Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
- Makaron cannelloni (200 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (300 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Seler naciowy (50 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Wino białe wytrawne - 1 szklanka (250 ml)
- Koncentrat pomidorowy (120 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka, gorący (250 ml)
- Passata pomidorowa (400 g)
- Masło (30 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Mleko 2% (300 ml)
- Ser parmezan - tarty (100 g)
Przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Seler naciowy umyj i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz posiekaj w drobną kostkę. Czosnek również obierz i drobno posiekaj.
Boczek pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
Następnie dodaj seler naciowy oraz marchew i obsmaż przez kilka minut. Warzywa przesuń na bok garnka.
W wolne miejsce włóż pokrojony boczek i smaż do zarumienienia. Następnie wymieszaj go z warzywami i ponownie składniki przesuń na bok.
Na patelnię włóż 1/3 mięsa mielonego i podsmaż je do uzyskania brązowego koloru, mięso wymieszaj z warzywami i boczkiem i przesuń na bok garnka. Czynność powtórz z pozostałym mięsem.
Następnie do garnka wlej wino i gotuj na średniej mocy palnika przez około 3 minuty.
Koncentrat pomidorowy rozprowadź w 3 łyżkach gorącego bulionu i dodaj go do garnka z mięsem. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do garnka dodaj pozostały bulion, składniki wymieszaj i zagotuj.
Następnie do mięsa dodaj passatę pomidorową, odrobinę soli, pieprzu oraz oregano. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na małej mocy pod przykryciem przez około 120 minut. Sos zamieszaj od czasu do czasu.
W głębokiej patelni roztop masło. Dodaj do niego mąkę i smaż na średniej mocy palnika przez około 3 minuty (do uzyskania złotej zasmażki).
Stopniowo do zasmażki wlewaj mleko cały czas mieszając masę, aż sos zgęstnieje i będzie gładki.
Sos beszamelowy dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Do sosu dodaj polowe parmezanu, wymieszaj i podgrzej do całkowitego roztopienia się sera.
Formę żaroodporną wyłóż suchym makaronem cannelloni.
Kolejno stawiaj pionowo rurki makaronowe i napełniaj je farszem mięsno-pomidorowym.
Rurki przewróć na bok i układaj jedna obok drugiej.
Makaron przykryj sosem beszamelowym i posyp pozostałym parmezanem.
Cannelloni faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Gotowe danie podawaj na ciepło.
Więcej informacji na temat cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Makaron nadziewany mięsem mielonym z sosem pomidorowym oraz beszamelem świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie na imprezy rodzinne. Prosty przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: makaron cannelloni, oliwa z oliwek, cebula, czosnek, seler naciowy, marchew, boczek wędzony, mięso mielone, wino białe, koncentrat pomidorowy, bulion warzywny, passata pomidorowa, masło, mąka pszenna, mleko, parmezan, sól, pieprz, oregano oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym pod beszamelem? Rurki makaronowe nadziej mięsem mielonym przygotowanym z dodatkiem warzyw, passaty pomidorowej, wina oraz bulionu. Rurki układaj jedna obok drugiej w naczyniu do zapiekania. W głębokiej patelni roztop masło. Dodaj do niego mąkę i smaż na średniej mocy palnika przez około 3 minuty (do uzyskania złotej zasmażki). Stopniowo do zasmażki wlewaj mleko cały czas mieszając masę, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Sos beszamelowy dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Do sosu dodaj polowe parmezanu, wymieszaj i podgrzej do całkowitego roztopienia się sera. Makaron przykryj sosem beszamelowym i posyp pozostałym parmezanem. Cannelloni faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. W selerze naciowym znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor oraz magnez.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym. Potrawa ta świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Cannelloni jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Lista alergenów dla cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron cannelloni
- Mąka pszenna typ 500
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser parmezan
Wartości odżywcze cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym
Cannelloni z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Danie jest dość kaloryczne, dlatego warto spożywać je sporadycznie.
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.