Chrusty

chrusty

Chrusty, które określa się również faworkami, to popularne danie w Polsce. Wyróżniają się one słodkością i niezwykłą delikatnością smaku, a także chrupkością. Chrusty swoim kształtem bardzo przypominają wstążeczki lub kokardki. W naszym kraju jemy je zazwyczaj w Tłusty Czwartek, a także w okresie karnawału. Faworki wyrabiane są z mąki pszennej, po czym smaży się je na mocno rozgrzanym oleju – podobnie jak pączki.

Chrusty - polecane przepisy

Chrusty - pozostałe przepisy

Chrusty – proste przepisy na smaczne tradycyjne chrusty

Chrusty przez wiele osób nazywane są również faworkami. To pyszne i kruche ciasto zawinięte we wstążki lub kokardki, które Polacy najchętniej jadają w okresie karnawału oraz w Tłusty Czwartek. Jak zrobić dobre domowe chrusty dla całej rodziny? Czy istnieje jeden sprawdzony przepis na faworki? Jakie składniki warto wykorzystać do usmażenia tych chrupiących pyszności? Sprawdź najlepszy pomysł na chrusty i dowiedz się więcej o historii tego smażonego dania, które tak bardzo uwielbiają nasi rodacy.

Domowe chrusty – przepis na dobre, kruche i pyszne ciasto na faworki

Historia chrustów, czyli skąd tak właściwie wzięły się faworki w Polsce?

Zgodnie z legendą chrusty powstać miały przez zupełny przypadek. Na pomysł smażenia kawałków ciasta w formie faworków wpadł młody cukiernik ze Śląska. Młody mężczyzna nieuważnie wrzucił do rozgrzanego oleju na pączki wąski kawałek ciasta. Jego błąd szybko zauważył starszy cukiernik, który był mentorem roztrzepanego młodzieńca. Skruszony początkujący cukiernik wyciągnął pasek ciasta z oleju, jednak wcale go nie wyrzucił. Zauważył bowiem, że ten pozornie zwykły kawałek ciasta znacznie się zmienił – jego forma do złudzenia przypominała warkocz. Młodzieniec szybko poinformował o swoim odkryciu starszego cukiernika – ten z kolei spróbował ciasta, posypując je uprzednio cukrem. Zdziwił się, jak doskonały był jego smak! Okazało się, że chwila nieuwagi młodego cukiernika stała się początkiem dla zupełnie nowego przysmaku – mianowicie słynnych faworków.

Najpierw faworki robiono z ciasta, które przeznaczone było wyłącznie do smażenia pączków, przez co chrusty produkowano bardzo ciężkie i tłuste. Przepis na dzisiejsze faworki ewoluował tak naprawdę po około stu latach, zmieniając pierwotną wersję lżejszą, cieńszą i zdecydowanie bardziej chrupiącą. Polacy najchętniej jedzą faworki w Tłusty Czwartek oraz z okazji karnawału. Nie zawsze jednak chrusty jedzone były tylko w te wydarzenia! Dawniej na Śląsku pomiędzy kobietami rozgrywały się zawody w smażeniu faworków. Która gospodyni przyrządziła najlepsze chrusty, za tą oglądał się każdy mężczyzna. Kobieta z talentem do smażenia faworków uznawana była bowiem za doskonałą panią domu, a więc była perfekcyjną kandydatką na żonę.

Ciekawostki na temat smażenia chrustów na Tłusty Czwartek

  1. Chrusty muszą być zarówno kruche, jak i delikatne. Po usmażeniu zawsze należy odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, ponieważ przesiąknięte nim nie będą dobrze smakować.
  2. Ciasto na faworki musi być cienkie, a więc najlepiej wałkowane na ok. 1 mm.
  3. Wbrew pozorom tłuszcz do smażenia chrustów ma ogromne znaczenie. Musi on zostać odpowiednio rozgrzany, aby faworki się udały. Temperatura smażenia nie może być ani zbyt wysoka, ani za niska. W pierwszym przypadku dojść może do spalenia chrustów, a w drugim do przesiąknięcia ciasta zbyt dużą ilością tłuszczu.
  4. Do smażenia chrustów wykorzystać można zarówno olej rzepakowy, jak i dobrej jakości smalec.
  5. Aby wymieszać ciasto na chrusty, korzystaj z chłodnych składników. Wyjmując je z lodówki, będziesz mieć pewność, że faworki po usmażeniu będą kruche. Tak samo ciasto zawsze powinno zostać odłożone do lodówki tuż po wyrobieniu – wówczas faworki nie zmiękną i będą chrupkie.
  6. W celu uzyskania doskonałego ciasta na chrusty należy po zagnieceniu uderzać w nie wałkiem. Właśnie tak ciasto się napowietrzy i stworzą się w nim charakterystyczne dla chrustów bąble.

Jak upiec domowe chrusty? Najlepszy, sprawdzony sposób na faworki

Chcesz zaskoczyć rodzinę w Tłusty Czwartek? Usmaż dla nich przepyszne faworki! Wystarczy przygotować w tym celu mąkę pszenną, cukier puder, śmietanę, masło, jajka, tłuszcz (np. olej rzepakowy), sól i ocet – choć niektórzy polecają również smażenie chrustów ze spirytusem. W robieniu faworków wbrew pozorom nie ma nic skomplikowanego. Nawet, jeśli gotowanie nie jest dla kogoś proste, smażenie chrustów to naprawdę łatwa sprawa.

Podstawą jest porządne zagniecenie ze sobą wszystkich składników tak, aby wyrobić z nich ciasto. Gdy już uda się to osiągnąć, cała reszta powinna pójść „jak z płatka”. Wyrobione ciasto odkłada się na ok. 2 godziny do lodówki, a później wyjmuje i rozwałkowuje na grubość ok. 1 mm. Następnie należy pokroić ciasto na wąskie paseczki, podsypując je delikatnie mąką. Każdy pasek naciąć trzeba na środku, aby następnie przez powstałą dziurę przewlec jedną z końcówek paska i nadać chrustom wygląd warkocza. Tak przygotowane faworki wrzuca się na rozgrzany tłuszcz i smaży, a następnie odsącza za pomocą papierowego ręcznika. Chrusty wystarczy posypać cukrem pudrem i podawać do spożycia, gdy już przestygną.

Jak zrobić chrusty na każdą okazję? Najciekawsze pomysły na faworki

W jaki sposób przygotować czekoladowe chrusty?

Chrusty można robić na wiele różnych sposobów. Dla miłośników czekolady idealnym przepisem okazać mogą się chrupiące faworki z kakao w proszku i czekoladową polewą. Do przyrządzenia chrustów potrzeba mąki, kubka maślanki, żółtek jaj, kakao w proszku, cukru pudru, cukru waniliowego i białego, soli, proszku do pieczenia, octu i kostki masła jak najlepszej jakości. Przepis na czekoladowe chrusty jest zadziwiająco prosty, więc nie musisz obawiać się, że sobie z nim nie poradzisz. Nawet największy amator nie będzie miał większego problemu z przygotowaniem faworków.

Składniki na chrusty należy ze sobą zagnieść, aby wyrobić z nich ciasto. Nie może ono kleić się do rąk, a konsystencja ciasta powinna być jednolita i gęsta. Ciasto wymaga oczywiście rozwałkowania na jak najcieńsze, najlepiej ok. 2 mm grubości. Powinno się następnie wykroić z niego cienkie paski o długości 10 cm i szerokości do 3 cm. Każdy w ten sposób przygotowany paseczek należy naciąć i przewinąć przez ów nacięcie jeden brzeg paska. Dzięki temu uformować można słynny kształt chrustów we wstążki. Faworki wrzuca się zawsze na głęboki olej i posypuje cukrem pudrem już po usmażeniu. Co zrobić, żeby chrusty były bardziej czekoladowe? Posmaruj je dodatkowo czekoladową polewą, którą uzyskasz z mieszanki rozpuszczonej tabliczki czekolady i masła. Palce lizać!

Zamiast smażonych chrustów – pyszne faworki z piekarnika!

Szukasz nietuzinkowego sposobu na chrusty? Jeśli chcesz zaskoczyć przyjaciół oraz najbliższych, upiecz dla nich faworki z piekarnika! To jeden z najciekawszych sposobów na chrusty, będący doskonałą alternatywą dla ich smażonej wersji. Jak się okazuje, do przygotowania faworków wcale nie trzeba oleju. Oczywiście nie będą one smakować wówczas identyczne jak pierwotna wersja, ale w dalszym ciągu będą smaczne. Do upieczenia chrustów zaopatrzyć się musisz w jogurt grecki, mąkę tortową, jaja, masło, cukier puder, proszek do pieczenia i ocet.

Przesiej mąkę tortową do osobnej miseczki, a następnie dodaj do niej pozostałe składniki, wymienione wyżej. Zagnieć ciasto w taki sposób, aby miało jednolitą konsystencję. Jeśli takowej nie ma, zawsze możesz dorzucić do ciasta dodatkową łyżkę jogurtu greckiego, aby je zagęścić. Uformuj ciasto na kształt prostokąta, zawiń je w folię aluminiową i odłóż na całą noc do lodówki. Następnego dnia wysyp blat kuchenny mąką i uderzaj o niego wyjętym z lodówki ciastem. Właśnie w ten sposób będziesz mógł wtłoczyć do środka powietrze. Rozwałkuj ciasto, aby było jak najcieńsze. Następnie zacznij w poziomie wykrawać z niego cieniutkie paseczki. Pojedyncze paski nacinaj na środku i przez to nacięcie przekładaj jeden koniec ciasta. W ten sposób nadasz chrustom pożądany kształt warkoczy.

Kolejnym krokiem będzie wyłożenie blaszki do pieczenia papierem, a następnie ułożenie na niej każdego faworka. Wrzuć je do piekarnika na kwadrans, koniecznie w temperaturze 170 stopni. Gotowe chrusty posyp cukrem pudrem i podawaj na ciepło tuż po wystudzeniu. Smacznego!

Wegańskie chrusty – prosty przepis krok po kroku

Chrusty uwielbiane są przez Polaków, którzy zajadają się nimi w Tłusty Czwartek, a także chętnie przyrządzają je w okresie karnawału. Niestety osoby będące na diecie wegańskiej nie mogą spróbować słynnych faworków, ponieważ tradycyjnie robi się je z masła i jajek – weganie tych produktów nie jedzą. Jak więc umożliwić weganom spróbowanie chrustów? Otóż istnieją zmodyfikowane przepisy na faworki, które jak najbardziej będą nadawały się na wersję dla wegan. Co ciekawe, można uzupełnić wszystkie składniki, które składają się na wegańskie chrusty, o puree z bananów oraz podwójną porcję cukru pudru.

Przygotuj mąkę pszenną typ 500, ciepłą wodę, sól, olej, spirytus i cukier puder. Najpierw przesiej przez sito mąkę pszenną, a następnie połącz ją ze spirytusem, solą i oliwą. Ugnieć składniki ze sobą i wyrób ciasto. Jego konsystencja powinna przypominać bułkę tartą. Dodaj do ciasta ciepłą wodę, cały czas ugniatając je dłońmi. W następnej kolejności przełóż ciasto na oprószony mąką blat, rozwałkuj i podziel na jak najcieńsze paski. Pośrodku każdego paska zrób niewielkie nacięcie i przełóż przez nie jeden z cienkich końców ciasta. Faworki smaż w dobrze rozgrzanym oleju, aby porządnie zrumieniły się z jednej i z drugiej strony. Odsącz chrusty z tłuszczu, wyciągając je na papierowy ręcznik. Na sam koniec posyp je cukrem pudrem, wystudź i podaj gościom.

Chrusty z białym serem – wypróbuj je zamiast tradycyjnych faworków!

Chrusty z białym serem to jeden z najciekawszych sposobów na te wyjątkowe pyszności. Faworki wychodzą może nie tak kruche, jak tradycyjne, ale za to puszyste niczym pączki na Tłusty Czwartek. Ich przewagą nad pączkami jest jednak szybkość przygotowania – faworki robi się naprawdę ekspresowo, a już na pewno szybciej niż pączki czy oponki. Faworki z białym serem często wybierają osoby, dla których tradycyjne chrusty są zbyt mocno przesiąknięte tłuszczem. Do przygotowania chrustów z serem potrzebny będzie oczywiście biały ser, cukier waniliowy, mąka pszenna, soda, proszek do pieczenia, olej do smażenia, ocet i jajka.

Wyrób ciasto ze wszystkich składników, pomijając olej. Schowaj ciasto do lodówki na ok. 15 minut. Rozwałkuj je następnie na ok. 2 mm grubości, po czym potnij w prostokąty. W każdym z nich zrób dziurkę. Przez każdą z nich przewiń następnie końcówkę ciasta tak, aby uformować je na kształt wstążek. Smaż wszystkie utworzone w ten sposób faworki na głębokim tłuszczu, najlepiej przez kwadrans. Na koniec odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj posypane obficie cukrem pudrem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto