Karp po żydowsku

Opublikowano: 22.12.2021 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp po żydowsku podany na białym półmisku.
Karp po żydowsku
Karp po żydowsku to doskonała propozycja na rybę nie tylko na wigilię. Pyszna ryba w sosie z dodatkiem sosu z rodzynkami i migdałami świetnie sprawdzi się jako przystawka.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
400 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karp filet (1000 g)
  • Rodzynki (200 g)
  • Migdały - płatki (200 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Natka pietruszki 2 pęczki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na karp po żydowsku krok po kroku

Filet dopraw solą i pieprzem.

Podziel go na porcje.

Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Do garnka wlej bulion, włóż karpia i cebulę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj całość na wolnym ogniu przez 25-30 minut.

Karpia wyjmij z bulionu i ułóż na talerzu.

Bulion gotuj na dużym ogniu, aby odparował.

Dodaj do niego rodzynki i płatki migdałów.

Polej sosem karpia.

Posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.

Jak oceniasz przepis na karp po żydowsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat karpia po żydowsku

Karp po żydowsku to świetny przepis na pyszną rybę. Danie można podać na wigilię oraz w dzień powszedni. Spożywać je można na ciepło i na zimno. Przepis na karpia po żydowsku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z karpia, bulion warzywny, rodzynki, płatki migdałów, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, sól, pieprz, natka pietruszki, olej rzepakowy.

Jak zrobić karpia po żydowsku? Filet dopraw solą i pieprzem. Podziel go na porcje. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Do garnka wlej bulion, włóż karpia i cebulę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Karpia wyjmij z bulionu i ułóż na talerzu. Bulion gotuj na dużym ogniu, aby odparował. Dodaj do niego rodzynki i płatki migdałów. Polej sosem karpia. Posiekaj natkę pietruszki i posyp danie.

Ryba karp jest rybą hodowlaną. Kupić można całe sztuki lub sam filet, który jest łatwiejszy w obróbce. Karp jest dobrym źródłem białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Odpowiada za procesy regeneracyjne, produkcję hormonów i enzymów odpowiedzialnych za metabolizm. Karp jest doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, wapń czy fosfor. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Zapobiega powstawaniu osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci. Karp jest rybą średnio tłustą i zawiera średnią ilość kalorii. Mogą go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszny karp po żydowsku świetnie sprawdzi się jako danie na wigilię. Można go także przygotować na co dzień. Karpia podawać można na ciepło i na zimno. Można także przygotować rybę w całości i zrobić ją w galarecie. Ryba faszerowana rodzynkami i płatkami migdałów zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom.

Alergeny w karpiu po żydowsku

Lista alergenów dla karpia po żydowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze karpia po żydowsku

na 100g gotowej potrawy

Karp po żydowsku to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Ryby zawierają dużą ilość kwasów omega 3. Ryby powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Staraj się wybierać tłuste ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
174.33
400.97
Białko (g)
9.88
22.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
10.06
23.14
Węglowodany przyswajalne (g)
8.14
18.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.92
4.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
11.02
25.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.66
3.81
Tłuszcze nienasycone (g)
9.36
21.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.53
15.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.83
6.52
Cholesterol (mg)
28.21
64.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
13.61
31.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.65
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.77
8.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
10.56
24.28
Witamina E (mg)
2.46
5.66
Brak danych dla: rodzynki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.85
8.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
2.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.46
35.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
110.26
253.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
88.14
202.71
Potas (mg)
307.72
707.75
Wapń (mg)
48.85
112.37
Fosfor (mg)
230.22
529.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.38
92.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
2.79
Cynk (mg)
0.96
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia po żydowsku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia po żydowsku

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
1000 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 1000 g
Rodzynki
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Migdały - płatki
200 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
18.75
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Natka pietruszki
40 g
2 pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Koszt składników
95.50