Faworki Thermomix

Opublikowano: 18.02.2022 r., 16:42 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kruche faworki na talerzu
Faworki Thermomix
Jeśli tłusty czwartek nie może obejść się bez chrustów to faworki Thermomix będą szybkim i smacznym rozwiązaniem. Te pyszne, chrupiące ciasteczka, podane z cukrem pudrem będą idealnym deserem.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 15 min
105 kcal
Kcal w porcji
17 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Olej rzepakowy (500 ml)
  • Śmietana 18% - kwaśna (100 g)
  • Spirytus (25 ml)
  • Masło (20 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 550 (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, stolnica, wałek, thermomix

Przepis na faworki z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, żółtka, masło, spirytus, śmietanę i szczyptę soli.

Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.

Gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 1-2 mm.

Pokrój na pasy szerokości 3 cm, długości około 12 cm. Na środku każdego pasa zrób nacięcie długości 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa, obracając go w drugą stronę.

W garnku rozgrzej olej. Smaż faworki z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na faworki z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat faworków z thermomixa

Jeśli tłusty czwartek nie może obejść się bez chrustów to faworki Thermomix będą szybkim i smacznym rozwiązaniem. Te pyszne, chrupiące ciasteczka, podane z cukrem pudrem będą idealnym deserem.

Faworki są polskim odkryciem. Jak podaje legendy powstały przez przypadek w poznańskiej piekarni Fawor. Stąd też pochodzi ich nazwa. Jeden z cukierników omyłkowo wrzucił pasek ciasta na pączki do gorącego oleju. Po otrzymanej reprymendzie od starszego cukiernika posypał cukrem usmażone ciasto i spróbował. W podobnym zachwycie był ów szef. I tak faworki podbiły całą Polskę. Z czasem zmodyfikowano ciasto na faworki, przez co stały się lżejsze i bardziej chrupiące.

Faworki spotkamy pod nazwą chrusty lub chruściki. Ze względu na swoją historię nazywano je również kreplami, co oznacza pączki. Przygotowuje się je głównie w okresie karnawału, a szczególnie na Tłusty Czwartek lub ostatki.

Nasz przepis na faworki z Thermomixa możesz zrobić w dowolnym momencie. Szczególnie że jest on bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Tylko kilka chwil wystarczy i będziesz mógł podać dobre, chrupiące faworki. Do wykonania faworków potrzebna będzie śmietana, odrobina masła, żółtka, spirytus i mąką. Jeśli nie posiadasz spirytusu, możesz użyć octu spirytusowego. Dodanie tego składnika ma spulchnić ciasto i zapobiec nadmiernemu wchłonięciu tłuszczu.

Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu Thermomixa. Wyrabiaj ciasto przez 1,5 minuty z użyciem funkcji Interwał. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Następnie gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek grubości 1-2 mm i najlepiej o prostokątnym kształcie- to ułatwi krojenie. Teraz całość podziel na pasy o szerokości 3 cm i długości około 12 cm. W środku każdego pasa zrób nacięcie o długości około 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa i wywiń go na drugą stronę. Tak przygotowane faworki smaż w oleju z obu stron, aż ładnie się zarumienią.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić faworki w Thermomixie. Sam widzisz, że to szybki i prosty przepis. Tak przygotowane tradycyjne faworki to świetny pomysł na deser nie tylko dla dzieci i nie tylko podczas karnawału.

Alergeny w faworkach z thermomixa

Lista alergenów dla faworków z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze faworków z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Dodatek spirytusu lub octu zmniejszy wchłanianie tłuszczu przez ciasto podczas smażenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(17g)
Energia (kcal)
621.97
105.74
Białko (g)
5.24
0.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(17g)
Węglowodany (g)
19.44
3.30
Węglowodany przyswajalne (g)
19.44
3.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(17g)
Tłuszcz (g)
57.53
9.78
Tłuszcze nasycone (g)
7.44
1.26
Tłuszcze nienasycone (g)
50.09
8.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
35.76
6.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
14.33
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
99.49
16.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(17g)
Sód (mg)
8.14
1.38
Potas (mg)
54.85
9.32
Wapń (mg)
26.31
4.47
Żelazo (mg)
1.65
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków z thermomixa 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków z thermomixa

Koszt składników
63.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Śmietana 18%
100 g
kwaśna
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Spirytus
25 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 25 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Koszt składników
63.20