Faworki

faworki

Faworki, znane również jako chrusty, to popularne polskie, niemieckie oraz litewskie ciastka. Są one niezwykle chrupkie i słodkie, złożone na kształt kokardki lub wstążki. Wyrabia się je z mąki pszennej i smaży podobnie jak pączki. Faworki spożywa się zwykle w okresie karnawału, a także z okazji Tłustego Czwartku. Chrusty powinno się robić bardzo cienkie i smażyć je na mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Najlepiej smakują delikatnie oprószone cukrem pudrem. Co ciekawe, popularne faworki najprawdopodobniej pochodzą ze Śląska, a dokładnie z Poznania.

Najciekawsze przepisy w temacie faworki

Przepisy w temacie faworki

Faworki – sprawdzone przepisy na tradycyjne chrusty

Faworki, które wiele osób określa też jako chrusty, to bardzo dobre i kruche ciasteczka formowane w kształt wstążek lub kokardek. Pyszne ciastka najchętniej jedzone są w czasie karnawału oraz w Tłusty Czwartek – właśnie wtedy chrupiące smakołyki pojawiają się w większości polskich domów. Jak zrobić pyszne chrusty? W jaki sposób przyrządzić domowe ciasto na faworki i które składniki najlepiej się do tego nadadzą? Czy istnieje jeden sprawdzony i prosty przepis na te pyszności? A może jest ich znacznie więcej niż jeden? Sprawdź historię faworków i naucz się je samodzielnie przygotowywać!

Przepis na pyszne, chrupiące faworki – pieczenie chrustów krok po kroku

Skąd pochodzą faworki? Czy to prawda, że pomysł na chrusty narodził się na Śląsku?

Według legendy nazwa faworki pochodzi od poznańskiej piekarni Fawor, która istnieje od 1908 roku. Zgodnie z historią, powstanie faworków miało być zupełnym przypadkiem. Cukiernicy pracujący w piekarni stworzyli przepis na chrusty przez nieuwagę. Jeden z pracowników, który był młodym i początkującym cukiernikiem, niechcący wrzucił wąski pasek ciasta do rozgrzanego oleju na pączki. Młodzieniec został upomniany przez starszego cukiernika, który nadzorował produkcji pączków i był jego mentorem. Młody cukiernik wyjął z oleju zatopiony w nim kawałek ciasta i zauważył, że zmienił się on w coś na kształt warkocza. Zdziwił się, jednak postanowił spróbować ciasta. Posypał je cukrem i wziął dużego kęsa. Cukiernik zdziwił się smakiem ciastka i od razu podbiegł do opiekuna, krzycząc, że musi tego spróbować. Mężczyzna z początku wcale nie chciał się częstować. Ostatecznie jednak ugryzł kawałek i… mocno się zaskoczył. Starszy cukiernik był w ogromnym szoku, że chwila nieuwagi podopiecznego zaowocowała w tak cudowny smakołyk!

Z początku faworki, nazywane również chrustami, przyrządzano z ciasta przeznaczonego na pączki. Były więc one równie tłuste i ciężkie. Następnie wyrabiano je z ciasta lanego, a ostateczne ze zbijanego – właśnie z tego ostatniego faworki przyrządza się aż do dziś. Dzięki temu, że przepis na faworki w ciągu stu lat ewoluował, dzisiejsze chrusty są cieńsze, lżejsze oraz bardziej chrupiące. Przysmak ten charakterystyczny jest zwłaszcza dla okresu karnawałowego. Faworki chętnie spożywamy też w Tłusty Czwartek. Co ciekawe, dawniej na Śląsku niezamężne kobiety robiły chrusty po to, aby… przyciągnąć nimi mężczyzn. Można powiedzieć, że smażenie faworków było dla pań prawdziwym konkursem talentów. Ta kobieta, która przygotowała najlepsze chrusty, uznawana była bowiem za wspaniałą gospodynię oraz doskonałą kandydatkę na żonę. Właśnie za nią oglądali się później wszyscy mężczyźni.

Przepis na pyszne, kruche i domowe faworki – instrukcja krok po kroku

Jeśli chcesz dobrze przygotować się do karnawału albo Tłustego Czwartku, warto przygotować z tej okazji pyszne domowe chrusty. Najważniejsze składniki to oczywiście mąka pszenna, masło, cukier puder, jajka, ocet, śmietana, sól, i tłuszcz do smażenia faworków. Sposób przygotowania jest naprawdę mało skomplikowany, więc z przygotowaniem tego słynnego przysmaku powinien świetnie poradzić sobie nawet największy amator w kuchni.

Najpierw należy dokładnie zagnieść wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto – to połowa sukcesu. Następne trzeba to ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Co musisz zrobić po wyjęciu ciasta? Rozgrzej tłuszcz do smażenia i porządnie rozwałkuj ciasto, po czym pokrój je na wąskie paseczki. Nie jest zalecane, aby wielokrotnie podsypywać je mąką – wówczas faworki mogą się bowiem spalić. Paski koniecznie natnij w środku i  przewlecz jeden z końców przez dziurkę, aby nadać faworkom pożądany kształt. Ciastka wrzucaj kolejno na gorący tłuszcz. Gdy już uda się je usmażyć, odsącz faworki – najlepiej zrobić to na papierowym ręczniku, ewentualnie na sitku. Na samym końcu wystarczy już tylko złapać za cukier puder i posypać nim chrusty.

Co trzeba wiedzieć o robieniu faworków? 7 najciekawszych porad, które warto znać!

  1. Tłuszcz do przygotowania faworków powinien być odpowiednio nagrzany. Zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do spalenia ciastek. Zbyt niska doprowadzi z kolei do tego, iż chrust szybko przesiąknie tłuszczem.
  2. Tłuszcz do smażenia chrustów nie jest tak ważny, jak sama temperatura ich przyrządzania. Możesz wykorzystać wobec tego zarówno popularny w naszym kraju olej rzepakowy, jak i smalec.
  3. Faworki powinny być kruche i delikatne. Ich smaku nie powinien też w pełni zdominować tłuszcz.
  4. Aby chrusty wyszły naprawdę smaczne, należy cienko wałkować ciasto na faworki. Cukiernicy zalecają, aby było to maksymalnie ok. 1 mm grubości. Praca z tak cieniutkim ciastem jest bardzo praco i czasochłonna. Właśnie dlatego potrzeba wiele cierpliwości, aby przygotować idealne chrusty.
  5. Doskonałym sposobem na dobre ciasto jest… uderzanie go wałkiem po zagnieceniu. W ten sposób ciasto się napowietrza, a po wysmażeniu faworków czuć jest w nim bąble – charakterystyczne właśnie dla tych smażonych ciasteczek.
  6. Składniki na faworki powinny być zawsze zimne. Dzięki temu, że wyjmiesz je prosto z lodówki, ciasto na faworki na pewno będzie kruche po usmażeniu.
  7. Ciasto już po wyrobieniu powinno zostać włożone do lodówki przynajmniej na dwie godziny. Gdy będzie bowiem usmażone zbyt ciepłe, faworki na pewno nie zrobią się miękkie.

Pieczenie faworków na Tłusty Czwartek – proste i sprawdzone sposoby

Jak zrobić wegańskie faworki? Najprostszy przepis

Faworki są ulubionym smakołykiem wielu ludzi. Niektórzy czekają cały rok, aby pozwolić sobie zjeść ich więcej w okresie karnawału albo w Tłusty Czwartek. Wiele wegan też chciałoby spróbować chrustów, jednak nie mogą sobie pozwolić na te tradycyjne przysmaki z oleju. Przyrządza się je bowiem z jajek oraz masła, których weganie nie jedzą. Skoro jednak istnieją przepisy na wegańskie pączki i oponki, to przecież muszą być też pomysły na wegańskie faworki, prawda? Owszem, jest kilka przepisów na chrusty dla wegan – poniżej przedstawimy najprostszy z nich. Warto dodać, że chrusty wzbogacić można również o inne ciekawe składniki, takie jak owoce (np. banany – można je przyrządzić w formie puree do faworków) lub cukier puder.

Aby przyrządzić pyszne faworki wegańskie, potrzebować będziesz mąki pszennej typu 500, oleju, soli, octu (albo spirytusu) i ciepłej wody. Mąkę pszenną należy przesiać przez sito i połączyć z octem, oliwą i solą. Ugnieć całość i wyrabiaj do momentu, aż konsystencja ciasta zbliży się do bułki tartej. Następnie dodaj do ciasta ciepłą wodę, ciągle je ugniatając. Przełóż ciasto na blat oprószony mąką, rozwałkuj je i podziel na cienkie paski. Zrób nacięcie pośrodku każdego z nich. Następnie uformuj faworki, przekładając jeden koniec przez nacięcie. Usmaż faworki w porządnie rozgrzanym wcześniej oleju – chrusty muszą się z każdej strony dobrze zrumienić. Na koniec odsącz faworki z nadmiaru tłuszczu, korzystając z ręcznika papierowego. Posyp chrusty cukrem pudrem, podając do stołu lekko przestudzone.

Faworki z piekarnika – alternatywna wersja dla smażonych chrustów

Kto powiedział, że nie można modyfikować przepisów na faworki? Dziś powstało mnóstwo alternatywnych wersji dla oryginalnej, a więc mamy w czym wybierać i z pewnością każdy dzięki temu znajdzie odpowiedni dla siebie sposób na smaczne chrusty. Może spróbujesz zrobić je w piekarniku, a nie na oleju? Wystarczy do tego mąka tortowa, masło, jaja, proszek do pieczenia, jogurt grecki, ocet i cukier puder.

Mąkę tortową należy przesiać do osobnego naczynia i dodać do niej resztę składników. Następnie całość zagniata się na ciasto. Gdy zajdzie potrzeba, można wspomóc się dodatkową łyżką jogurtu greckiego dodaną do ciasta. Uformuj ciasto w jeden kształt, zawiń w folię i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Drugiego dnia posyp blat mąką i uderzaj o niego ciastem – jak już wspominaliśmy, to najlepszy sposób na wtłoczenie do środka powietrza. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm, po czym wykrawaj z niego poziome paski. Każdy pasek należy naciąć pośrodku i przekładać przez dziurkę jeden koniec, formując faworki właśnie w taki sposób.

Co dalej? Należy wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i ułożyć na niej wszystkie uformowane chrusty. Następnie trzeba przez 15 minut piec faworki w piekarniku, nastawiając go na 170 stopni. Gotowe wypieki posypać można cukrem pudrem i podawać po wystudzeniu lub na ciepło.

Chrupiące faworki w czekoladzie – jak je zrobić?

Faworki przyrządzać można na wiele rozmaitych sposobów. Jeśli jesteś fanem czekoladowych pyszności, z pewnością warto będzie wypróbować znakomity sposób na chrusty o czekoladowym smaku. Do przygotowania przepisu należy przygotować kilka składników: mąkę, żółtka jaj, kubek maślanki (ewentualne kefiru), kakao w proszku, cukier (biały i waniliowy), sól, proszek do pieczenia, cukier puder, masło i ocet. Przepis jest bardzo prosty i nawet największy amator kuchni powinien sobie bezbłędnie z nim poradzić.

Wszystkie składniki należy najpierw zagnieść ze sobą. Ciasto powinno się wyrobić w ten sposób, aby nie kleiło się do rąk i było jednolitej konsystencji. Następnie należy je rozwałkować i wykrawać z nieco cienkie paski o długości ok. 8 cm i szerokości 2-3 cm. Na środku każdego paska trzeba zrobić przecięcie i przewinąć przez nie jeden brzeg paska – w ten sposób uzyskać można charakterystyczny kształt chrustów. Faworki należy usmażyć na głębokim oleju, a na końcu posypać je cukrem pudrem do smaku. Jeżeli chcesz, aby chrusty były jeszcze bardziej czekoladowe, zawsze można dodatkowo posmarować je polewą czekoladową z rozpuszczonej czekolady i masła. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto