Faworki na piwie

Opublikowano: 29.08.2021 r., 20:07 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faworki posypane cukrem pudrem
Faworki na piwie
Faworki, inaczej nazywane chrustem są tradycyjnym, polskim przysmakiem przygotowywanym szczególnie na tłusty czwartek. Faworki na piwie są wyjątkową wariacją na temat tradycyjnego chrustu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 40 min
52 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1,5 szklanki (200 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Cukier - 2 łyżki (24 g)
  • Piwo jasne - 0,5 szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy (1 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, wałek, sitko, miska, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy

Przepis na faworki na piwie krok po kroku

W misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto.

Ciasto podziel na części.

Rozwałkuj jedną część ciasta, wytnij prostokąty, natnij je na środku i przełóż końce ciasta przez otwór.

Rozgrzej olej w garnku i smaż faworki po parę minut (2-3 minuty) aż będą złote.

Wyciągnij je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj czyste lub oprószone cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na faworki na piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat faworków na piwie

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 300 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Chrusty to tradycyjne,słodkie przekąski wywodzące się z kuchni polskiej. Faworki na piwie to wyjątkowa wariacja na temat tradycyjnych faworków. Dobre a nawet pyszne faworki są najpopularniejsze w tłusty czwartek. Tradycyjnie są one smażone na głębokim tłuszczu jednak możesz przygotować ich lżejszą wersję pieczoną w piekarniku. Takie pieczone faworki sprawdzą się szczególnie jeśli je uwielbiasz i przygotowujesz częściej niż raz w roku. Faworki na piwie możesz przygotować bez jajek, ta wersja sprawdzi się szczególnie dobrze ponieważ puszystości nadaje im piwo. Przepis na kruche faworki z piwem jest bardzo łatwy, prosty i szybki w wykonaniu. A jak zrobić faworki z piwem dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Prosty i sprawdzony przepis na faworki na piwie sprawi, że chętnie będziesz przygotowywać je na tłusty czwartek. Wypróbuj tych idealnie kruchych i delikatnych przysmaków a zakochasz się w nich bez pamięci.

Alergeny w faworkach na piwie

Lista alergenów dla faworków na piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Piwo jasne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze faworków na piwie

na 100g gotowej potrawy

Faworki to tradycyjne, polskie słodkie przekąski przygotowywane najczęściej na tłusty czwartek. Faworki są niezwykle lekkie i delikatne, mimo to są one dość kaloryczne ze względu na smażenie ich na głębokim tłuszczu. Jeśli spożywasz je wyłącznie w tłusty czwartek nie musisz przejmować się ich kalorycznością. Jeśli jednak uwielbiasz faworki i przygotowujesz je częściej pamiętaj aby spożywać je w małych ilościach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
260.29
52.06
Białko (g)
6.83
1.37
Fenyloalanina (mg)
0.18
0.04
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
43.00
8.60
Węglowodany przyswajalne (g)
42.21
8.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
5.59
1.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.20
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.39
0.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.37
0.47
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
0.20
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
201.86
40.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
70.88
14.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.00
0.20
Witamina E (mg)
0.49
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.02
13.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.28
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
115.42
23.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.37
3.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
11.08
2.22
Potas (mg)
75.33
15.07
Wapń (mg)
31.73
6.35
Fosfor (mg)
115.58
23.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.83
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.92
0.78
Cynk (mg)
0.72
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków na piwie 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków na piwie

Koszt składników
21.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1,5 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Piwo jasne
125 ml
0,5 szklanki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Olej rzepakowy
1 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Koszt składników
21.30