Przepis na faworki z karpia krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Czosnek drobno posiekaj, dodaj do miski z mlekiem i wymieszaj. Włóż płaty karpia i odstaw do namaczania najlepiej przez całą noc.

Odsącz filety z nadmiaru mleka i pokrój w paski. W każdym pasku, na środku zrób małe rozcięcie i przełóż przez nie filet otrzymując kształt faworka.

Tak powstałe faworki obtaczaj w mące i smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju.

karp
faworki z karpia
Koszt przygotowania dania
17.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1078 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Faworki z karpia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o faworkach z karpia

Faworki z karpia to niecodzienny i bardzo oryginalny sposób na przyrządzenie tej ryby. Karp kojarzy się przede wszystkim z okresem Świąt Bożego Narodzenia i to właśnie z ich okazji jest najczęściej przygotowywany. Wciąż wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie Wigilii bez pieczonego lub smażonego karpia na stole. Jest on obowiązkową jedną z tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych, których każdy powinien spróbować w ten szczególny wieczór. Faworki z ryby są zdecydowanie mniej popularną wersją niż smażone, czy pieczone filety, ale chrusty z karpia powinni je spróbować wszyscy, którzy uwielbiają tą rybę. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić i podać karpia w oryginalny sposób i zaskoczyć wszystkich gości, rodzinę i przyjaciół koniecznie poznaj nasz przepis na faworki z ryb, które zaciekawią wszystkich. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, choć warto zaplanować to dzień wcześniej. Aby faworki z karpia były pyszne i miały wyrazisty smak dobrze jest ostawić je na całą noc do namoczenia w zalewie przygotowanej z mleka i drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Po tym czasie wystarczy pokroić je w mniejsze paski, każdy z nich naciąć delikatnie na środku i przekładać na kształt faworków. Tak uformowane faworki z ryby wystarczy następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Niestety, tak przygotowane faworki ze względu na sposób obróbki jakim jest smażenie w głębokim tłuszczu są ciężkostrawne i kaloryczne. Warto o tym pamiętać i zachować je specjalne, odświętne okazje. Jak widzisz przepis na faworki z karpia nie jest trudny, ani skomplikowany i nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Dlatego każdy poradzi sobie z nimi bez problemu, a w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć również dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować najlepsze faworki z karpia na święta nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Wartości odżywcze faworków z karpia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(750g)
Energia (kalorie)
143.75 kcal
1078.12 kcal
Białko
13.05 g
97.89 g

Węglowodany w faworkach z karpia

Na 100g
Na porcję
(750g)
Węglowodany
3.64 g
27.33 g
Węglowodany przyswajalne
3.62 g
27.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.03 g
0.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(750g)
Tłuszcz
8.18 g
61.36 g
Tłuszcze nasycone
1.91 g
14.34 g
Tłuszcze nienasycone
6.27 g
47.02 g
Tłuszcze jednonasycone
4.24 g
31.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
15.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
45.53 mg
341.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na faworki z karpia

Na 100g
Na porcję
(750g)
Witamina B6
0.16 mg
1.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
16.54 µg (mcg)
124.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.29 mg
9.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.25 µg (mcg)
106.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na faworki z karpia

Na 100g
Na porcję
(750g)
Sód
42.80 mg
321.02 mg
Potas
269.54 mg
2021.55 mg
Wapń
63.01 mg
472.60 mg
Fosfor
305.41 mg
2290.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.51 mg
176.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.98 mg
7.38 mg
Cynk
1.13 mg
8.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków z karpia 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w faworkach z karpia

Lista alergenów dla faworków z karpia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania faworków z karpia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
500 g
13.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 500 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na faworki z karpia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób