Przepis na faworki krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 325 g 2,5 szklanki
  • Śmietana 12% 125 g 0,5 szklanki
  • Żółtko jajka 3 szt.
  • Masło 10 g 1 łyżka
  • Olej rzepakowy 500 ml 2 szklanki
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek, stolnica, wałek

Do dużej miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i masło. Wszystko dokładnie wyrób, by ciasto było spójne i elastyczne.

Ciasto podziel na 3 mniejsze części. Każdą z nich dokładnie wyrób, a także uderz w nią kilka razy wałkiem, by ciasto było dobrze napowietrzone.

Pierwszą część ciast dokładnie wywałkuj, by było bardzo cienkie.

Nożem wykrój w cieście paski o długości 8-10 cm i szerokości ok. 3 cm. Na środku każdego paska wykonaj dość długie nacięcie. Górną część każdego paseczka przełóż przez nacięcie, by się wywinął.

W wysokim garnku dobrze rozgrzej olej, by faworki nie chłonęły tłuszczu.

Gdy olej będzie już gorący wkładaj niewielkimi partiami faworki i smaż maksymalnie 2 minuty.

Gotowe faworki wykładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Faworki oprószone cukrem pudrem, podane na drewnianej desce.
faworki
Koszt przygotowania dania
8.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
659 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Faworki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o faworkach

Faworki to wspaniały pomysł na pyszny i szybki deser. Tradycyjnie kojarzą się z karnawałem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać je także na co dzień. Są niezwykle kruche i słodkie, więc będą idealnym deserem dla wszystkich miłośników słodkich łakoci.

Przepis na pyszne faworki jest bardzo łatwy. Choć wydają się one niesamowicie skomplikowane, to poradzą sobie z nimi nawet początkujący kucharze i cukiernicy. Cały sekret polega na odpowiednio wyrobionym i wywałkowanym cieście. Im cieńszy placek, tym bardziej chrupiące faworki po usmażeniu. Dlatego warto nie szczędzić swoich sił i wywałkować ciasto prawie tak cienko jak na makaron.

Ciasto na faworki robi się tylko z kilku składników. Można dodać do nich ocet lub spirytus, by całość chłonęła mniej tłuszczu. Nie jest to jednak konieczne. Wystarczy po prostu dobrze nagrzać tłuszcz. Warto do smażenia wybrać olej rzepakowy, gdyż oliwa z oliwek może zostawiać specyficzny posmak na słodkościach.

To naprawdę dobry przepis dla wszystkich, którzy szukają pysznego deseru, który będzie niezwykle chrupiący i bardzo słodki. Faworki smakują najlepiej tylko oprószone cukrem pudrem, który podkreśla ich pyszny smak. To również idealna przekąska dla miłośników potraw z głębokiego tłuszczu. Faworki będą świetnym dodatkiem do porannej kawy.

Te chrusty wychodzą bardzo kruche, to ze względu na odpowiednie ciasto i dużą temperaturę smażenia. Przyjemnie się łamią, jednak nie rozpadają się, co jest niezwykłą zaletą. Ciasto jest idealnie cienkie, choć wciąż pysznie smakuje.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na chruściki, by były naprawdę dobre i łatwe, to ta receptura będzie stanowić idealną inspirację. To sprawdzony przepis na przepyszne faworki, które przypadną do gustu wszystkim domownikom i gościom. I choć robi się je naprawdę łatwo to są bardzo smaczne. Wszystkie składniki, które są potrzebne do przygotowania chrustów znajdziesz w każdym sklepie, dlatego ten deser jest również tani. I choć zwykle robi się je tylko z okazji karnawału, to warto przygotować je także na co dzień, by cieszyć się ich dobrym smakiem.

Wartości odżywcze faworków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (110g)
Energia (kalorie)
599.16 kcal
659.07 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (110g)
Tłuszcz
52.95 g
58.24 g
Tłuszcze nasycone
5.59 g
6.15 g
Tłuszcze nienasycone
47.36 g
52.09 g
Tłuszcze jednonasycone
33.68 g
37.04 g
Tłuszcze wielonasycone
13.68 g
15.05 g
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w faworkach

Lista alergenów dla faworków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania faworków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
325 g
2,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 325 g
Śmietana 12%
125 g
0,5 szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Liczba porcji:
Razem
22.50
Łączny koszt
8.87
Jak oceniasz przepis na faworki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób