Szybkie faworki

Opublikowano: 27.01.2022 r., 20:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szybkie faworki
Szybkie faworki
Faworki kojarzą Ci się z ciężką i żmudną pracą? Nic z tego, poznaj mój przepis na szybkie faworki, które przygotujesz w kilka minut.
Przygotowanie 20 min
Czas smażenia 7 min
127 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Spirytus 1 łyżka (10 ml)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Jajko (1 szt.)
  • Śmietana 18% 7 łyżek (70 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na szybkie faworki krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski.

Wbij jajko i żółtka, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.

Wyrób ciasto w rękach, kilka razy formując kulę.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij romby o długości 3-4 cm i zawiń kokardki.

Olej mocno rozgrzej w garnku i smaż faworki na złocisty kolor.

Po usmażeniu posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szybkie faworki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat szybkich faworków

Szybkie faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzięki niemu Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na szybkie faworki.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, odrobina spirytusu, cukier, masło, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak, jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.

Ciasto na faworki jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że przesianą mąkę przez sitko wsypiesz do miski, dodasz żółtka i resztę składników, a następnie połączysz wszystkie składniki za pomocą rózgi. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta w rękach i przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić szybkie faworki, wykorzystaj mój sprawdzony i prosty przepis, przygotuj najprostsze, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w szybkich faworkach

Lista alergenów dla szybkich faworków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkich faworków

na 100g gotowej potrawy

Po usmażeniu przełóż faworki na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
425.67
127.70
Białko (g)
6.91
2.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
42.96
12.89
Węglowodany przyswajalne (g)
42.04
12.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
24.24
7.27
Tłuszcze nasycone (g)
5.35
1.61
Tłuszcze nienasycone (g)
18.88
5.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.48
4.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.41
1.62
Cholesterol (mg)
127.01
38.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
73.00
21.90
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
0.18
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.12
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.55
21.47
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.50
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.69
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
116.52
34.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.77
4.13
Brak danych dla: spirytus, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
18.77
5.63
Potas (mg)
88.34
26.50
Wapń (mg)
32.39
9.72
Fosfor (mg)
100.19
30.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.95
3.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.32
1.29
Cynk (mg)
0.65
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkich faworków 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkich faworków

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Spirytus
10 ml
1 łyżka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Śmietana 18%
70 g
7 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
68.50