Przepis na cannelloni z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, durszlak, rondelek

W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj w nim makaron al dente. Następnie odcedź go z wody.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj mięso mielone. Podsmaż całość i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Zalej pomidorami z puszki i duś przez 15 minut.

Naczynie żaroodporne polej 2 łyżkami oliwy. Rurki makaronowe napełnij dobrze farszem i poukładaj ciasno w naczyniu.

W garnuszku podgrzej przecier pomidorowy. Dodaj do niego sól, pieprz, czosnek i zioła prowansalskie. Powstałym sosem polej makaron. Wierzch dania posyp tartym serem.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Cannelloni z mięsem mielonym na eleganckim talerzyku, udekorowane pietruszką.
cannelloni z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
23.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
669 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Cannelloni z mięsem mielonym - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego wykonanie zabiera niewiele czasu. Do wykonania tego dania wystarczy tylko kilka produktów, a całość jest świetną alternatywą dla typowego dania z makaronem. Idealnie komponuje się w towarzystwie sosu pomidorowego, który fantastycznie dopełnia całość.

Makaron cannelloni można z łatwością dostać w każdym większym sklepie. Warto wybierać rurki duże, ale krótsze, dzięki temu łatwiej będzie można je nadziać farszem. Te które są niezwykle długie najlepiej nadziewać małą łyżeczką, która wpasuje się w środek. Ten makaron najlepiej podgotować wcześniej, by po upieczeniu był odpowiednio miękki, a także by całość nie musiała spędzić w piekarniku zbyt dużo czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym, to z tym przepisem uda ci się to w naprawdę łatwy sposób. Z tej receptury powstaje zapiekanka, która jest naprawdę smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana. Do jej wykonania wystarczy tylko kilka produktów, które można znaleźć z łatwością w każdym większym sklepie. w tej wersji do zrobienia farszu polecane jest mielone mięso drobiowe, które zawiera mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo więcej białka. Dzięki temu całość jest dużo bardziej sycąca i zdrowa. Można użyć zarówno mięsa z kurczaka, jak i indyka. Dla osób, które nie przepadają za drobiem dobrą opcja będzie mielone mięso wieprzowe, które również wspaniale komponuje się z sosem.

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym jest niezwykle prosty i pozwala na przygotowanie całości w ekspresowym tempie. Choć danie może wydawać się dość pracochłonne, gdyż efekt końcowy jest niezwykle efektowny, wcale tak nie jest. Z tym przepisem przekonasz się, że całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu w domu i pozwala odtworzyć danie jak z prawdziwych włoskich restauracji. Rurki makaronowe skąpane w sosie pomidorowym to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na pyszną, sycącą kolację. To także pomysł na danie, które sprawdzi się na wszelkich rodzinnych uroczystościach.

Wartości odżywcze cannelloni z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(409g)
Energia (kalorie)
163.62 kcal
669.20 kcal
Białko
8.79 g
35.95 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w cannelloni z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(409g)
Węglowodany
15.59 g
63.75 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.12 g
53.68 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(409g)
Tłuszcz
7.86 g
32.14 g
Tłuszcze nasycone
2.74 g
11.21 g
Tłuszcze nienasycone
5.12 g
20.94 g
Tłuszcze jednonasycone
4.12 g
16.85 g
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
4.08 g

Witaminy w przepisie na cannelloni z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(409g)
Witamina B6
0.24 mg
0.97 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.39 mg
5.69 mg
Tiamina
0.11 mg
0.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.19 mg
13.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
15.92 µg (mcg)
65.10 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cannelloni z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(409g)
Sód
85.15 mg
348.26 mg
Potas
368.54 mg
1507.32 mg
Wapń
55.31 mg
226.23 mg
Fosfor
132.42 mg
541.58 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.48 mg
6.05 mg
Cynk
1.10 mg
4.51 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.80 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.42 mg
1.73 mg
Brak danych dla: cebula, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni z mięsem mielonym 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannelloni z mięsem mielonym

Lista alergenów dla cannelloni z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania cannelloni z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
250 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Pomidory w puszce
200 g
pół opakowania
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Przecier pomidorowy bez soli
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
125 g
1 opakowanie
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
44.80
Jak oceniasz przepis na cannelloni z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 60,0% osób