Zupa rybna z karpia

Opublikowano: 25.08.2021 r., 19:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp w zupie z warzywami
Zupa rybna z karpia
Zupa rybna z karpia to wspaniały pomysł na zdrowy posiłek, pełen smaku i aromatu. To danie, które przypadnie do gustu miłośnikom rybnych dań w tradycyjnej odsłonie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
358 kcal
Kcal w porcji
333 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karp cały (1000 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, łyżka cedzakowa

Przepis na zupę rybną z karpia krok po kroku

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do dużego garnka i zalej 2 l wody. Gotuj przez 20 minut.

Karpia opłucz i oskrob. Pokrój na mniejsze części i usuń wnętrzności. Włóż do garnka z jarzynami. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wrzuć ziele, liść laurowy i całość gotuj 30 minut.

Warzywa odcedź i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy.

Z ryby obierz białe mięso i wrzuć do wywaru.

Jak oceniasz przepis na zupę rybną z karpia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat zupy rybnej z karpia

Zupa rybna z karpia jeszcze do niedawna była potrawą dużo bardziej znaną. To ona bardzo często gościła w domach na wigilię, zamiast popularnego obecnie barszczu. Choć obecnie pojawia się w świątecznym menu nieco rzadziej warto przygotować ją samodzielnie z tego prostego przepisu i przekonać się jak wspaniale smakuje. To całkowicie postny posiłek, dlatego w pełni nadaje się na wigilijną kolację. Do tego jej wykorzystanie sprawia, że nie trzeba będzie lepić uszek, więc przygotowania pójdą dużo sprawniej.

Przepis na zupę rybną z karpia jest niezwykle łatwy. Choć popularny bardzo dawno temu, do dziś nie wiele się w nim zmieniło. Bazą całości jest ryba, w wersji wigilijnej karp, a także jarzyny. Jest tak gęsta, że nie potrzebuje dodatków, dlatego nie trzeba się martwić z czym można ją podać. Choć najlepiej smakuje z lanymi kluskami.

To najlepsza i bardzo treściwa zupa, która na pewno skradnie serca wszystkich domowników swoją delikatnością i głębokim, rybnym smakiem. Do te zupy najlepiej użyć całej ryby, jednak można też wykorzystać tylko głowy i ogony, co jest wspaniałym pomysłem na zużycie wszystkich resztek, które pozostają podczas przygotowania świątecznej wieczerzy. Zupa ze względu na dużą ilość mięsa jest bardzo wyrazista i pełna smaku.

Wigilijna zupa z karpia pozwala na zwiększenie spożycia ryb w diecie, co jest niezwykle korzystnym zjawiskiem. Ryby, choć niezwykle zdrowe, wciąż za rzadko pojawiają się w menu. Karp jest bardzo wartościowy, gdyż dostarcza niezbyt dużo kalorii, za to naprawdę sporo białka i witamin. To wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na cały organizm, zwłaszcza na układ krwionośny i nerwowy. Ta świąteczna zupa jest idealnym sposobem na włączenie karpia do codziennego menu w sposób łatwy i bardzo smaczny, gdyż z przepisu można korzystać znacznie częściej niż raz do roku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę rybną z karpia, która będzie pyszna, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla ciebie. Powstaje z niego naprawdę dobra potrawa, pełna smaku i wartości odżywczych.

Alergeny w zupie rybnej z karpia

Lista alergenów dla zupy rybnej z karpia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy rybnej z karpia

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa zupa dostarczająca dużo białka i cennych witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(333g)
Energia (kcal)
107.68
358.56
Białko (g)
13.67
45.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(333g)
Węglowodany (g)
2.85
9.48
Węglowodany przyswajalne (g)
2.16
7.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(333g)
Tłuszcz (g)
4.27
14.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
4.70
Tłuszcze nienasycone (g)
2.86
9.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.76
5.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
3.64
Cholesterol (mg)
49.62
165.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(333g)
Witamina A (µg (mcg))
63.27
210.69
Witamina B6 (mg)
0.17
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
1.15
3.83
Witamina C (mg)
2.34
7.79
Witamina D (µg (mcg))
18.57
61.84
Witamina E (mg)
0.61
2.03
Retinol (µg (mcg))
6.77
22.53
Tiamina (mg)
0.11
0.35
Ryboflawina (mg)
0.06
0.19
Niacyna (mg)
1.38
4.60
Foliany (µg (mcg))
18.38
61.22
Beta karoten (µg (mcg))
560.71
1867.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(333g)
Sód (mg)
46.92
156.26
Potas (mg)
319.10
1062.60
Wapń (mg)
38.89
129.52
Fosfor (mg)
326.04
1085.71
Magnez (mg)
26.02
86.63
Żelazo (mg)
1.04
3.45
Cynk (mg)
1.19
3.97
Miedź (mg)
0.06
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy rybnej z karpia 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy rybnej z karpia

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp cały
1000 g
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 1000 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
65.00