Soki z sokowirówki

soki z sokowirówki

Sokowirówka to świetne urządzenie dla wszystkich osób, które chciałyby w łatwy, szybki i przyjemny sposób chciałby przygotowywać pyszne, zdrowe soki w warunkach domowych. Soki wyciskane z sokowirówki możesz przygotować z większości owoców oraz warzyw. Zajmuje to dosłownie chwile, a zdrowe, świeże soki z sokowirówki powstają w kilka sekund. Jeśli zastanawiasz się czy warto zainwestować w sokowirówkę, jak wybrać najlepsze urządzenie lub czy przygotowane w niej soki owocowe są zdrowe koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Soki z sokowirówki - polecane przepisy

Soki z sokowirówki - pozostałe przepisy

Często zadawane pytania

Soki z sokowirówki - zbiór przepisów na zdrowe soki z owoców i warzyw

Obecnie w sklepach można zauważyć co raz większy asortyment urządzeń kuchennych AGD służących do przygotowania domowych, świeżych soków owocowych. Napoje te są bardzo popularne i lubiane przez bardzo duże grono osób. Jednym ze sprzętów wykorzystywanych do robienia domowych soków  jest sokowirówka, która cieszy się ogromną popularnością. Jest stosunkowo tania i niskobudżetowa, prosta w obsłudze, nie zajmuje dużo miejsca, pozwala na przygotowanie soków z większości owoców i warzyw w kilka chwil. Sprawdzi się dla wszystkich osób, które w prosty i przyjemny sposób chciałyby samodzielnie przygotowywać pyszne wyciskane świeże soki z owoców i/lub warzyw.

Czy warto zainwestować w sokowirówkę? Jak wybrać najlepsze urządzenie aby przygotować świeżo wyciskane soki?

Soki z sokowirówki – zalety i wady

Przygotowując soki samodzielnie w domu mamy możliwość przygotowania ich ze swoich ulubionych składników, zachowania urozmaicenia i różnorodności w swojej diecie. Daje do możliwość eksperymentowania, poznawania i łączenia nowych smaków. Soki z sokowirówki są źródłem składników mineralnych, witamin oraz wielu substancji o korzystnym działaniu na pracę organizmu.

Soki przygotowywane w sokowirówce powstają bardzo szybko, świetnie sprawdzą się więc dla osób które nie lubią długiego stania w kuchni i czasochłonnych posiłków. W krótkim czasie możliwe jest przygotowanie pysznego, odżywczego soku, dla całej rodziny. Sokowirówka świetnie poradzi sobie z twardymi produktami, na przykład jabłkami, marchwią, selerem, czy imbirem.

Wadą soków z sokowirówki, w porównaniu do na przykład tych przygotowywanych w wyciskarce wysokoobrotowej jest to, że mają niższą wartość odżywczą, do tego są wodniste. Co więcej, ciężko przygotować w nich soki z produktów łykowatych, czy warzyw liściastych, a także drobnych owoców, takich jak jagody, czy borówki.

Soki owocowe – jak często można pić? Zalecenia dotyczące soków

Soki owocowe często traktowane są jako zamiennik owoców. Niestety jest to błędne założenie. Przede wszystkim soki, w porównaniu co całych owoców zawierają zdecydowanie mniejsze ilości błonnika, który jest bardzo ważny dla pracy przewodu pokarmowego. Przez brak błonnika soki są również znacząco mniej sycące niż owoce jedzone w całości. Mają również wyższy indeks glikemiczny. Przed przygotowaniem soku z sokowirówki owoce najczęściej trzeba obrać, a to także sprawia, że mają mniej witamin i składników mineralnych, których najwięcej znajduje się właśnie pod skórką.

W związku z tym zaleca się, aby dzienna porcja soku nie przekraczała jednej standardowej szklanki o pojemności ok. 250 ml. Dla dzieci porcja ta powinna być mniejsza i nie zaleca się wprowadzania do ich diety soków jako stałego zamiennika owoców lub warzyw, ani od małego ich do nich nie przyzwyczajać. Większe ilości soków w ciągu dnia mogą doprowadzić do łatwego i szybkiego przekroczenia zalecanej indywidualnej kaloryczności diety, ponieważ dostarczają kalorii, ale nie sycą, nie stanowią więc zamiennika posiłku.

Warto też pamiętać o tym, aby do domowych soków nie dodawać cukru, miodu, syropu klonowego, syropu z agawy, czy syropu z daktyli, ani innych słodzideł. Powoduje to dodatkowe zwiększenie kaloryczności soku oraz jego indeksu glikemicznego. Soki owocowe same w sobie są słodkie więc na ogół nie ma potrzeby dodatku do nich niczego wzmacniającego słodkość.

Jak wybrać sokowirówkę?

Zanim dokonasz zakupu sokowirówki zastanów się do czego będziesz jej używał/a i z jakich produktów najczęściej przygotowujesz soki. Ważne jest też to jak często będzie ona używana i jakie ilości soku będziesz w niej robił/a – czy codziennie po szklance soku dla całej rodziny, czy okazjonalne na przykład raz na miesiąc. Podczas zakupów musisz wciąć pod uwagę parametry takie jak moc, wydajność, napęd, wielkość pojemnika na odpady.

Jeśli chodzi o moc sokowirówki to im będzie ona większa tym z większej ilości warzyw i owoców będzie możliwe przygotowanie soków. Przykładowo, jeśli lubisz soki z buraka, czy selera najlepiej wybrać sprzęt o mocy wyższej niż 300, a najlepiej nawet 600 W. Do miękkich produktów powinna wystarczyć sokowirówka o mocy ok. 200 W. Możesz też rozważyć sprzęt o dwóch napędach, który lepiej sprawdzi się do twardych warzyw i owoców.

Zwróć też uwagę na rozmiar pojemnika na odpady. Im większy, tym rzadziej konieczne będzie jego opróżnianie. Najlepszym wyborem będą sokowirówki z wyjmowanym zbiornikiem na miąższ i odpady. Pozwalają one na wyczyszczenie pojemnika bez konieczności demontowania całego urządzenia.

Kolejna ważna kwestia, na którą warto zwrócić uwagę kupując sokowirówkę to rozmiar otworu. Te małe wymagają wcześniejszego pokrojenia owoców na mniejsze kawałki, a w przypadku tych większych spokojnie dasz radę wrzucić do nich na przykład całe duże jabłko, czy buraka.

Jakie świeże i pyszne soki można przygotować w sokowirówce? Przepisy na dietetyczne owocowe soki z sokowirówki.

Jak wybrać składniki na świeże soki z sokowirówki?

Do przygotowania soków z sokowirówki możesz wybrać dowolne świeże owoce, warzywa oraz zioła. Nie bój się eksperymentować ze smakami, łącz ze sobą różne produkty i rób różne wyciskane soki, dzięki czemu zapewnisz sobie urozmaicenie. Polecamy łączyć ze sobą owoce o smakach słodkich i kwaśnych, dzięki czemu będą one orzeźwiające a nie mdłe.

Soki owocowe

Do przygotowania soków owocowych z sokowirówki możesz wykorzystać przeróżne rodzaje owoców. Urządzenie z łatwością poradzi sobie nawet z tymi twardymi, na przykład jabłkami, czy gruszką. Jedynym problemem mogą być bardzo małe owoce, takie jak czarne jagody, borówki, biała porzeczka, czarna porzeczka.

Soki warzywno owocowe

Warto mieszać ze sobą owoce i warzywa dla poprawy smaku oraz wartości odżywczej świeżych soków. Dietetyczne soki z sokowirówki przyrządzisz z większości warzyw, na przykład marchewek, buraka, selera, pietruszki. Problematyczne mogą być jedynie warzywa liściaste takie jak szpinak, jarmuż, natka pietruszki oraz te bardzo łykowate, na przykład duże ilości selera naciowego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto