Przepis na faworki drożdżowe krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 700 g
- Drożdże świeże 20 g
- Cukier 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Mleko 3,2% 240 ml 1 szklanka
- Masło 100 g pół kostki
- Wódka 40 ml 1 kieliszek
- Cukier puder 140 g
- Olej rzepakowy 1000 ml do smażenia
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru.
Odstaw na 10 minut.
Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka.
Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto.
Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.
Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski.
Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku.
Przepleć ciasto przez wykonany otwór.
W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni C.
Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego.
Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju.
Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane.
Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Faworki na piwie
-
Faworki z piekarnika
-
Mrowisko ciasto
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Faworki z karpia
-
Chrusty drożdżowe
-
Ciasto na faworki
-
Faworki bez śmietany
-
Faworki puszyste
-
Faworki na kefirze
-
Wegańskie faworki
-
Szybkie faworki
-
Faworki z mascarpone
-
Faworki bez bicia
-
Kruche faworki
-
Chrusty z ciasta francuskiego
-
Faworki

(liczba kalorii)
Faworki drożdżowe - cechy przepisu
Więcej o faworkach drożdżowych
Faworki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasta do kawy i herbaty. Faworki sprawdzą się na karnawał jako zamiennik pączków, dla osób, które nie przepadają za dodatkiem dżemu w wypiekach. Ciasto na faworki drożdżowe bardzo przypomina ciasto na pączki. Przepis na faworki drożdżowe jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć. Do zrobienia faworków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, jajka, wódka, masło, olej rzepakowy, cukier puder.
Jak zrobić faworki drożdżowe? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka. Rozpuść masło i dodaj do ciasta. Wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski. Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku. Przepleć ciasto przez wykonany otwór. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 stopni. Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego. Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju. Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane. Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Witaminy z grupy B odpowiadają za tempo naszego metabolizmu oraz za produkcję komórek morfotycznych krwi. Ciasto drożdżowe jest ciastem niskokalorycznym i uważane jest za jedno z najzdrowszych rodzajów ciasta. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny, ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.
Podsumowując pyszne faworki są dobre jako deser podane z dodatkiem kawy lub herbaty. Ciekawym dodatkiem jest także kakao z mlekiem. Faworki powinniśmy spożyć tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość.
Wartości odżywcze faworków drożdżowych
Energia i białka
(60g)
Węglowodany w faworkach drożdżowych
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Składniki mineralne w przepisie na faworki drożdżowe
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w faworkach drożdżowych
Lista alergenów dla faworków drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło