Przepis na cannelloni ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, durszlak

W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź i odłóż.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw całość solą i pieprzem. Do masy dodaj ricottę i wymieszaj całość.

Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy. Każdą rurkę makaronową nadziej dokładnie farszem szpinakowym. Rurki ułóż w naczyniu obok siebie.

W małym rondelku podgrzej śmietanę i dodaj do niej starty parmezan. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, całość dokładnie wymieszaj. Sosem polej makaron. Wierzch posyp startą mozzarellą.

Cannelloni piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Cannelloni ze szpinakiem podane na eleganckim talerzu.
cannelloni ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
31.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
493 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Cannelloni ze szpinakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem to propozycja idealna dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Smakuje niezwykle pysznie, a przy tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Makaron w takiej formie jest świetną alternatywą dla typowych dań włoskich, a także zapiekanek. Choć całość może się wydawać pracochłonna, wcale tak nie jest. Farsz do tego dania można przygotować wcześniej, by ułatwić sobie pracę. Cannelloni świetnie smakuje w towarzystwie pysznej surówki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszne cannelloni ze szpinakiem, które jest smaczne, a przy tym pełne smaku, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To danie, które nie tylko jest piękne, ale również bardzo sycące ze względu na dość sporą ilość białka.

Przepis na cannelloni ze szpinakiem jest bardzo łatwy i pozwala na przygotowanie dania jak z prawdziwej włoskiej restauracji. Śródziemnomorski klimat można osiągnąć poprzez dodanie pysznego twardego i długo dojrzewającego sera. Świetnie sprawdza się w tym wypadku parmezan, który wspaniale podkręca smak sosu śmietanowego. Makaron z pysznym farszem ze szpinaku skąpany w gęstym, białym sosie jest niezwykle pyszny. To wybór odpowiedni dla wszystkich, którzy kochają makarony.

To danie jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko ze względu na naprawdę mnóstwo wspaniałych połączeń smakowych, które się w tym daniu odnajdują. Szpinak z serkiem ricotta i czosnkiem, śmietanowy sos z serem, a wszystko to przykryte pyszną i rozpływającą się w ustach mozzarellą. To coś dla prawdziwych smakoszy. Do zrobienia farszu można wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży szpinak. Obie wersje smakują dobrze i wspaniale się sprawdzą. Szpinak mrożony jest wersją bardziej wygodną, gdyż można go dostać praktycznie w każdym sklepie, a dodatkowo jest już rozdrobniony. Dlatego to dobry wybór, by skrócić cały czas przygotowywania tego dania.

To danie to idealny pomysł na obiad, czy kolację dla całej rodziny. Choć nie zawiera mięsa, jest bardzo smaczną potrawą, a przy tym łatwo ją zrobić. Jest też niezwykle sycąca.

Wartości odżywcze cannelloni ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(273g)
Energia (kalorie)
Białko
8.65 g
23.62 g

Węglowodany w cannelloni ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(273g)
Węglowodany
13.02 g
35.54 g
Węglowodany przyswajalne
10.89 g
29.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.13 g
5.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(273g)
Tłuszcz
10.88 g
29.70 g
Tłuszcze nasycone
5.65 g
15.41 g
Tłuszcze nienasycone
5.24 g
14.29 g
Tłuszcze jednonasycone
4.50 g
12.28 g
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
2.02 g

Witaminy w przepisie na cannelloni ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(273g)
Witamina A
261.69 µg (mcg)
714.40 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.48 µg (mcg)
1.31 µg (mcg)
Witamina C
2.36 mg
6.45 mg
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina E
0.61 mg
1.66 mg
Retinol
63.23 µg (mcg)
172.62 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.59 mg
Niacyna
1.13 mg
3.09 mg
Foliany
59.07 µg (mcg)
161.26 µg (mcg)
Beta karoten
2382.50 µg (mcg)
6504.24 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cannelloni ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(273g)
Sód
169.06 mg
461.54 mg
Potas
253.26 mg
691.40 mg
Wapń
221.28 mg
604.08 mg
Fosfor
160.12 mg
437.14 mg
Magnez
48.50 mg
132.42 mg
Żelazo
1.16 mg
3.18 mg
Cynk
1.04 mg
2.85 mg
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Mangan
0.51 mg
1.39 mg
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni ze szpinakiem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannelloni ze szpinakiem

Lista alergenów dla cannelloni ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Śmietana 12%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania cannelloni ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
150 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Szpinak mrożony
450 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 450 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ser Mozzarella
100 g
3/4 opakowania
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Koszt składników
58.90
Jak oceniasz przepis na cannelloni ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób