Przepis na cannelloni wegetariańskie krok po kroku
- Makaron cannelloni 300 g
- Jajko 3 szt.
- Papryka czerwona 300 g
- Cukinia 200 g 1 mała sztuka
- Dynia 200 g
- Pomidor 300 g 2 średnie sztuki
- Cebula 150 g 2 średnie sztuki
- Masło 50 g
- Olej rzepakowy 20 ml
- Bulion warzywny 250 ml
- Ser cheddar 100 g
Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę.
Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ.
Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie.
Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę.
Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj.
Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika, aby się rozpuścił.

(liczba kalorii)
Cannelloni wegetariańskie - cechy przepisu
Więcej o cannelloni wegetariańskim
Cannelloni wegetariańskie to doskonała propozycja na jarskie danie. Możesz je podać na obiad albo podczas imprezy ze znajomymi. Dobre rurki makaronowe w sosie przygotujesz z następujących produktów spożywczych: makaron cannelloni, cukinia, dynia, cebula, papryka, jajko, bulion warzywny, ser cheddar, masło i olej rzepakowy, oraz sól i pieprz ziołowy. Przepis na cannelloni wegetariańskie jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.
Jak zrobić cannelloni wegetariańskie? Cukinię pokrój w drobną kostkę, z papryki wyjmij gniazda nasienne i również pokrój w drobną kostkę. Dynie pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i skrop olejem rzepakowym, upiecz w piekarniku do miękkości. Wydrąż i widelcem rozdrobnij miąższ. Wszystkie warzywa wymieszaj razem, dopraw solą i pieprzem ziołowym, wbij jajka i wymieszaj dokładnie. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Do cebuli dodaj pomidory i bulion warzywny i wymieszaj. Rurki makaronu faszeruj warzywami i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wyłóż pomidory z bulionem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut. Na koniec posyp żółtym serem cheddar i wstaw do piekarnika aby się rozpuścił.
Cukinia ma różne kształty i odmiany, są cukinie żółte, zielone, podłużne i okrągłe. Dorastają one do naprawdę dużych rozmiarów, potrafi mierzyć nawet 50 cm. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych. Świetny pomysł na wykorzystanie cukinii, której w okresie letnim jest pod dostatkiem. Cukinia jest źródłem witamin (C, K, PP) i składników mineralnych (potas, magnez, żelazo), jest warzywem niskokalorycznym, zawiera dużo błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę naszych jelit oraz zapobiega zaparciom.
Podsumowując pomysł na pyszne danie z warzywami to doskonała propozycja na obiad. Cannelloni to rurki makaronowe, które możesz podawać z serem na wierzchu i koniecznie upiecz je w sosie aby były miękkie. Możesz je faszerować dowolnymi warzywami, które akurat znajdują się w Twojej lodówce.
Wartości odżywcze cannelloni wegetariańskiego
Energia i białka
(285g)
Węglowodany w cannelloni wegetariańskim
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy w przepisie na cannelloni wegetariańskie
(285g)
Składniki mineralne w przepisie na cannelloni wegetariańskie
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cannelloni wegetariańskim
Lista alergenów dla cannelloni wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron cannelloni
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser cheddar
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy