Przepis na kruche faworki krok po kroku

Składniki dla 40 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mąkę pszenną przesiej przez sitko, wsyp do miski.

Wbij żółta, dodaj śmietanę i pozostałe składniki.

Zagnieć ciasto w rękach, kilkukrotnie formując kulę.

W międzyczasie ubijaj mocno ciasto, aby znalazło się w nim jak najwięcej powietrza.

Rozwałkuj ciasto, wytnij romby o długości 3-4 cm i zawiń w kokardkę.

Olej mocno rozgrzej w garnku i smaż faworki do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

kruche faworki
Kruche faworki
Koszt przygotowania dania
7.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
132 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Kruche faworki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kruchych faworkach

Kruche faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na kruche faworki. Dzięki niemu Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, odrobina spirytusu, cukier, kwaśna śmietana, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak, jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.

Ciasto na faworki jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że przesianą mąkę przez sitko wsypiesz do miski, dodasz żółtka i resztę składników, a następnie połączysz wszystkie składniki za pomocą rózgi. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta w rękach i przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić kruche faworki, wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj te smaczne, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Będzie to dobry pomysł na słodką przekąskę dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze kruchych faworków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
442.41 kcal
132.72 kcal
Białko
6.82 g
2.05 g

Węglowodany w kruchych faworkach

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
49.24 g
14.77 g
Węglowodany przyswajalne
48.24 g
14.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
0.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
23.26 g
6.98 g
Tłuszcze nasycone
3.77 g
1.13 g
Tłuszcze nienasycone
19.49 g
5.85 g
Tłuszcze jednonasycone
13.79 g
4.14 g
Tłuszcze wielonasycone
5.70 g
1.71 g
Cholesterol
131.02 mg
39.31 mg

Witaminy w przepisie na kruche faworki

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6
0.06 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.07 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.63 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina
0.54 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.97 mg
1.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
126.10 µg (mcg)
37.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kruche faworki

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
9.11 mg
2.73 mg
Potas
83.24 mg
24.97 mg
Wapń
30.64 mg
9.19 mg
Fosfor
100.80 mg
30.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.66 mg
3.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.60 mg
1.38 mg
Cynk
0.66 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kruchych faworków 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kruchych faworkach

Lista alergenów dla kruchych faworków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania kruchych faworków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietana 18%
50 g
5 łyżek
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Spirytus
10 ml
1 łyżka
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
59.50
Jak oceniasz przepis na kruche faworki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób