Przepis na cannelloni z mięsem mielonym krok po kroku
- Makaron cannelloni 250 g
- Mięso mielone z kurczaka 400 g
- Pomidory w puszce 200 g pół opakowania
- Przecier pomidorowy bez soli 500 g
- Cebula 100 g
- Ser Mozzarella 125 g 1 opakowanie
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj w nim makaron al dente. Następnie odcedź go z wody.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj mięso mielone. Podsmaż całość i dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem. Zalej pomidorami z puszki i duś przez 15 minut.
Naczynie żaroodporne polej 2 łyżkami oliwy. Rurki makaronowe napełnij dobrze farszem i poukładaj ciasno w naczyniu.
W garnuszku podgrzej przecier pomidorowy. Dodaj do niego sól, pieprz, czosnek i zioła prowansalskie. Powstałym sosem polej makaron. Wierzch dania posyp tartym serem.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Cannelloni z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego wykonanie zabiera niewiele czasu. Do wykonania tego dania wystarczy tylko kilka produktów, a całość jest świetną alternatywą dla typowego dania z makaronem. Idealnie komponuje się w towarzystwie sosu pomidorowego, który fantastycznie dopełnia całość.
Makaron cannelloni można z łatwością dostać w każdym większym sklepie. Warto wybierać rurki duże, ale krótsze, dzięki temu łatwiej będzie można je nadziać farszem. Te które są niezwykle długie najlepiej nadziewać małą łyżeczką, która wpasuje się w środek. Ten makaron najlepiej podgotować wcześniej, by po upieczeniu był odpowiednio miękki, a także by całość nie musiała spędzić w piekarniku zbyt dużo czasu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym, to z tym przepisem uda ci się to w naprawdę łatwy sposób. Z tej receptury powstaje zapiekanka, która jest naprawdę smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana. Do jej wykonania wystarczy tylko kilka produktów, które można znaleźć z łatwością w każdym większym sklepie. w tej wersji do zrobienia farszu polecane jest mielone mięso drobiowe, które zawiera mniej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych, a dużo więcej białka. Dzięki temu całość jest dużo bardziej sycąca i zdrowa. Można użyć zarówno mięsa z kurczaka, jak i indyka. Dla osób, które nie przepadają za drobiem dobrą opcja będzie mielone mięso wieprzowe, które również wspaniale komponuje się z sosem.
Przepis na cannelloni z mięsem mielonym jest niezwykle prosty i pozwala na przygotowanie całości w ekspresowym tempie. Choć danie może wydawać się dość pracochłonne, gdyż efekt końcowy jest niezwykle efektowny, wcale tak nie jest. Z tym przepisem przekonasz się, że całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu w domu i pozwala odtworzyć danie jak z prawdziwych włoskich restauracji. Rurki makaronowe skąpane w sosie pomidorowym to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na pyszną, sycącą kolację. To także pomysł na danie, które sprawdzi się na wszelkich rodzinnych uroczystościach.
Wartości odżywcze cannelloni z mięsem mielonym
Energia i białka
(409g)
Węglowodany w cannelloni z mięsem mielonym
(409g)
Tłuszcze
(409g)
Witaminy w przepisie na cannelloni z mięsem mielonym
(409g)
Składniki mineralne w przepisie na cannelloni z mięsem mielonym
(409g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cannelloni z mięsem mielonym
Lista alergenów dla cannelloni z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron cannelloni
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella