Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na karpia w śmietanie krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Rybę dopraw solą i pieprzem, oprósz każdy kawałek mąką.

Podsmaż całość na patelni.

W naczyniu żaroodpornym umieść śmietanę. Poukładaj na niej kawałki ryby i posiekaną w piórka cebulę.

Na wierz dodaj starte pieczarki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Karp w śmietanie podany w eleganckim naczyniu z ziołami.
Karp w śmietanie - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - karp w śmietanie

W skrócie
Kalorii w porcji
556 kcal
Wielkość
jednej porcji
350 g
Indeks glikemiczny
52

Wartości odżywcze karpia w śmietanie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy przepis na rybę, która jest świetnym źródłem dużej ilości cennych składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
159.01
556.55
Białko (g)
10.11
35.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.66
26.81
Węglowodany przyswajalne (g)
7.28
25.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.39
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
9.79
34.27
Tłuszcze nasycone (g)
3.70
12.94
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
21.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.85
16.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
4.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.60
135.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
21.83
76.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.74
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.49
5.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
11.29
39.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.96
3.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.40
74.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.50
Ryboflawina (mg)
0.14
0.51
Niacyna (mg)
1.76
6.17
Foliany (µg (mcg))
23.21
81.25
Beta karoten (µg (mcg))
3.71
13.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
28.41
99.45
Potas (mg)
245.49
859.20
Wapń (mg)
38.14
133.49
Fosfor (mg)
225.86
790.50
Magnez (mg)
19.96
69.87
Żelazo (mg)
1.10
3.85
Cynk (mg)
0.90
3.14
Miedź (mg)
0.10
0.33
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia w śmietanie 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w karpiu w śmietanie

Lista alergenów dla karpia w śmietanie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat karpia w śmietanie

Karp w śmietanie to potrawa, która zwykle gości na wigilijnym stole. Jednak w zupełnie innej wersji niż ta przedstawiona w przepisie. Warto zmodyfikować odrobinę przepis i zadziwić gości alternatywą szybszą, lepszą i o zdecydowanie piękniejszym wyglądzie. Karp zapiekany w śmietanie to wciąż danie postne, które zaskoczy wszystkich swoją nową, świeższą formułą. To zdecydowanie opcja dla wszystkich osób, którym znudziła się już tradycyjna wersja.

Karp w śmietanie i cebuli smakuje równie dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Może stanowić osobną potrawę lub część głównego dania. Pasują do niego gotowane lub pieczone buraczki, które świetnie dopełnią smak całości.

W tym wypadku karp również nie jest smażony, tylko delikatnie podsmażany. Dzięki czemu jest dużo zdrowszym wyborem. Całość jest pieczona w piekarniku bez dodatku tłuszczu, więc to również dobry sposób na zmniejszenie tego składnika w swojej diecie. W wersji bardziej fit śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, który zawiera więcej białka.

Przepis na karpia w śmietanie jest niesamowicie łatwy, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, a efekt końcowy prezentuje się niezwykle zjawiskowo i dekoracyjnie. Jeśli chce się uzyskać jeszcze piękniejsze danie, można do śmietany dodać odrobinę sera, który dobrze się roztopi i stworzy wspaniałą chmurkę dookoła ryby.

Karp pieczony w sosie śmietanowym, choć zwykle kojarzony jest tylko ze świętami, może spokojnie stanowić zdrowy i pyszny sposób na obiad lub kolację. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten wigilijny karp w nowej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem.

Jeśli nie posiada się piekarnika ten przepis można lekko zmodyfikować, by powstał karp duszony na patelni ze śmietaną. Wystarczy rybę najpierw podsmażyć, następnie zalać ją śmietaną, by ta stworzyła kremowy sos.

W tej opcji ryba została połączona z pieczarkami, które dopełniają smak całości. To danie z piekarnika jest nie tylko pyszne, ale również bardzo łatwe.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia w śmietanie

Koszt składników
59.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
640 g
4 porcje
13.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
20.80
Za 640 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
5 łyżek
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
59.20
Jak oceniasz przepis na karpia w śmietanie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.1% osób