Koktajl z truskawek

Opublikowano: 20.06.2021 r., 16:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koktajl z truskawek podany w dwóch szklankach stojących na serwetce. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Koktajl z truskawek
W sezonie letnim koniecznie wypróbuj naszego przepisu na przepyszny koktajl truskawkowy. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych oraz witamin.
Przygotowanie 10 min
153 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Truskawki - możesz użyć truskawek mrożonych (400 g)
  • Jogurt naturalny 2% (180 g)
  • Mleko 2% (120 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na koktajl z truskawek krok po kroku

Truskawki umyj, usuń z nich szypułki i włóż truskawki do pojemnika blendera.

Do pojemnika dodaj jogurt oraz mleko.

Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą konsystencję.

Koktajl podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na koktajl z truskawek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat koktajlu z truskawek

Koktajl z truskawek to pyszny, domowy mleczny shake o smaku truskawek. Przepis na koktajl z truskawkami jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu., dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Koktajl możemy przygotować z mrożonych truskawek, ale najlepiej smakuje ze świeżych truskawek w sezonie letnim. Sezon na truskawki zaczyna się w maju a kończy pod koniec wakacji. Truskawkowy koktajl nadawać będzie się idealnie na upalne dni dla dzieci i dorosłych. Żeby przygotować koktajl z truskawek wystarczą Ci trzy produkty spożywcze takie jak: truskawki świeże lub mrożone, jogurt naturalny, mleko.

Jak zrobić koktajl z truskawkami i z mlekiem? Truskawki dokładnie umyj, usuń z nich szypułki i włóż do pojemnika blendera. Do pojemnika dodaj jogurt i mleko. Wszystkie składniki zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl truskawkowy podawaj od razu po przygotowaniu lub przechowuj go w chłodnym miejscu.

Truskawki użyte do przygotowania koktajlu to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Dodatkowo truskawki zawierają magnez, który odpowiada nza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy krzemu, który korzystanie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując koktajl z truskawek to dobry shake mleczno-truskawkowy. Koktajl z truskawek nadawać będzie się idealnie w upalne dni w sezonie letnim. Jeżeli nasz koktajl jest dla nas za mało słodki możemy dodać do niego łyżkę cukru lub jeżeli chcemy zdrowszą wersję shake’a to wtedy nadawać będzie się ksylitol lub erytrytol. Własnoręcznie przygotowany koktajl jest zdrowszy niż wszystkie gotowe koktajle ze sklepów. Koktajl truskawkowy mogą pić osoby na diecie bezglutenowej. Shake truskawkowego możemy zastąpić jako posiłek. Możemy zabrać koktajl wygodnie do shakera ze sobą do pracy lub w podróż.

Alergeny w koktajlu z truskawek

Lista alergenów dla koktajlu z truskawek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze koktajlu z truskawek

na 100g gotowej potrawy

Koktajl truskawkowy to doskonałe źródło wielu składników odżywczych. Truskawki użyte do przygotowania koktajlu to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Dodatkowo truskawki zawierają magnez, który odpowiada nza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego czy krzemu, który korzystanie wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci. Dodatkowo zimny koktajl stanowi doskonałe źródło ochłodzenia w gorące, letnie dni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
43.83
153.40
Białko (g)
2.20
7.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
6.93
24.25
Węglowodany przyswajalne (g)
5.79
20.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
1.06
3.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
3.04
Tłuszcze nienasycone (g)
0.19
0.68
Cholesterol (mg)
4.20
14.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina C (mg)
33.63
117.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
40.17
140.60
Wapń (mg)
76.00
266.00
Żelazo (mg)
0.23
0.82
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu z truskawek 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu z truskawek

Koszt składników
15.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
400 g
możesz użyć truskawek mrożonych
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jogurt naturalny 2%
180 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
1.56
Za 180 g
Mleko 2%
120 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Koszt składników
15.10