Przepis na sos pomidorowy do makaronu krok po kroku

Składniki
  • pomidory w puszce 400 g
  • Cebula 100 g 2 średnie sztuki
  • Marchewka 100 g 1 mała sztuka
  • Seler naciowy 100 g
  • bulion warzywny 100 ml
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni

Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrój seler w cienkie półksiężyce.

Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, dodaj marchew i seler, duś 4 minuty.

Na patelnię wlej bulion warzywny. Dodaj pomidory. Duś na małym ogniu przez 30 minut.

Sos dopraw solą, pieprzem, oregano oraz świeżą bazylią.

Podawaj z makaronem.

Sos pomidorowy do makaronu podany w słoiczku. Na stole znajdują się również świeże pomidory i ziarenka pieprzu.
Sos pomidorowy do makaronu
Koszt przygotowania dania
7.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
57 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
31

Sos pomidorowy do makaronu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie pomidorowym do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu to doskonała propozycja na jarski obiad. Sos pomidorowy jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Na jego bazie możesz przygotować pyszny obiad bez dodatku mięsa. Przepis na dobry sos pomidorowy do makaronu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego wegetariańskiego sosu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pomidory w puszcze bez skóry, cebula, bulion warzywny, marchew, seler naciowy, oregano, świeża bazylia, olej, sól i pieprz.

Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu? Na początku przygotuj warzywa. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Selera naciowego pokrój w cienkie półksiężyce. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Zeszklij cebulę, dodaj marchew i seler, duś 4 minuty. Następnie całość podlej bulionem, dodaj pomidory i zagotuj. Duś na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i świeżą bazylią.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Seler jest warzywem korzeniowym, wykorzystuje się do spożycia jego bulwę oraz nać która ma delikatniejszy lekko orzeźwiający smak. Seler zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.

Podsumowując szybki i łatwy w przygotowaniu sos z pomidorów z puszki to bardzo dobra propozycja na wegetariański obiad. Na bazie sosu możesz przygotować także inne dania obiadowe. Sos pomidorowy możesz zawekować i przechowywać z lodówce do 2 tygodni.

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do makaronu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
28.50 kcal
57.00 kcal
Białko
1.19 g
2.38 g

Węglowodany w sosie pomidorowym do makaronu

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
6.50 g
12.99 g
Węglowodany przyswajalne
4.78 g
9.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.71 g
3.42 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
0.21 g
0.43 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.23 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.20 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.04 g
Brak danych dla: seler naciowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.16 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos pomidorowy do makaronu

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina A
114.12 µg (mcg)
228.25 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.23 mg
Witamina C
6.70 mg
13.40 mg
Witamina E
0.74 mg
1.49 mg
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.09 mg
Niacyna
0.80 mg
1.60 mg
Foliany
15.75 µg (mcg)
31.50 µg (mcg)
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Beta karoten
1147.88 µg (mcg)
2295.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos pomidorowy do makaronu

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
149.12 mg
298.25 mg
Potas
239.62 mg
479.25 mg
Wapń
29.38 mg
58.75 mg
Fosfor
27.38 mg
54.75 mg
Magnez
14.25 mg
28.50 mg
Żelazo
0.75 mg
1.49 mg
Cynk
0.21 mg
0.41 mg
Miedź
0.11 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do makaronu 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pomidorowym do makaronu

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, oregano, bazylia.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Cena przygotowania sosu pomidorowego do makaronu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
32.80
Łączny koszt
7.49
Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób