Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Opublikowano: 05.09.2023 r., 12:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym podany na białym talerzu.
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny makaron nadziewany.
Przygotowanie 60 min
Smażenie i Pieczenie 145 min
1312 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron cannelloni (200 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe (300 ml)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Seler naciowy (50 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Wino białe wytrawne 1 szklanka (250 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (120 g)
  • Bulion warzywny 1 szklanka, gorący (250 ml)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Masło (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Mleko 2% (300 ml)
  • Ser parmezan tarty (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, forma żaroodporna

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Seler naciowy umyj i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz posiekaj w drobną kostkę. Czosnek również obierz i drobno posiekaj.

Boczek pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.

Następnie dodaj seler naciowy oraz marchew i obsmaż przez kilka minut. Warzywa przesuń na bok garnka.

W wolne miejsce włóż pokrojony boczek i smaż do zarumienienia. Następnie wymieszaj go z warzywami i ponownie składniki przesuń na bok.

Na patelnię włóż 1/3 mięsa mielonego i podsmaż je do uzyskania brązowego koloru, mięso wymieszaj z warzywami i boczkiem i przesuń na bok garnka. Czynność powtórz z pozostałym mięsem.

Następnie do garnka wlej wino i gotuj na średniej mocy palnika przez około 3 minuty.

Koncentrat pomidorowy rozprowadź w 3 łyżkach gorącego bulionu i dodaj go do garnka z mięsem. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do garnka dodaj pozostały bulion, składniki wymieszaj i zagotuj.

Następnie do mięsa dodaj passatę pomidorową, odrobinę soli, pieprzu oraz oregano. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy pod przykryciem przez około 120 minut. Sos zamieszaj od czasu do czasu.

W głębokiej patelni roztop masło. Dodaj do niego mąkę i smaż na średniej mocy palnika przez około 3 minuty (do uzyskania złotej zasmażki).

Stopniowo do zasmażki wlewaj mleko cały czas mieszając masę, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.

Sos beszamelowy dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Do sosu dodaj polowe parmezanu, wymieszaj i podgrzej do całkowitego roztopienia się sera.

Formę żaroodporną wyłóż suchym makaronem cannelloni.

Kolejno stawiaj pionowo rurki makaronowe i napełniaj je farszem mięsno-pomidorowym.

Rurki przewróć na bok i układaj jedna obok drugiej.

Makaron przykryj sosem beszamelowym i posyp pozostałym parmezanem.

Cannelloni faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Makaron nadziewany mięsem mielonym z sosem pomidorowym oraz beszamelem świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie na imprezy rodzinne. Prosty przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: makaron cannelloni, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, seler naciowy, marchew, boczek wędzony, mięso mielone, wino białe, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, passata pomidorowa, masło, mąka pszenna, mleko, parmezan, sól, pieprz, oregano oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem? Rurki makaronowe nadziej mięsem mielonym przygotowanym z dodatkiem warzyw, passaty pomidorowej, wina oraz bulionu. Rurki układaj jedna obok drugiej w naczyniu do zapiekania. W głębokiej patelni roztop masło. Dodaj do niego mąkę i smaż na średniej mocy palnika przez około 3 minuty (do uzyskania złotej zasmażki). Stopniowo do zasmażki wlewaj mleko cały czas mieszając masę, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Sos beszamelowy dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do sosu dodaj polowe parmezanu, wymieszaj i podgrzej do całkowitego roztopienia się sera. Makaron przykryj sosem beszamelowym i posyp pozostałym parmezanem. Cannelloni faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. W selerze naciowym znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor oraz magnez.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Cannelloni jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Lista alergenów dla cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

na 100g gotowej potrawy

Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto spożywać je sporadycznie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
234.30
1312.07
Białko (g)
7.51
42.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
9.82
55.01
Węglowodany przyswajalne (g)
8.48
47.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.34
7.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
17.94
100.44
Tłuszcze nasycone (g)
5.49
30.75
Tłuszcze nienasycone (g)
12.45
69.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.61
59.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.83
10.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.90
122.66
Brak danych dla: makaron cannelloni, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
62.40
349.43
Brak danych dla: makaron cannelloni, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.19
17.84
Brak danych dla: makaron cannelloni, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.84
Brak danych dla: makaron cannelloni, mięso mielone wieprzowo-wołowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.91
10.69
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.93
133.98
Brak danych dla: makaron cannelloni, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
1.17
Ryboflawina (mg)
0.12
0.68
Niacyna (mg)
2.21
12.37
Foliany (µg (mcg))
11.10
62.16
Beta karoten (µg (mcg))
397.20
2224.32
Brak danych dla: makaron cannelloni, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
179.29
1004.01
Potas (mg)
251.55
1408.69
Wapń (mg)
69.09
386.88
Fosfor (mg)
116.69
653.49
Magnez (mg)
22.14
124.01
Żelazo (mg)
1.01
5.66
Cynk (mg)
0.94
5.25
Miedź (mg)
0.11
0.61
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Koszt składników
129.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
200 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Oliwa z oliwek
300 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 ml
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Seler naciowy
50 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Wino białe wytrawne
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.14
Za 250 ml
Koncentrat pomidorowy
120 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 120 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka, gorący
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mleko 2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Ser parmezan
100 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
129.50