Faworki z karpia

Opublikowano: 05.09.2021 r., 17:41 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
karp
Faworki z karpia
Faworki z karpia to niecodzienny i bardzo oryginalny sposób na przyrządzenie tej ryby. Faworki z ryby są zdecydowanie mniej popularną wersją niż smażone, czy pieczone filety, ale chrusty z karpia powinni je spróbować wszyscy, którzy uwielbiają tą rybę.
Przygotowanie 30 min
1078 kcal
Kcal w porcji
750 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Karp filet (500 g)
  • Mleko 2% 3/4 szklanki (200 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska

Przepis na faworki z karpia krok po kroku

Czosnek drobno posiekaj, dodaj do miski z mlekiem i wymieszaj. Włóż płaty karpia i odstaw do namaczania najlepiej przez całą noc.

Odsącz filety z nadmiaru mleka i pokrój w paski. W każdym pasku, na środku zrób małe rozcięcie i przełóż przez nie filet otrzymując kształt faworka.

Tak powstałe faworki obtaczaj w mące i smaż na patelni na mocno rozgrzanym oleju.

Jak oceniasz przepis na faworki z karpia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat faworków z karpia

Faworki z karpia to niecodzienny i bardzo oryginalny sposób na przyrządzenie tej ryby. Karp kojarzy się przede wszystkim z okresem Świąt Bożego Narodzenia i to właśnie z ich okazji jest najczęściej przygotowywany. Wciąż wiele polskich rodzin nie wyobraża sobie Wigilii bez pieczonego lub smażonego karpia na stole. Jest on obowiązkową jedną z tradycyjnych dwunastu potraw wigilijnych, których każdy powinien spróbować w ten szczególny wieczór. Faworki z ryby są zdecydowanie mniej popularną wersją niż smażone, czy pieczone filety, ale chrusty z karpia powinni je spróbować wszyscy, którzy uwielbiają tą rybę. Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić i podać karpia w oryginalny sposób i zaskoczyć wszystkich gości, rodzinę i przyjaciół koniecznie poznaj nasz przepis na faworki z ryb, które zaciekawią wszystkich. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, choć warto zaplanować to dzień wcześniej. Aby faworki z karpia były pyszne i miały wyrazisty smak dobrze jest ostawić je na całą noc do namoczenia w zalewie przygotowanej z mleka i drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Po tym czasie wystarczy pokroić je w mniejsze paski, każdy z nich naciąć delikatnie na środku i przekładać na kształt faworków. Tak uformowane faworki z ryby wystarczy następnie obtoczyć w mące i smażyć na patelni na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Niestety, tak przygotowane faworki ze względu na sposób obróbki jakim jest smażenie w głębokim tłuszczu są ciężkostrawne i kaloryczne. Warto o tym pamiętać i zachować je specjalne, odświętne okazje. Jak widzisz przepis na faworki z karpia nie jest trudny, ani skomplikowany i nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Dlatego każdy poradzi sobie z nimi bez problemu, a w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć również dzieci. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować najlepsze faworki z karpia na święta nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w faworkach z karpia

Lista alergenów dla faworków z karpia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Karp filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze faworków z karpia

na 100g gotowej potrawy

Faworki z karpia ze względu na to, że smażone są w głębokim tłuszczu są kaloryczne i ciężkostrawne. U osób z problemami żołądkowo-jelitowymi mogą powodować nasilenie dolegliwości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(750g)
Energia (kcal)
143.75
1078.12
Białko (g)
13.05
97.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(750g)
Węglowodany (g)
3.64
27.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
27.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(750g)
Tłuszcz (g)
8.18
61.36
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
14.34
Tłuszcze nienasycone (g)
6.27
47.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.24
31.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.03
15.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.53
341.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(750g)
Witamina B6 (mg)
0.16
1.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
16.54
124.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
9.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.25
106.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(750g)
Sód (mg)
42.80
321.02
Potas (mg)
269.54
2021.55
Wapń (mg)
63.01
472.60
Fosfor (mg)
305.41
2290.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.51
176.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
7.38
Cynk (mg)
1.13
8.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków z karpia 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków z karpia

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karp filet
500 g
13.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 500 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
41.50