
15.32 mg
45.97 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Magnez
11.13 mg
33.39 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.73 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Cynk
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: lód, mięta.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu owocowego 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koktajlu owocowym

Lista alergenów dla koktajlu owocowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

W przepisie na koktajl owocowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • mięta
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania koktajlu owocowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
500 g
5 małych porcji
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Banan
200 g
2 małe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Lód
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Sok jabłkowy
200 ml
niecała szklanka
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 ml
Mięta
50 g
Bazylia świeża
1 szt.
5.50
Za 1,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.50
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na koktajl owocowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób