Cannelloni z ricottą

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cannelloni z ricottą podane na talerzyku.
Cannelloni z ricottą
Cannelloni z ricottą to niezwykle ciekawa propozycja na posiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Jest smaczne, lekkie i ciekawe.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
527 kcal
Kcal w porcji
378 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron cannelloni (150 g)
  • Szpinak (450 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Serek ricotta (250 g)
  • Ser parmezan - tarty (50 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (450 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na cannelloni z ricottą krok po kroku

W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź i odłóż.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw całość solą i pieprzem. Do masy dodaj ricottę i wymieszaj całość.

Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy. Każdą rurkę makaronową nadziej dokładnie farszem szpinakowym. Rurki ułóż w naczyniu obok siebie.

W małym rondelku podgrzej przecier i dodaj do niej starty parmezan. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, całość dokładnie wymieszaj. Sosem polej makaron. Wierzch posyp startą mozzarellą.

Cannelloni piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 minut.

Jak oceniasz przepis na cannelloni z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat cannelloni z ricottą

Cannelloni z ricottą to niezwykle ciekawa propozycja na osiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Jest smaczne, lekkie i ciekawe.

Przepis na cannelloni z ricottą to doskonały wybór na obiad. To danie niezwykle sycące, a przy tym bardzo odżywcze, spokojnie może być więc największym daniem w ciągu dnia. Możesz też wykorzystać je na kolację, zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich. Z tej receptury dowiesz się jak się robi niezwykle proste danie makaronowe, które zachwyci wszystkich. Smakuje niezwykle pysznie, a przy tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Makaron w takiej formie jest świetną alternatywą dla typowych dań włoskich, a także zapiekanek. Choć całość może się wydawać pracochłonna, wcale tak nie jest. Farsz do tego dania można przygotować wcześniej, by ułatwić sobie pracę. Cannelloni świetnie smakuje w towarzystwie pysznej surówki.

To danie jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko ze względu na naprawdę mnóstwo wspaniałych połączeń smakowych, które się w tym daniu odnajdują. Szpinak z serkiem ricotta i czosnkiem, pomidorowy sos z serem, a wszystko to przykryte pyszną i rozpływającą się w ustach mozzarellą. To coś dla prawdziwych smakoszy. Do zrobienia farszu można wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży szpinak. Obie wersje smakują dobrze i wspaniale się sprawdzą. Szpinak mrożony jest wersją bardziej wygodną, gdyż można go dostać praktycznie w każdym sklepie, a dodatkowo jest już rozdrobniony. Dlatego to dobry wybór, by skrócić cały czas przygotowywania tego dania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cannelloni z ricottą, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, znajdziesz w każdym większym sklepie. Śródziemnomorski klimat można osiągnąć poprzez dodanie pysznego i kremowego serka ricotta. Świetnie podkręca on smak farszu, razem z dodatkiem szpinaku. Rurki z pysznym farszem ze szpinaku, skąpany w gęstym, pomidorowym sosie jest niezwykle pyszny. To wybór odpowiedni dla wszystkich, którzy kochają makarony.

Alergeny w cannelloni z ricottą

Lista alergenów dla cannelloni z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze cannelloni z ricottą

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa i może gościć w menu na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(378g)
Energia (kcal)
139.58
527.61
Białko (g)
6.65
25.14
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.70
Brak danych dla: makaron cannelloni, serek ricotta.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(378g)
Węglowodany (g)
12.82
48.47
Węglowodany przyswajalne (g)
10.58
39.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
8.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(378g)
Tłuszcz (g)
7.41
28.02
Tłuszcze nasycone (g)
3.44
13.01
Tłuszcze nienasycone (g)
3.97
15.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.34
12.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
2.38
Cholesterol (mg)
15.60
58.95
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(378g)
Witamina A (µg (mcg))
186.09
703.43
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.25
Witamina C (mg)
11.84
44.77
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.29
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.07
4.05
Retinol (µg (mcg))
37.55
141.94
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.29
Ryboflawina (mg)
0.18
0.68
Niacyna (mg)
1.49
5.62
Foliany (µg (mcg))
68.34
258.33
Beta karoten (µg (mcg))
1780.48
6730.21
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(378g)
Sód (mg)
122.68
463.73
Potas (mg)
381.83
1443.31
Wapń (mg)
146.00
551.88
Fosfor (mg)
128.47
485.63
Magnez (mg)
40.22
152.01
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
6.73
Cynk (mg)
0.89
3.35
Miedź (mg)
0.18
0.66
Mangan (mg)
0.56
2.13
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni z ricottą 77
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cannelloni z ricottą

Koszt składników
64.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
150 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Szpinak
450 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 450 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Serek ricotta
250 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Ser parmezan
50 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Przecier pomidorowy bez soli
450 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Ser Mozzarella
100 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 100 g
Koszt składników
64.00