Przepis na faworki bez śmietany krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mąkę przesiej przez sito do miski, wbij jajka, dodaj masło.

Ugnieć ciasto w rękach, dodaj odrobinę ciepłej wody i uformuj kulę z ciasta, powtórz czynność kilkukrotnie.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij romby o długości 3-4 cm, zawiń charakterystyczne kokardki.

Olej wlej do garnka i mocno rozgrzej, usmaż faworki na złocisty kolor.

Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.

faworki bez śmietany
Faworki bez śmietany
Koszt przygotowania dania
5.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
152 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Faworki bez śmietany - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o faworkach bez śmietany

Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na faworki bez śmietany. Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Faworki bez śmietany są idealną wersją dla alergików i dzieci, ponieważ nie zawierają też dodatku alkoholu.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, odrobinę wody, masło, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak, jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.

Ciasto na faworki jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że przesianą mąkę przez sitko wsypiesz do miski, dodasz żółtka i resztę składników, a następnie połączysz wszystkie składniki za pomocą rózgi. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta w rękach i przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić faworki bez śmietany, wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj smaczne, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Faworki to dobry pomysł na najlepsze domowe łakocie dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Wartości odżywcze faworków bez śmietany

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kalorie)
509.54 kcal
152.86 kcal
Białko
6.10 g
1.83 g
Fenyloalanina
0.20 mg
0.06 mg
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany w faworkach bez śmietany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany
47.91 g
14.37 g
Węglowodany przyswajalne
47.05 g
14.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
0.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz
32.18 g
9.65 g
Tłuszcze nasycone
5.47 g
1.64 g
Tłuszcze nienasycone
26.71 g
8.01 g
Tłuszcze jednonasycone
19.07 g
5.72 g
Tłuszcze wielonasycone
7.64 g
2.29 g
Cholesterol
140.20 mg
42.06 mg

Witaminy w przepisie na faworki bez śmietany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A
73.82 µg (mcg)
22.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.65 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
72.08 µg (mcg)
21.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.47 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.28 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.43 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
111.76 µg (mcg)
33.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
17.05 µg (mcg)
5.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na faworki bez śmietany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód
7.43 mg
2.23 mg
Potas
67.37 mg
20.21 mg
Wapń
23.76 mg
7.13 mg
Fosfor
91.17 mg
27.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.77 mg
2.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.03 mg
1.21 mg
Cynk
0.60 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków bez śmietany 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w faworkach bez śmietany

Lista alergenów dla faworków bez śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania faworków bez śmietany

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
22.30
Jak oceniasz przepis na faworki bez śmietany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób