Przepis na cannelloni wegetariańskie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.

Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ.

Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie.

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę.

Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj.

Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym.

Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika, aby się rozpuścił.

Cannelloni wegetariańskie podane na białym talerzu.
Cannelloni wegetariańskie
Koszt przygotowania dania
31.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
67

Cannelloni wegetariańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cannelloni wegetariańskim

Cannelloni wegetariańskie to doskonała propozycja na jarskie danie. Możesz je podać na obiad albo podczas imprezy ze znajomymi. Dobre rurki makaronowe w sosie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: makaron cannelloni, cukinia, dynia, cebula, papryka, jajko, bulion warzywny, ser cheddar, masło i olej rzepakowy, oraz sól i pieprz ziołowy. Przepis na cannelloni wegetariańskie jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.

Jak zrobić cannelloni wegetariańskie? Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj. Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika aby się rozpuścił.

Cukinia ma różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia jest źródłem witamin (C, K, PP) i składników mineralnych (potas, magnez, żelazo), jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pomysł na pyszne danie z warzywami to doskonała propozycja na obiad. Cannelloni to rurki makaronowe, które możesz podawać z serem na wierzchu i koniecznie upiecz je w sosie aby były miękkie. Możesz je faszerować dowolnymi warzywami, które akurat znajdują się w Twojej lodówce.

Wartości odżywcze cannelloni wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
125.85 kcal
358.66 kcal
Białko
4.82 g
13.74 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cannelloni wegetariańskim

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
14.15 g
40.33 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.90 g
33.92 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
5.93 g
16.91 g
Tłuszcze nasycone
3.20 g
9.12 g
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
7.79 g
Tłuszcze jednonasycone
1.99 g
5.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
2.13 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cannelloni wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A
116.36 µg (mcg)
331.64 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni, cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.41 mg
Brak danych dla: masło, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.51 mg
Brak danych dla: dynia, olej rzepakowy, bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.54 mg
4.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.23 µg (mcg)
80.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, bulion warzywny.
czytaj dalej
Beta karoten
643.83 µg (mcg)
1834.92 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni, jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cannelloni wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
83.92 mg
239.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
207.68 mg
591.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
52.26 mg
148.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
99.49 mg
283.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.88 mg
70.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
2.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.79 mg
2.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni wegetariańskiego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannelloni wegetariańskim

Lista alergenów dla cannelloni wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser cheddar
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania cannelloni wegetariańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
300 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Papryka czerwona
300 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
75.50
Jak oceniasz przepis na cannelloni wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób