Przepis na harire krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, papryka ostra, cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę i seler naciowy.

Dodaj pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy. Następnie zagotuj.

Do garnka dorzuć obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i przepłukaną soczewicę.

Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

Dodaj do garnka ciecierzycę z puszki i gotuj przez kolejne 5 minut.

Gotową zupę dopraw solą, pieprzem, cynamonem i ostrą papryką.

Posyp posiekaną natką pietruszki.

Harira podana w eleganckiej misce i posypana natką pietruszki.
harira
Koszt przygotowania dania
13.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
189 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
56

Harira - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o harirze

Harira to pyszna i bardzo aromatyczna zupa, która pozwala przemycić odrobinę orientu do swojej kuchni. Smakuje naprawdę wspaniale i jest bardzo dobrze doprawiona. To idealny pomysł na pyszny posiłek dla miłośników kuchni bliskowschodniej. Można ją przygotować w naprawdę szybkim czasie , a jej smak na pewno zachwyci wszystkich domowników.

Zupa marokańska harira jest pełna aromatycznych przypraw i pysznych warzyw. To idealny sposób na przemycenie do swojej diety większej ilości strączków w naprawdę pyszny sposób.

Przepis na zupę harira jest niezwykle prosty i można ją przygotować w kilkanaście minut. Jest bardzo smaczna, a przy tym nieskomplikowana, dlatego będzie świetną propozycją na naprawdę szybki posiłek. Szczególnie docenią to osoby, które nie mają na co dzień zbyt dużo czasu na gotowanie. To idealny przepis także dla początkujących kucharzy, gdyż zupa ta jest niezwykle prosta i zawsze się udaje. Pozwala w niezwykle łatwy sposób cieszyć się pysznym i aromatycznym daniem.

Zupa powstaje z soczewicą i cieciorką, dzięki czemu jest niezwykle pożywna i sycąca. Zawiera dużo białka i błonnika. Będzie idealną opcją dla osób na diecie roślinnej. Jest w pełni wegetariańska i wegańska. Dostarcza dużej ilości protein, a także żelaza, dlatego jest świetnym wyborem dla osób, które eliminują lub ograniczają mięso. W dodatku dobrze smakuje.

Najlepiej robić ją z czerwonej soczewicy, która bardzo łatwo się rozgotowuje i nie trzeba jej wcześniej namaczać, to idealna opcja dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Tą zupę można również przygotować z zielonej soczewicy, jednak to sprawi, że będzie trzeba na jej przygotowanie poświęcić nieco więcej czasu. Dobrze jest używać ciecierzycy z puszki, gdyż ta jest już ugotowana i miękka. Najlepiej jest ją wcześniej wypłukać, by pozbyć się nadmiaru soli.

Ta wege zupa będzie naprawdę dobrą opcją na szybki i smaczny posiłek. Wspaniale komponuje się posypana świeżą natką pietruszki. Będzie idealna na kolację czy lunch. Smakuje i prezentuje się wspaniale.

Wartości odżywcze hariry

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(248g)
Energia (kalorie)
76.54 kcal
189.82 kcal
Białko
3.09 g
7.65 g
Fenyloalanina
0.13 mg
0.32 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w harirze

Na 100g
Na porcję
(248g)
Węglowodany
11.39 g
28.26 g
Węglowodany przyswajalne
9.01 g
22.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.38 g
5.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(248g)
Tłuszcz
2.68 g
6.65 g
Tłuszcze nasycone
0.63 g
1.57 g
Tłuszcze nienasycone
2.05 g
5.08 g
Tłuszcze jednonasycone
1.58 g
3.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.47 g
1.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na harire

Na 100g
Na porcję
(248g)
Witamina A
60.73 µg (mcg)
150.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.35 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
6.64 mg
16.46 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.08 mg
2.67 mg
Brak danych dla: soczewica czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.12 mg
Niacyna
0.89 mg
2.22 mg
Foliany
28.71 µg (mcg)
71.19 µg (mcg)
Beta karoten
622.88 µg (mcg)
1544.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na harire

Na 100g
Na porcję
(248g)
Sód
148.80 mg
369.02 mg
Potas
279.57 mg
693.33 mg
Wapń
35.34 mg
87.64 mg
Fosfor
48.95 mg
121.39 mg
Magnez
20.10 mg
49.85 mg
Żelazo
1.26 mg
3.13 mg
Cynk
0.35 mg
0.87 mg
Miedź
0.20 mg
0.50 mg
Mangan
0.30 mg
0.74 mg
Brak danych dla: marchewka, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hariry 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w harirze

Lista alergenów dla hariry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Cena przygotowania hariry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
200 g
pół puszki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Soczewica czerwona
60 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 60 g
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory w puszce
800 g
2 opakowania
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
51.10
Jak oceniasz przepis na harire
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób