Karp smażony w panierce

Opublikowano: 28.08.2021 r., 0:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp smażony w panierce podany na eleganckim talerzyku z cytryną.
Karp smażony w panierce
Karp smażony w panierce to danie, bez którego ciężko sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę w polskich domach. Ten przepis pozwala przygotować go w pysznej formie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
543 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Karp filet (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 550 4 łyżki (100 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na karp smażony w panierce krok po kroku

Karpia umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, Posyp ziołami i gałką muszkatołową.

Na talerz wysyp bułkę i otocz w niej każdy kawałek ryby.

Na patelni podsmaż olej i podsmaż każdy kawałek po 5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na karp smażony w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat karpia smażonego w panierce

Karp smażony w panierce to danie bez którego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Całość niezwykle smaczna i aromatyczna. Na to danie niektórzy czekają specjalnie cały rok. Jednak wcale nie trzeba się tak poświęcać. Przepis na tą potrawę jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie może gościć w menu znacznie częściej. Zwłaszcza, że jest rybą niezwykle zdrową.

Przepis na karpia smażonego w panierce jest bardzo prosty i niezbyt pracochłonny. Dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla osób, które postanowiły przyrządzić go po raz pierwszy. Całość świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Tak przygotowana ryba jest smaczna i aromatyczna.

To propozycja, która głównie sprawdzi się na święta. To danie niezwykle popularne podczas Bożego Narodzenia. To dlatego, że karp jest rybą o wyjątkowym smaku. Jednak, by smakowała naprawdę wyśmienicie najważniejszy jest odpowiedni sposób przygotowania. Dobrze pamiętać, by kupować karpie ze sprawdzonych i ekologicznych hodowli, dzięki czemu ich jakość będzie najlepsza, a mięso będzie się charakteryzowało dobrym smakiem.

To pomysł na wspaniałe i sycące danie. Karp smakuje tak dobrze, że nie trzeba do niego żadnych dodatków. Choć dobrze komponuje się z chlebem. W wersji obiadowej można rybę połączyć z ziemniakami lub kaszą i dodać do niego surówkę, dzięki czemu otrzyma się w pełni zbilansowany i zdrowy posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jaka panierka do karpia smażonego będzie najlepsza, to idealnie sprawdzi się z dodatkiem bułki tartej. To najpopularniejsza wersja, która nigdy nie zawodzi. Wystarczy dodać do całości odrobinę przypraw, by ryba była niesamowicie smaczna. W wersji bezglutenowej warto wykorzystać panier z ciecierzycy, który doda całości więcej białka, taka opcja będzie również lepsza dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Karp przygotowany z tego przepisu jest niezwykle smaczny. To świetny pomysł na danie dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na to, jak usmażyć karpia w panierce, by był pyszny i sycący. Całość nie jest zbyt mdła, czy delikatna. To danie idealne dla miłośników rybnych potraw.

Alergeny w karpiu smażonym w panierce

Lista alergenów dla karpia smażonego w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze karpia smażonego w panierce

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na smażenie i dodatek bułki tartej nie jest zbyt zdrowe. Dodatkowo jest bardzo ciężkostrawne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
187.33
543.25
Białko (g)
16.58
48.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
6.28
18.20
Węglowodany przyswajalne (g)
6.28
18.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
10.14
29.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
6.06
Tłuszcze nienasycone (g)
8.05
23.35

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
42.50
123.25
Potas (mg)
298.02
864.25
Wapń (mg)
36.98
107.25
Żelazo (mg)
1.55
4.49
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia smażonego w panierce 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia smażonego w panierce

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
1000 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
49.00