Przepis na cannelloni wegetariańskie krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.

Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ.

Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie.

Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę.

Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj.

Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym.

Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika, aby się rozpuścił.

Cannelloni wegetariańskie podane na białym talerzu.
Cannelloni wegetariańskie
Koszt przygotowania dania
31.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
67

Cannelloni wegetariańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cannelloni wegetariańskim

Cannelloni wegetariańskie to doskonała propozycja na jarskie danie. Możesz je podać na obiad albo podczas imprezy ze znajomymi. Dobre rurki makaronowe w sosie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: makaron cannelloni, cukinia, dynia, cebula, papryka, jajko, bulion warzywny, ser cheddar, masło i olej rzepakowy, oraz sól i pieprz ziołowy. Przepis na cannelloni wegetariańskie jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.

Jak zrobić cannelloni wegetariańskie? Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj. Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika aby się rozpuścił.

Cukinia ma różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia jest źródłem witamin (C, K, PP) i składników mineralnych (potas, magnez, żelazo), jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pomysł na pyszne danie z warzywami to doskonała propozycja na obiad. Cannelloni to rurki makaronowe, które możesz podawać z serem na wierzchu i koniecznie upiecz je w sosie aby były miękkie. Możesz je faszerować dowolnymi warzywami, które akurat znajdują się w Twojej lodówce.

Wartości odżywcze cannelloni wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kalorie)
125.85 kcal
358.66 kcal
Białko
4.82 g
13.74 g

Węglowodany w cannelloni wegetariańskim

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany
14.15 g
40.33 g
Węglowodany przyswajalne
11.90 g
33.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
6.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz
5.93 g
16.91 g
Tłuszcze nasycone
3.20 g
9.12 g
Tłuszcze nienasycone
2.73 g
7.79 g
Tłuszcze jednonasycone
1.99 g
5.66 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
2.13 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.17 g
Brak danych dla: jajko, masło, bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
40.31 mg
114.88 mg
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na cannelloni wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A
116.36 µg (mcg)
331.64 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
24.08 mg
68.64 mg
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
42.38 µg (mcg)
120.79 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.54 mg
4.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.23 µg (mcg)
80.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
643.83 µg (mcg)
1834.92 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron cannelloni, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cannelloni wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód
83.92 mg
239.18 mg
Potas
207.68 mg
591.88 mg
Wapń
52.26 mg
148.93 mg
Fosfor
99.49 mg
283.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.88 mg
70.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
2.51 mg
Cynk
0.79 mg
2.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni wegetariańskiego 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannelloni wegetariańskim

Lista alergenów dla cannelloni wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser cheddar
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania cannelloni wegetariańskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
300 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Papryka czerwona
300 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Cukinia
200 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Koszt składników
75.50
Jak oceniasz przepis na cannelloni wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób