Cannelloni

cannelloni

Cannelloni to włoski makaron, który z języka włoskiego w tłumaczeniu na język polski oznacza „dużą rurę”. W XIX wieku mieszkaniec Neapolu Nicola Federico, który był kucharzem, przeprowadził się do Sorrento. Właśnie tam ożenił się i rozpoczął pracę w La Favorita – jednej z lokalnych restauracji. W 1907 roku Federico utworzył w niej przepis na słynny makaron cannelloni. Makaron ów w latach II wojny światowej spopularyzowany został w wersji nadziewanej farszem.

Cannelloni - polecane przepisy

Cannelloni - pozostałe przepisy

Cannelloni – zbiór najsmaczniejszych przepisów z makaronem cannelloni

Cannelloni to włoski makaron, który kształtem przypomina rurki. Najbardziej popularny przepis na cannelloni to makaron z mięsem mielonym. Makarony cannelloni nadziewane są również sosem pomidorowym i beszamelowym. Tradycyjne włoskie danie powinno się posypać również startym serem. Czy potrawa jest trudna w przygotowaniu? Jakie ciekawostki krążą wokół znanego makaronu z Italii? Poznaj łatwe, smaczne i szybkie przepisy na cannelloni. Zobacz też, w jaki sposób przyrządzić sos do słynnego makaronu.

Przepisy na dania z makaronem cannelloni – proste i smaczne receptury

Czym jest cannelloni? Jaka jest historia makaronu?

Cannelloni to makaron z Włoch przypominający swoim kształtem rurki. Nie są one jednak wcale wąskie jak inne włoskie makarony. Rurki mają bowiem średnicę około trzech centymetrów, a ich długość sięga nawet do dziesięciu centymetrów. Makarony nadziewane są pojedynczo mięsem mielonym, a także warzywami i sosem – pomidorowym oraz beszamelowym. Oczywiście współcześnie sos do cannelloni może być zupełnie inny – tak samo, jak dziś już nie robi się makaronu wyłącznie z mięsem. Popularne są bowiem wegetariańskie, a nawet wegańskie wersje włoskiego dania. W dalszym ciągu jednak niezależnie od trendów kulinarnych cannelloni to jedno z najsmaczniejszych i najczęściej przyrządzanych dań włoskich. Nic dziwnego, skoro ma za sobą tak ciekawą historię.

Przepis na cannelloni wymyślono w XIX wieku – dokładnie mówiąc, dokonał tego Neapolitańczyk Nicola Federico. Właśnie on pewnego dnia postanowił razem z rodziną przenieść się z Neapolu do Sorento, gdzie poślubił kobietę, której oddał serce. Federico rozpoczął w Sorento pracę w restauracji La Favorita – był naprawdę wybitnym kucharzem. W 1907 roku wpadł na pomysł makaronu cannelloni, dzięki czemu zdobył szacunek i sławę w całej Italii. Mimo że Federico stał się znany, pracował w tej samej restauracji przez 31 lat. W czasach II wojny światowej szczególnie popularne stało się cannelloni z farszem. Ludzie zjadali wówczas nawet 120 kg makaronu każdego dnia! Niezwykłą sławę zdobyły też restauracyjne sosy, które były niezwykle aromatyczne, a także wspaniale podkreślały smak dania. Wymyślił je kucharz Lusella Romano, który do przyrządzenia sosów używał dojrzałych pomidorów, mięsa, czosnku, cebuli, oliwy z oliwek i kopru.

Jak zrobić cannelloni samodzielnie? Czy to łatwe?

Przepis na tradycyjne cannelloni wcale nie jest prosty. Ba, makaron ten przyrządza się o wiele trudniej niż np. włoskie spaghetti. Jeśli chcesz przygotować cannelloni z mięsem, najlepiej wykorzystać do tego mięso mielone wołowe – może być też wieprzowe, jednak wołowe będzie zdrowsze i lepsze jakościowo. Do posypania dania warto wykorzystać twardy ser żółty jak na przykład parmezan. Nie zapomnij też o konieczności wykonania sosu pomidorowego i beszamelowego. Podkreślają one bowiem niepowtarzalny smak włoskiej potrawy, jaką jest cannelloni.

Aby przyrządzić nadzienie mięsne, pokrój cebulę w piórka i duś ją na patelni. Dodaj czosnek. Mięso wymieszaj w osobnym naczyniu razem z jajkiem. Wrzuć mięso na patelnię i zmieszaj ze znajdującymi się już na niej składnikami. Podduś chwilę całość. W celu zrobienia sosu pomidorowego pokrój cebulę w piórka i zeszklij z czosnkiem na rozgrzanej olejem patelni. Dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku. Wymieszaj, podduś przez kilka minut i dodaj połowę uzyskanego sosu do mięsa. Sos beszamelowy zrobić należy osobno. Masło rozpuść w garnku, dodaj do niego mąkę i mieszaj, powoli dolewając także mleko. Po gotowaniu przez kilka minut możesz doprawić sos beszamelowy do smaku.

Co dalej? Należy przelać pozostałą część sosu pomidorowego do naczynia żaroodpornego. Do każdej rurki wkłada się następnie mięsne nadzienie. Wierzch polewa się sosem beszamelowym – możesz zamienić też kolejność i wylać wcześniej sos beszamelowy do naczynia, a makaron polać z góry sosem pomidorowym. Włóż tak przygotowaną potrawę do piekarnika na około pół godziny. Piecz w 180 st. C. Makaron powinien zmięknąć. Zanim całkiem wyjmiesz potrawę, na około pięć minut przed wyjęciem cannelloni posyp je startym uprzednio twardym parmezanem.

Przepisy na cannelloni oraz ciekawostki na temat włoskiego makaronu

Ciekawostki o cannelloni – to warto wiedzieć!

  1. Najpopularniejsze wersje słynnego włoskiego makaronu to cannelloni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym, cannelloni z sosem bolońskim lub cannelloni ze szpinakiem.
  2. Cannelloni z języka włoskiego oznacza na język polski „dużą rurę”.
  3. Dziś cannelloni przygotowuje się głównie w specjalnych fabrykach, ponieważ proces przyrządzania makaronu jest czasochłonny i bardzo skomplikowany.
  4. Cannelloni jest daniem samodzielnym, więc nie ma konieczności podawania go w towarzystwie innych produktów.
  5. Aby zachować odpowiednią wilgotność makaronu, powinno się na spód piekarnika podłożyć naczynie żaroodporne z wodą. Parująca woda będzie zapobiegać wysychaniu cannelloni.
  6. Makaron cannelloni uchodzi za wysokokaloryczny. Jedna porcja cannelloni z mielonym mięsem i dwoma sosami w 100 gramach ma ok. 250 kalorii. Danie zawiera jednak sporą ilość białka.
  7. Ciekawą wersją cannelloni są makarony… bezglutenowe. Jeśli cierpisz więc na nietolerancję glutenu, wystarczy zdecydować się na taką wersję makaronu. Wcale nie musisz go sobie odmawiać!

Przykładowe przepisy na proste potrawy z makaronem cannelloni

Chcesz zaskoczyć swoich gości? A może masz ochotę zaserwować swojej rodzinie na obiad danie rodem ze słonecznej Italii? Wykorzystaj kilka poniższych inspiracji na potrawy z makaronem cannelloni.

  • Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta
  • Cannelloni z kurczakiem i mozzarellą
  • Cannelloni wegetariańskie z dynią i serem cheddar
  • Cannelloni z groszkiem
  • Cannelloni z farszem brokułowo-orzechowym
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto