Sos pomidorowy do makaronu

Opublikowano: 01.09.2021 r., 7:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos pomidorowy do makaronu podany w słoiczku. Na stole znajdują się również świeże pomidory i ziarenka pieprzu.
Sos pomidorowy do makaronu
Sos pomidorowy do makaronu to doskonała propozycja na aromatyczny sos bez dodatku mięsa. Dokonali sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Czas duszenia 40 min
57 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (100 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Bulion warzywny (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni

Przepis na sos pomidorowy do makaronu krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrój seler w cienkie półksiężyce.

Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, dodaj marchew i seler, duś 4 minuty.

Na patelnię wlej bulion warzywny. Dodaj pomidory. Duś na małym ogniu przez 30 minut.

Sos dopraw solą, pieprzem, oregano oraz świeżą bazylią.

Podawaj z makaronem.

Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do makaronu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,4% osób

Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do makaronu

Sos pomidorowy do makaronu to doskonała propozycja na jarski obiad. Sos pomidorowy jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Na jego bazie możesz przygotować pyszny obiad bez dodatku mięsa. Przepis na dobry sos pomidorowy do makaronu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego wegetariańskiego sosu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pomidory w puszcze bez skóry, cebula, bulion warzywny, marchew, seler naciowy, oregano, świeża bazylia, olej, sól i pieprz.

Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu? Na początku przygotuj warzywa. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Selera naciowego pokrój w cienkie półksiężyce. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Zeszklij cebulę, dodaj marchew i seler, duś 4 minuty. Następnie całość podlej bulionem, dodaj pomidory i zagotuj. Duś na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i świeżą bazylią.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Seler jest warzywem korzeniowym, wykorzystuje się do spożycia jego bulwę oraz nać która ma delikatniejszy lekko orzeźwiający smak. Seler zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.

Podsumowując szybki i łatwy w przygotowaniu sos z pomidorów z puszki to bardzo dobra propozycja na wegetariański obiad. Na bazie sosu możesz przygotować także inne dania obiadowe. Sos pomidorowy możesz zawekować i przechowywać z lodówce do 2 tygodni.

Alergeny w sosie pomidorowym do makaronu

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do makaronu

na 100g gotowej potrawy

Sos pomidorowy do makaronu to wspaniała alternatywa dla sosów na bazie śmietany. Sos pomidorowy jest lekki. Jest niskokaloryczny i pełen składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
28.50
57.00
Białko (g)
1.19
2.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.50
12.99
Węglowodany przyswajalne (g)
4.78
9.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
3.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.43
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
114.12
228.25
Witamina B6 (mg)
0.12
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.70
13.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.74
1.49
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.80
1.60
Foliany (µg (mcg))
15.75
31.50
Beta karoten (µg (mcg))
1147.88
2295.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
149.12
298.25
Potas (mg)
239.62
479.25
Wapń (mg)
29.38
58.75
Fosfor (mg)
27.38
54.75
Magnez (mg)
14.25
28.50
Żelazo (mg)
0.75
1.49
Cynk (mg)
0.21
0.41
Miedź (mg)
0.11
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do makaronu 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pomidorowego do makaronu

Koszt składników
32.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion warzywny
100 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.14
Za 100 ml
Koszt składników
32.80