Karp pieczony

Opublikowano: 18.05.2022 r., 12:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karp pieczony w folii aluminiowej na drewnianej desce
Karp pieczony
Przepis na karpia pieczonego w piekarniku to super smaczny pomysł na danie wigilijne. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać tę pyszną rybę w nowoczesnym i pysznym wydaniu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
174 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Karp cały (600 g)
  • Cytryna 2 sztuki (160 g)
  • Pomarańcza 2 sztuki (480 g)
  • Miód 1 łyżka (25 g)
  • Sól (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, sok z pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, wyciskarka do cytrusów

Przepis na karpia pieczonego krok po kroku

Cytryny umyj. Z jednej z nich wyciśnij sok. Drugą pokrój w plasterki.

Rybę umyj i oczyść z łusek. Skrop sokiem z cytryny. Zostaw na 10 minut.

Ponownie opłucz rybę i osusz.

Z pomarańczy wyciśnij sok. Wymieszaj go z miodem.

Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Natnij skórę nożem. Oprósz rybę solą.

W naciętej skórze ułóż plasterki cytryny. Polej całość sokiem pomarańczowym z miodem.

Włóż rybę do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na karpia pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat karpia pieczonego

Przepis na karpia pieczonego w piekarniku to super smaczny pomysł na danie wigilijne. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz podać tę pyszną rybę w nowoczesnym i pysznym wydaniu.

Jeśli Twoja wieczerza wigilijna nie może obejść się, bez tej smacznej ryby, to koniecznie sprawdź jak zrobić karpia pieczonego. Do jego przygotowania potrzebujesz karpia. Może być tusza lub tylko filet, w zależności od upodobania. Z jednej cytryny wyciśnij sok i skrop nim oczyszczoną i umytą rybę. Odstaw na kilka minut i ponownie opłucz. Ułóż karpia w naczyniu żaroodpornym i nakrój jego skórę. Posól i w przerwy wciśnij plastry cytryny. Rybę polej świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy wymieszanym z miodem. Piecz około 30-40 minut w 180 stopniach. Tylko tyle wystarczy, by powstał ten pyszny karp pieczony na wigilię.

Takie danie na święta potrzebuje dużo mniej czasu na przygotowanie niż standardowe smażone filety. A wiadomo, że w gorączce świątecznych przygotowań każda minuta ma znaczenie.

Karp to ryba, która wzbudza wiele emocji. Przed świętami szczególnie jej temat zagrzewa do dyskusji jej przeciwników i zwolenników. Karp jest dość tani w hodowli. W 100 g rybiego mięsa mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny. W karpiu są również kwasy omega-3, które mają duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Karp pieczony to nie tylko smaczny, ale i dobry dla zdrowia posiłek.

Alergeny w karpiu pieczonym

Lista alergenów dla karpia pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp cały

W przepisie na karpia pieczonego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze karpia pieczonego

na 100g gotowej potrawy

W 100 g karpia mamy około 120 kcal, w tym 18 g białka. Jest to również dobre źródło witaminy A, witamin z grupy B, witaminę D, K oraz fosfor.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
87.02
174.05
Białko (g)
8.82
17.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.14
14.29
Węglowodany przyswajalne (g)
5.88
11.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
2.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.76
5.53
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.82
3.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
2.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.40
Cholesterol (mg)
31.18
62.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.54
17.07
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
1.45
Witamina C (mg)
23.69
47.39
Witamina D (µg (mcg))
11.67
23.34
Witamina E (mg)
0.32
0.63
Retinol (µg (mcg))
4.25
8.50
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Niacyna (mg)
0.94
1.88
Foliany (µg (mcg))
14.94
29.87
Beta karoten (µg (mcg))
27.21
54.43

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
176.24
352.47
Potas (mg)
239.64
479.28
Wapń (mg)
39.11
78.22
Fosfor (mg)
202.69
405.39
Magnez (mg)
18.53
37.06
Żelazo (mg)
0.64
1.27
Cynk (mg)
0.74
1.48
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny karpia pieczonego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania karpia pieczonego

Koszt składników
71.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp cały
600 g
50.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 600 g
Cytryna
160 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.16
Za 160 g
Pomarańcza
480 g
2 sztuki
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.84
Za 480 g
Miód
25 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
71.30