Faworki puszyste

Opublikowano: 31.08.2022 r., 0:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
faworki puszyste
Faworki puszyste
Pyszne i puszyste faworki sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek, poznaj mój prosty przepis i przygotuj faworki już teraz.
Przygotowanie 40 min
Mieszanie i łączenie i Czas smażenia 10 min
97 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 40 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Spirytus 1 łyżka (20 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (10 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na faworki puszyste krok po kroku

Mąkę wsyp do miski i wymieszaj ze śmietaną.

Dodaj żółtka, spirytus, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Całość wyłóż na stolnicę i rozwałkuj.

Pokrój ciasto na trójkąty i w każdym zrób niewielką dziurkę.

Przełóż jeden z końców ciasta przez dziurkę.

Olej mocno rozgrzej w garnku i smaż kolejno faworki.

Gdy faworki ostygną, posyp je cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na faworki puszyste
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat faworków puszyste

Faworki puszyste to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na faworki puszyste, które będą tak pyszne w smaku, jak tradycyjna wersja, będą bardziej puszyste niż kruche. Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, spirytus, proszek do pieczenia, cukier puder, śmietana i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.

Zatem, jak zrobić puszyste faworki?

W pierwszej kolejności wsyp mąkę do miski i dokładnie wymieszaj ze śmietaną.

Następnie wbij żółtka jaj, wlej spirytus, wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj. Całość wyłóż na stolnicę i rozwałkuj, delikatnie podsypuj mąką tak, aby ciasto nie przyklejało się.

Z ciasta wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić najlepsze chruściki do kawy, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj dobre, domowe, smaczne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich.

Alergeny w faworkach puszyste

Lista alergenów dla faworków puszyste przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze faworków puszyste

na 100g gotowej potrawy

Gotowe faworki połóż na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
487.91
97.58
Białko (g)
5.15
1.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
52.57
10.51
Węglowodany przyswajalne (g)
51.70
10.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
27.75
5.55
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
0.61
Tłuszcze nienasycone (g)
24.72
4.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
17.46
3.49
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.25
1.45
Cholesterol (mg)
67.21
13.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
26.71
5.34
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.07
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.04
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
26.02
5.20
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.46
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.42
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
103.59
20.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.06
1.21
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
6.01
1.20
Potas (mg)
164.88
32.98
Wapń (mg)
61.52
12.30
Fosfor (mg)
137.66
27.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.93
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.93
0.79
Cynk (mg)
0.47
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków puszyste 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków puszyste

Koszt składników
60.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Spirytus
20 ml
1 łyżka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 ml
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Koszt składników
60.10