Przepis na gulasz drobiowy z warzywami krok po kroku
- Polędwica z indyka 400 g
- Cebula 100 g 1 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Czosnek 15 g 3 ząbki
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Seler naciowy 135 g 3 łodygi
- Jogurt naturalny 50 ml 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy 10 g 1 łyżeczka
- Bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw delikatnie solą i pieprzem.
Marchew obierz i pokrój na plasterki wraz z selerem, a paprykę w kostkę. Warzywa dodaj do pozostałych składników i podsmaż przez 10 minut. Całość zalej bulionem i duś przez 30 minut.
Do gulaszu dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj. Całość dopraw papryką słodką, ostrą i wędzoną, solą, czosnkiem, pieprzem i tymiankiem.
Odrobinę sosu zmieszaj z jogurtem i wlej do garnka z gulaszem. Poczekaj do zagotowania.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Gulasz drobiowy z warzywami - cechy przepisu
Więcej o gulaszu drobiowym z warzywami
Gulasz drobiowy z warzywami jest świetną opcją dla wszystkich na diecie lekkostrawnej. To posiłek pełen smaku, ale również witamin i białka. Całość świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Robi się go w ekspresowym czasie, a jego smak zachwyca nawet największych krytyków. Najlepiej połączyć go z kaszą lub ryżem, a także warzywami.
Przepis na gulasz drobiowy z warzywami jest niezwykle prosty, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Całość jest łatwa i szybka, a przy tym bardzo smaczna. Do przygotowania używa się tylko kilku produktów, które łatwo można odnaleźć w każdym sklepie. Całość jest bardzo aromatyczna, choć niezbyt pikantna, dzięki temu na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi mięsnych dań. To idealna alternatywa dla tradycyjnego gulaszu robionego na bazie mięsa wołowego lub wieprzowego. Drób jest znacznie tańszy, a przy tym zdrowszy. Zawiera więcej białka, a mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które negatywie wpływają na układ krwionośny. W dodatku ten drobiowy również szybciej się przygotowuje. Jego ugotowanie zabiera niewiele czasu, dzięki czemu może stanowić świetną opcję na awaryjny posiłek dla zabieganych osób.
Gulasz drobiowy z jarzynami to wspaniała opcja nawet dla dzieci. To dlatego, że zawiera sporo białka i witamin. Choć przygotowując go dla najmłodszych warto zrezygnować z ostrzejszych przypraw takich jak pikantna papryka. To danie, które syci na długo, zwłaszcza gdy jest sparowane z kaszą. To posiłek, który spokojnie może pojawić się w zdrowej diecie, nawet redukcyjnej. Warto jednak całość połączyć z źródłem węglowodanów, na przykład kaszą, ryżem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz drobiowy, który będzie niezwykle smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest pełna smaku i aromatu. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt dużo czasu czy umiejętności. Z tej receptury powstaje pyszny pomysł na obiad, który zachwyci wszystkich miłośników mięsnych potraw. To danie może również pojawiać się w diecie bezglutenowej.
Wartości odżywcze gulaszu drobiowego z warzywami
Energia i białka
(331g)
Węglowodany w gulaszu drobiowym z warzywami
(331g)
Tłuszcze
(331g)
Witaminy w przepisie na gulasz drobiowy z warzywami
(331g)
Składniki mineralne w przepisie na gulasz drobiowy z warzywami
(331g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gulaszu drobiowym z warzywami
Lista alergenów dla gulaszu drobiowego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny