Faworki z karpia
Opublikowano: 05.09.2021 r.
Faworki z karpia to niecodzienny i bardzo oryginalny sposób na przyrządzenie tej ryby. Faworki z ryby są zdecydowanie mniej popularną wersją niż smażone, czy pieczone filety, ale chrusty z karpia powinni je spróbować wszyscy, którzy uwielbiają tą rybę.
Składniki dla 1 porcji:
- Karp filet - 500 g
- Mleko 2% - 200 ml (3/4 szklanki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska
Przepis krok po kroku
- Czosnek drobno posiekaj, dodaj do miski z mlekiem i wymieszaj. Włóż płaty karpia i odstaw do namaczania najlepiej przez całą noc.
- Odsącz filety z nadmiaru mleka i pokrój w paski. W każdym pasku, na środku zrób małe rozcięcie i przełóż przez nie filet otrzymując kształt faworka.
- Tak powstałe faworki obtaczaj w mące i smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju.
Komentarz dietetyka
Faworki z karpia ze względu na to, że smażone są w głębokim tłuszczu są kaloryczne i ciężkostrawne. U osób z problemami żołądkowo-jelitowymi mogą powodować nasilenie dolegliwości.