Przepis na faworki z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek, stolnica, wałek, thermomix

W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, żółtka, masło, spirytus, śmietanę i szczyptę soli.

Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 1-2 mm.

Pokrój na pasy szerokości 3 cm, długości około 12 cm. Na środku każdego pasa zrób nacięcie długości 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa, obracając go w drugą stronę.

W garnku rozgrzej olej. Smaż faworki z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Faworki Thermomix podane na kropkowanym talerzu
Faworki Thermomix
Koszt przygotowania dania
11.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
105 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Faworki Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o faworkach z Thermomixa

Jeśli tłusty czwartek nie może obejść się bez chrustów to faworki Thermomix będą szybkim i smacznym rozwiązaniem. Te pyszne, chrupiące ciasteczka, podane z cukrem pudrem będą idealnym deserem.

Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.

Faworki spotkamy pod nazwą chrusty lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.

Nasz przepis na faworki z Thermomixa możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, spirytus i mąką. Jeśli nie posiadasz spirytusu, możesz użyć octu spirytusowego. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.

Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomixa. Wyrabiaj ciasto przez 1,5 minuty z użyciem funkcji Interwał. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić faworki w Thermomixie. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału.

Wartości odżywcze faworków z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(17g)
Energia (kalorie)
621.97 kcal
105.74 kcal
Białko
5.24 g
0.89 g

Węglowodany w faworkach z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(17g)
Węglowodany
19.44 g
3.30 g
Węglowodany przyswajalne
19.44 g
3.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(17g)
Tłuszcz
57.53 g
9.78 g
Tłuszcze nasycone
7.44 g
1.26 g
Tłuszcze nienasycone
50.09 g
8.52 g
Tłuszcze jednonasycone
35.76 g
6.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
14.33 g
2.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
99.49 mg
16.91 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na faworki z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(17g)
Sód
8.14 mg
1.38 mg
Potas
54.85 mg
9.32 mg
Wapń
26.31 mg
4.47 mg
Żelazo
1.65 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków z Thermomixa 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w faworkach z Thermomixa

Lista alergenów dla faworków z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania faworków z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Śmietana 18%
100 g
kwaśna
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Spirytus
25 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 25 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
63.20
Jak oceniasz przepis na faworki z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób