Przepis na cannelloni krok po kroku

Składniki
  • Makaron bezjajeczny 200 g 18 sztuk cannelloni
  • Oliwa z oliwek 10 ml 3 łyżki
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • Seler naciowy 90 g 2 łodygi
  • Marchewka 40 g 1 sztuka
  • Mięso mielone wołowe 400 g 1 opakowanie
  • Wino czerwone wytrawne 125 g 0,5 szklanka
  • bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
  • Koncentrat pomidorowy 60 g 4 łyżeczki
  • pomidory w puszce 400 g 1 opakowanie
  • Ser parmezan 160 g 0.5 szklanki
  • ocet balsamiczny 24 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, drewniana łyżka

W garnku delikatnie rozgrzej oliwę.

Cebulę i marchew obierz i drobno pokrój. Wrzuć do garnka.

Dodaj drobno posiekany seler naciowy i rozgniecione ząbki czosnku.

Podsmaż przez 3 minuty na małym ogniu i dodaj mięso wołowe.

Zwiększ ogień i usmaż mięso rozdzielając je na mniejsze kawałki za pomocą drewnianej łyżki.

Dolej wino, ocet balsamiczny i zredukuj na dużym ogniu prze 2-3 minuty.

Dodaj pomidory krojone, przecier pomidorowy oraz bulion. Dopraw 1 łyżeczką soli, dodaj po 1/4 łyżeczki pieprzu, oregano i bazylii.

Gotuj sos 2 godziny, regularnie mieszając.

Gdy będzie gęsty pozostaw do wystudzenia.

Nadziej cannelloni sosem bolońskim i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Podlej 1/4 szklanki wody, przykryj pokrywką.

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp parmezanem.

Cannelloni podane na białym talerzu, na szarej ściereczce, z tyłu listki bazylii, dwa pomidory i przyprawniki, całość na białym blacie
Cannelloni
Koszt przygotowania dania
49.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
489 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
46

Cannelloni - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cannelloni

Cannelloni jest to rodzaj makaronu w kształcie rurki czy walca z przestrzenią w środku, która jest stworzono do tego aby nadziewać makaron. Makaron cannelloni, tak jak makaron lasagne czy conchiglioni są stworzone do pieczenia. Nie trzeba makaronu wcześniej podgotowywać, cannelloni i conchiglioni czerpią wilgoć z sosu, a lasagne z sosu beszamelowego. Nie trzeba ich podlewać wodą do pieczenia, jednak można to zrobić aby makaron przy ściankach nie był bardzo przypieczony i chrupiący.

Makaron cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym jest fajnym pomysłem na obiad ale również na kolację, uroczysty obiad czy romantyczną kolację. Pyszne, nadziewane rurki możesz wykonać w wielu wersjach, nie musisz się ograniczać jedynie do sosu bolognese. Inny farsz jaki możesz wykonać do cannelloni to szpinak i ricotta. Przepis na makaron cannelloni z mięsem mielonym nie jest trudny w wykonaniu, wymaga jedynie więcej czasu aby odpowiednio ugotować sos i upiec całe danie. A jak zrobić makaron cannelloni z nadzieniem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie dokładnie wyjaśniony jest każdy krok przygotowania.

Pyszne cannelloni z nadzieniem z sosu bolognese jest fantastycznym daniem kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji.

Wartości odżywcze cannelloni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (312g)
Energia (kalorie)
156.76 kcal
489.11 kcal
Białko
8.87 g
27.67 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w cannelloni

Na 100g
Na porcję (312g)
Węglowodany
12.64 g
39.44 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, mięso mielone wołowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.52 g
35.94 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, mięso mielone wołowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (312g)
Tłuszcz
7.01 g
21.86 g
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
3.82 g
11.93 g
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.18 g
9.93 g
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.87 g
8.96 g
Brak danych dla: seler naciowy, wino czerwone wytrawne, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.31 g
0.98 g
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne, bulion warzywny, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cannelloni

Na 100g
Na porcję (312g)
Witamina B6
0.16 mg
0.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, wino czerwone wytrawne, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
1.56 mg
4.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cannelloni

Na 100g
Na porcję (312g)
Sód
203.12 mg
633.74 mg
Potas
225.44 mg
703.39 mg
Wapń
121.61 mg
379.43 mg
Fosfor
128.98 mg
402.41 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
21.06 mg
65.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
3.37 mg
Cynk
1.41 mg
4.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.34 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannelloni

Lista alergenów dla cannelloni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, oregano, bazylia.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania cannelloni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron bezjajeczny
200 g
18 sztuk cannelloni
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Oliwa z oliwek
10 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Seler naciowy
90 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Marchewka
40 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mięso mielone wołowe
400 g
1 opakowanie
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Wino czerwone wytrawne
125 g
0,5 szklanka
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 g
bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Koncentrat pomidorowy
60 g
4 łyżeczki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 60 g
pomidory w puszce
400 g
1 opakowanie
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser parmezan
160 g
0.5 szklanki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 4
20.80
Za 160 g
ocet balsamiczny
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 24 ml
Liczba porcji:
Razem
124.30
Łączny koszt
49.98
Jak oceniasz przepis na cannelloni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób