Przepis na karp smażony w panierce krok po kroku

Składniki
  • Karp filet 1000 g
  • Mąka pszenna typ 550 100 g 4 łyżki
  • Olej rzepakowy 60 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Karpia umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny, Posyp ziołami i gałką muszkatołową.

Na talerz wysyp bułkę i otocz w niej każdy kawałek ryby.

Na patelni podsmaż olej i podsmaż każdy kawałek po 5 minut z każdej strony.

Karp smażony w panierce podany na eleganckim talerzyku z cytryną.
karp smażony w panierce
Koszt przygotowania dania
33.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
543 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Karp smażony w panierce - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o karpiu smażonym w panierce

Karp smażony w panierce to danie bez którego trudno sobie wyobrazić wigilijną wieczerzę. Całość niezwykle smaczna i aromatyczna. Na to danie niektórzy czekają specjalnie cały rok. Jednak wcale nie trzeba się tak poświęcać. Przepis na tą potrawę jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie może gościć w menu znacznie częściej. Zwłaszcza, że jest rybą niezwykle zdrową.

Przepis na karpia smażonego w panierce jest bardzo prosty i niezbyt pracochłonny. Dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla osób, które postanowiły przyrządzić go po raz pierwszy. Całość świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Tak przygotowana ryba jest smaczna i aromatyczna.

To propozycja, która głównie sprawdzi się na święta. To danie niezwykle popularne podczas Bożego Narodzenia. To dlatego, że karp jest rybą o wyjątkowym smaku. Jednak, by smakowała naprawdę wyśmienicie najważniejszy jest odpowiedni sposób przygotowania. Dobrze pamiętać, by kupować karpie ze sprawdzonych i ekologicznych hodowli, dzięki czemu ich jakość będzie najlepsza, a mięso będzie się charakteryzowało dobrym smakiem.

To pomysł na wspaniałe i sycące danie. Karp smakuje tak dobrze, że nie trzeba do niego żadnych dodatków. Choć dobrze komponuje się z chlebem. W wersji obiadowej można rybę połączyć z ziemniakami lub kaszą i dodać do niego surówkę, dzięki czemu otrzyma się w pełni zbilansowany i zdrowy posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jaka panierka do karpia smażonego będzie najlepsza, to idealnie sprawdzi się z dodatkiem bułki tartej. To najpopularniejsza wersja, która nigdy nie zawodzi. Wystarczy dodać do całości odrobinę przypraw, by ryba była niesamowicie smaczna. W wersji bezglutenowej warto wykorzystać panier z ciecierzycy, który doda całości więcej białka, taka opcja będzie również lepsza dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Karp przygotowany z tego przepisu jest niezwykle smaczny. To świetny pomysł na danie dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na to, jak usmażyć karpia w panierce, by był pyszny i sycący. Całość nie jest zbyt mdła, czy delikatna. To danie idealne dla miłośników rybnych potraw.

Wartości odżywcze karpia smażonego w panierce

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (290g)
Energia (kalorie)
187.33 kcal
543.25 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (290g)
Tłuszcz
10.14 g
29.41 g
Tłuszcze nasycone
2.09 g
6.06 g
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia smażonego w panierce 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karpiu smażonym w panierce

Lista alergenów dla karpia smażonego w panierce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania karpia smażonego w panierce

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
1000 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 550
100 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
49.00
Łączny koszt
33.22
Jak oceniasz przepis na karp smażony w panierce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób