Węgierska zupa rybna

Opublikowano: 22.04.2022 r., 19:15 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Węgierska zupa rybna w misce
Węgierska zupa rybna
Węgierska zupa rybna to doskonały posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
460 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karp filet (1000 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Por (50 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Cebula (100 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Papryka czerwona (300 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Śmietana 12% (70 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na węgierską zupę rybną krok po kroku

Do garnka wrzucamy kawałki ryby oraz pokrojoną marchewkę, por i seler. Całość zalewamy wodą 2 l i gotujemy około 60 minut.

W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę.

Do garnka dodajemy warzywa z patelni, posiekaną papryczkę chilli, passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na koniec zupę zabielamy śmietaną.

Gotujemy ją jeszcze przez kilka minut.

Jak oceniasz przepis na węgierską zupę rybną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat węgierskiej zupy rybnej

Pyszna węgierska zupa rybna to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Zupa rybna pikantna z warzywami i passatą pomidorową jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak ugotować węgierską zupę rybną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku do garnka wrzucamy kawałki ryby oraz pokrojoną marchewkę, por i seler. Całość zalewamy wodą 2 l i gotujemy około 60 minut. W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę. Do garnka dodajemy warzywa z patelni, posiekaną papryczkę chilli, passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec zupę zabielamy śmietaną. Gotujemy ją jeszcze przez kilka minut.

Sprawdzony przepis na węgierską zupę rybną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z marchewki, która posiada wiele wartości odżywczych. Jest to doskonałe źródło karotenoidów, które odpowiadają za kolor warzywa. Beta-karoten wpływa między innymi na poprawę naszej odporności, a także przyśpiesza proces opalania. Posiada również właściwości przeciwutleniające, które chronią nas przed wystąpieniem chorób nowotworowych. Związki zawarte w marchewce regulują poziom cholesterolu we krwi. Odpowiadają za to pektyny. Warzywo również doskonale wpływa na prawidłową pracę żołądka u niemowląt. Surowa marchewka posiada niski indeks glikemiczny IG = 30, natomiast w ugotowanej wzrasta jego wartość. Dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w surowej postaci. Warzywo stosowanie jest także w medycynie naturalnej. Gotowana marchewka jest również idealnym dodatkiem do obiadu dla dzieci, dzięki czemu ich dieta będzie bogatsza w witaminy.

Smaczna zupa po węgiersku odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Przyprawy odgrywają tu kluczową rolę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w węgierskiej zupie rybnej

Lista alergenów dla węgierskiej zupy rybnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze węgierskiej zupy rybnej

na 100g gotowej potrawy

Zupa ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić ją do naszego menu na stałe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
92.00
460.00
Białko (g)
9.39
46.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
4.20
21.01
Węglowodany przyswajalne (g)
3.27
16.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
4.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.16
20.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
6.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.91
14.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
9.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
5.12
Cholesterol (mg)
33.23
166.14

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
58.09
290.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.76
3.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.07
115.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
12.00
59.99
Witamina E (mg)
0.97
4.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.36
36.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.30
6.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.84
99.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
527.23
2636.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
71.28
356.41
Potas (mg)
314.46
1572.28
Wapń (mg)
33.74
168.69
Fosfor (mg)
221.74
1108.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.10
115.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
5.54
Cynk (mg)
0.87
4.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny węgierskiej zupy rybnej 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania węgierskiej zupy rybnej

Koszt składników
82.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
1000 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 1000 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Por
50 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Papryka czerwona
300 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
82.70