Karp smażony

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:10 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp smażony znajduje się na niebieskim talerzu. Obok leży widelec.
Karp smażony
Karp smażony nie jest trudny do przygotowania, ale tę rybę należy dobrze zamarynować przed usmażeniem. Sprawdź, jak wygląda przepis na smażonego karpia!
Przygotowanie 35 min
559 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2/3 szklanki (105 g)
  • Cytryna 1 sztuka (90 g)
  • Karp dzwonko 6 sztuk (1200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, pojemnik zamykany, miseczka

Przepis na karpia smażonego krok po kroku

Z cytryny wyciśnij sok.

Kawałki karpia opłucz i dokładnie osusz, a następnie natrzyj solą i pieprzem. Karpia umieść w pojemniku i skrop go sokiem z cytryny. Pojemnik zamknij i umieść w lodówce na ok. 3 h.

Zamarynowane kawałki karpia obtocz w mące pszennej z każdej strony.

Na patelni dobrze rozgrzej olej.

Karpia smaż ok. 5-6 min z obu stron i po ok. 3 min po bokach.

Jak oceniasz przepis na karpia smażonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat karpia smażonego

Karp smażony najczęściej podawany jest na kolację wigilijną, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go też w ciągu roku. Odpowiednio przygotowany wigilijny karp jest bardzo dobry i można go zjeść z wybranymi dodatkami.

Jak przygotować karpia do smażenia? Jeżeli kupisz karpia, który jest już podzielony na kawałki, to w zasadzie wystarczy go tylko opłukać i dobrze osuszyć. Następnie należy go zamarynować, odstawić do lodówki i po kilku godzinach można go usmażyć. Jeśli zdecydujesz się na zakup całego karpia, musisz go wcześniej dobrze przygotować. Należy odciąć mu głowę, ogon i płetwy, a potem trzeba pozbyć się wnętrzności i łusek. Jest to zajęcie dość czasochłonne, dlatego możesz zdecydować się na zakup już gotowych kawałków.

Przy karpiu konieczna jest marynata, ponieważ jest to ryba, która żyje przy mulistym dnie, więc bez odpowiedniego przygotowania w rybie pozostanie tzw. mulisty smak. Można się go pozbyć, mocząc rybę w mleku lub w soku z cytryny, ale odpowiednia będzie też marynata składająca się z soku z cytryny, soli i pieprzu. Rybę warto odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, a jeśli jest taka możliwość, to nawet na całą noc.

Jak usmażyć karpia na patelni? Przede wszystkim zwróć uwagę na to, aby olej nie znajdował się tylko na środku patelni. Karp powinien być zanurzony ok. 1,5 cm w oleju. Następnie należy go usmażyć z każdej strony, w tym też z boków. Jak długo smażyć karpia? Zazwyczaj wystarczy ok. 5-6 min na strony i po ok. 3 min na każdy bok.

Podana w przepisie ilość oleju jest tak naprawdę orientacyjna, ponieważ jest ona uzależniona od tego, jak dużą masz patelnie. Jeżeli przygotowujesz więcej kawałków karpia, to możesz okazać się, że potrzebna będzie wymiana oleju. Z kolei ilość potrzebnej mąki zależy od wielkości karpia.

Przepis na smażonego karpia nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać, że można go wymoczyć w mleku lub soku z cytryny, aby pozbyć się jego mulistego smaku. Dzwonko karpia podawaj z kawałkiem cytryny do wyciśnięcia bezpośrednio przed jedzeniem. Odpowiednim dodatkiem do smażonej ryby będą pieczone ziemniaki lub frytki i zestaw surówek.

Alergeny w karpiu smażonym

Lista alergenów dla karpia smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp dzwonko

Wartości odżywcze karpia smażonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
254.12
559.05
Białko (g)
13.57
29.85
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.18
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
5.49
12.08
Węglowodany przyswajalne (g)
5.23
11.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
19.35
42.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.44
5.38
Tłuszcze nienasycone (g)
16.91
37.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.74
25.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.18
11.39
Cholesterol (mg)
48.15
105.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
6.62
14.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.12
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.90
6.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
18.02
39.64
Witamina E (mg)
0.47
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.57
14.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
3.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.42
51.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.16
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
35.98
79.16
Potas (mg)
257.17
565.77
Wapń (mg)
32.22
70.89
Fosfor (mg)
309.04
679.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.61
49.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
3.03
Cynk (mg)
1.12
2.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia smażonego 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia smażonego

Koszt składników
58.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
105 g
2/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 105 g
Cytryna
90 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 90 g
Karp dzwonko
1200 g
6 sztuk
16.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
48.00
Za 1200 g
Koszt składników
58.60