Zupa z głów karpia

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z głów karpia podana w dużym garnku.
Zupa z głów karpia
Zupa z głów karpia to wspaniała, pełna smaku potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych dań. To naprawdę pyszne rozwiązanie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
171 kcal
Kcal w porcji
193 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Karp cały (800 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Pomidor (200 g)
  • Sok cytrynowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z głów karpia krok po kroku

Umyj i oczyść karpia. Oddziel od niego głowy. Zalej zimną wodą, dodaj sól i zagotuj 10-15 minut, następnie wyjąć.

Odcedź bulion i zagotuj. Dodaj obrane: cebulę, a także marchewki, seler i korzenie pietruszki.

Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, karpia, obrane i drobno pokrojone pomidory, czarny pieprz, liść laurowy i lubczyk. Gotuj do miękkości ziemniaków.

Posyp zupę posiekaną natką pietruszki. Posól do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę z głów karpia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat zupy z głów karpia

Zupa z głów karpia to wspaniała, pełna smaku potrawa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych dań. To naprawdę pyszne rozwiązanie.

Przepis na zupę z głów karpia to doskonała opcja na wspaniałe danie, które sprawdzi się świetnie, szczególnie na święta. Świąteczna zupa rybna wcale nie musi bazować na filetach, których używa się również w inny sposób. Dzięki wykorzystaniu głów ryb nic się nie marnuje. To prawdziwa potrawa w duchu "zero waste". Choć robiona na głowach jest naprawdę bardzo smaczna. Zupa rybna z karpia jeszcze do niedawna była potrawą dużo bardziej znaną. To ona bardzo często gościła w domach na wigilię, zamiast popularnego obecnie barszczu. Choć obecnie pojawia się w świątecznym menu, nieco rzadziej warto przygotować ją samodzielnie z tego prostego przepisu i przekonać się jak wspaniale smakuje. To całkowicie postny posiłek, dlatego w pełni nadaje się na wigilijną kolację. Do tego jej wykorzystanie sprawia, że nie trzeba będzie lepić uszek, więc przygotowania pójdą dużo sprawniej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z głów karpia, która będzie pyszna, a przy okazji szybka, to ten prosty przepis będzie idealnym wyborem. Zupa, która z niego powstaje, jest tak dobra, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Karp jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko na święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Karp zawiera sporo białka, a przy okazji zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy.

Alergeny w zupie z głów karpia

Lista alergenów dla zupy z głów karpia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy z głów karpia

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(193g)
Energia (kcal)
88.76
171.31
Białko (g)
9.85
19.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(193g)
Węglowodany (g)
5.29
10.21
Węglowodany przyswajalne (g)
4.26
8.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(193g)
Tłuszcz (g)
2.99
5.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.00
1.92
Tłuszcze nienasycone (g)
1.99
3.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.22
2.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.77
1.49
Cholesterol (mg)
34.17
65.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(193g)
Witamina A (µg (mcg))
58.74
113.36
Witamina B6 (mg)
0.18
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
1.53
Witamina C (mg)
6.71
12.96
Witamina D (µg (mcg))
12.79
24.68
Witamina E (mg)
0.51
0.99
Retinol (µg (mcg))
4.66
8.99
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
1.19
2.30
Foliany (µg (mcg))
17.96
34.67
Beta karoten (µg (mcg))
540.95
1044.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(193g)
Sód (mg)
35.49
68.49
Potas (mg)
318.28
614.28
Wapń (mg)
31.08
59.99
Fosfor (mg)
237.51
458.39
Magnez (mg)
23.10
44.58
Żelazo (mg)
0.87
1.68
Cynk (mg)
0.90
1.73
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z głów karpia 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z głów karpia

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp cały
800 g
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 800 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Pomidor
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Sok cytrynowy
15 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Koszt składników
71.00