Faworki bez bicia

Opublikowano: 27.01.2022 r., 20:45 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
faworki bez bicia
Faworki bez bicia
Faworki bez bicia, także potrafią być kruche i wilgotne, wymagają tylko odrobiny cierpliwości. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna jest ta wersja chruścików.
Przygotowanie 50 min
Czas smażenia 10 min
86 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Spirytus 1 łyżka (10 ml)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier puder 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na faworki bez bicia krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko do miski.

Dodaj żółtka i spirytus, wymieszaj całą masę.

Stopniowo dodawaj śmietankę, wyrabiając ciasto w rękach.

Odstaw ciasto na 30 minut pod przykryciem.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij rombu o długości 3-4 cm i zapleć kokardkę.

Olej mocno rozgrzej w garnku, usmaż chrusty na złocisty kolor.

Po usmażeniu posyp faworki cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na faworki bez bicia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat faworków bez bicia

Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w głębokim tłuszczu. Najczęściej posypywane są cukrem pudrem.

Podstawą pysznych faworków jest ciasto. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na faworki bez bicia, które będą tak samo kruche i smaczne jak tradycyjna wersja. Twoje faworki będą pyszne w smaku, dodatkowo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować mąkę pszenną, żółtka, śmietankę kremówkę, cukier puder i olej do smażenia. W przepisie została użyta mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, dlatego, jeśli cierpisz na choroby glutenozależne takie jak celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten nie powinien ich spożywać.

Nie ma możliwości zamiany mąki na bezglutenową, zazwyczaj faworki nie wychodzą i nie wyglądają tak, jak powinny wyglądać w oryginalnej wersji.

Ciasto na faworki jest bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy, że przesianą mąkę przez sitko wsypiesz do miski, dodasz żółtka i resztę składników, a następnie połączysz wszystkie składniki za pomocą rózgi. Następnie przejdź do wyrabiania ciasta w rękach. Odstaw ciasto na 30 minut pod przykryciem, po tym czasie przełóż je na stolnicę lekko posypaną mąką, rozwałkuj ciasto i wytnij romby o długości 3-4 cm, na środku kształtu wytnij charakterystyczną małą dziurkę i zapleć kokardy. Przełóż jeden koniec przez drugi.

Sam widzisz, że ciasto na faworki bez bicia nie różni się dużo od ciasta na tradycyjne chrusty.

W międzyczasie bardzo mocno rozgrzej olej, zacznij smażyć chrusty. Gdy staną się złociste, przestań i wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej. Po usmażeniu warto położyć faworki na ręczniku papierowym, dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy chrupkie ciasteczka będą gotowe, posyp je cukrem pudrem, wtedy już będą dobre do spożycia.

Zgodnie ze staropolskim zwyczajem faworki przygotowuje się na karnawał, a także w Tłusty Czwartek.

Skoro już wiesz, jak zrobić faworki bez bicia wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przygotuj smaczne, domowe, tradycyjne łakocie nie tylko dla dzieci, ale i dla wszystkich dorosłych. Faworki to dobry pomysł na najlepsze domowe łakocie dla całej rodziny lub deser w gronie przyjaciół. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w faworkach bez bicia

Lista alergenów dla faworków bez bicia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze faworków bez bicia

na 100g gotowej potrawy

Po usmażeniu faworki połóż na ręcznik papierowy, dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
432.67
86.53
Białko (g)
5.33
1.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
34.67
6.93
Węglowodany przyswajalne (g)
34.07
6.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
29.56
5.91
Tłuszcze nasycone (g)
11.10
2.22
Tłuszcze nienasycone (g)
18.46
3.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.06
2.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.40
1.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
123.12
24.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
6.29
1.26
Potas (mg)
49.73
9.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.66
3.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.91
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faworków bez bicia 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faworków bez bicia

Koszt składników
60.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Spirytus
10 ml
1 łyżka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
60.30